lamfafa 發表於 2015-3-14 22:52

恭喜。
我也是lg用家,約3年前的的55吋LM8600.
3年來表現正常,是很很很間中會自動reboot.
顏色是不錯,可能看慣了。
但雖說他是什麼800MCI,但我覺得LG 拖尾的情況幾明顯。尤現當看一些字幕,如電影的片尾,跳字很明顯礙眼。不知是否我set唔好。
另黑色真的出到一埋野咁,或許當年既技術係咁上下。

有一次我看過oled的demo,型號忘了, 唔知係咪片源問題,oled給我畫面很細緻幼滑的感覺,KO了隔離部4k ,未知師兄可分享oled是否真的咁好和有沒我說的拖尾情況?

alndn 發表於 2015-3-14 23:42

{:1_335:}{:9_425:}

gikifk 發表於 2015-3-15 07:35

Lg........................近年進步唔少{:6_193:}

S.Master 發表於 2015-4-12 16:29

師兄,想問下你呢部型號係EA9700定EA9800?

leefai1106 發表於 2015-4-17 11:16

部電視好吸引...{:6_126:}

dennis815 發表於 2015-5-12 03:49

Reactor 發表於 2015-3-10 18:46 static/image/common/back.gif
恭喜師兄。

講真,我就唔多鍾意LG的,但係今次都不得不承認依部機的畫質真係好掂。

當時有啦!
sony 頂級 X9500, full led , 黑位拍近呢部, 而且無燒印問題 , 但好貴 .....,

不妨可以去太古城UNY比較下上下兩部唔同形號 65"sony 的黑位同光位

kennywan 發表於 2015-5-27 21:18

dennis815 發表於 2015-5-12 03:49 static/image/common/back.gif
當時有啦!
sony 頂級 X9500, full led , 黑位拍近呢部, 而且無燒印問題 , 但好貴 .....,

師兄,
我睇過d介紹講幾種oled,
LG 尼套w-oled似乎係唔會有燒印問題,
你睇返佢構造,
就知佢係用同一粒白光oled底去穿過唔同濾色片去出顏色,
唔會出現其中一隻色快死而色衰,
而三星用rgb-oled咁自身出rgb咁會有色衰出現(好似電話amoled咁),
所以有時諗其實lg部oled tv其實係咪算係直下back light tv嘅終極版黎,
佢比舊型式嘅全陣led back light更強係佢縮小到光源係點對點,
唔似舊全陣咁分區唔夠仔細,
咁就可以實現到唔漏光同全黑啦。

其實個人都算係sony tv嘅支持者,
屋企仲用緊sony,
但眼見部ec9300嘅畫質都真係感慨今日嘅日本電視界...
不過反而想知ec9300嘅流暢係咪真係堅順?“pan“鏡會唔會震?
因為display係冇show過尼part

dennis815 發表於 2015-5-28 01:41

kennywan 發表於 2015-5-27 21:18 static/image/common/back.gif
師兄,
我睇過d介紹講幾種oled,
LG 尼套w-oled似乎係唔會有燒印問題,

kenny 師兄,
以我理解側光LED, 因需要有背光板 ,
所以出現顏色唔準, 色同層次出現鬆濛現像, 暗位比較含糊

全陣 led back light (full-led) 同OLED 兩者都係點對點,
所以比較 sharp, 色準, 鮮艷同層次分明(尤其光位同黑/暗位), 慳電(光線直射, 不需要背光板反射)

大家分別, 只不過 OLED 係自身發光 ,
full-led 同 典型LED/LCD 要由色版去調控表現出色彩

照推論, 自身發光有個問題就係, 發光板上"每粒" OLED燈都因使用率不同, 長期使用而可能出現不同損秏,
所以類似三星手機的有燒印問題出現

又因為OLED顏色係由led直接製迼出來, 所以OLED 比 full-LED , LED , LCD 色彩去得更盡, 色準, 豐富, 更輕更薄, 及更慳電等

以上所講未必啱, 如有錯請師兄門提點, thx!

rickytang 發表於 2015-5-28 09:23

dennis815 發表於 2015-5-28 01:41 static/image/common/back.gif
kenny 師兄,
以我理解側光LED, 因需要有背光板 ,
所以出現顏色唔準, 色同層次出現鬆濛現像, 暗位比較含 ...

full-led背光有什麼可能是點對點?
那個背光分區控制最多只有數百至千多個分區!{:1_260:}

bigair 發表於 2015-5-28 12:49

好靚仔!!{:6_195:}如果可以收好d線就好啦{:6_193:}
頁: 1 2 3 4 5 6 7 [8] 9
查看完整版本: 曲面開箱 LG CURVED OLED

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。