jc2ssych 發表於 2015-2-23 17:55

MDLP 發表於 2015-2-23 14:27 static/image/common/back.gif
咁你要去試一試

小弟去過院1,3睇Fury同GotG.
同imax比,感覺上好似弱咗啲。

ctscts888 發表於 2015-2-23 17:55

eddychoy04 發表於 2015-2-23 13:22 static/image/common/back.gif
Sorry, 末喎。好正?

依傢入戲院睇戲⋯⋯唔去試下九展⋯⋯就真係要打「羅油」⋯⋯
由奇有Atmos果D戲⋯⋯堅得毛朋友⋯⋯而且畫面都有返咁上下架⋯⋯!
*****絕對唔係炸屎人果D,係果種強勁而帶穿透力!

ctscts888 發表於 2015-2-23 18:00

jc2ssych 發表於 2015-2-23 17:55 static/image/common/back.gif

九展1院⋯⋯
有段時間好似係調細聲左咁⋯⋯
我睇完離場都即刻比意見佢⋯⋯

而IMAX⋯⋯係⋯係好強勁⋯⋯我都幾鍾意⋯⋯
而我既分析係⋯⋯大畫面要配合返聲要強硬點⋯⋯先至合理⋯⋯
不過係強勁到有點呼吸不下感⋯⋯絕對係官能式⋯⋯
如果畫大聲細 或者 聲大畫細⋯⋯就無咁好味⋯⋯家庭影院亦是!

MDLP 發表於 2015-2-23 18:08

jc2ssych 發表於 2015-2-23 17:55 static/image/common/back.gif

iSQ個iMax比我感覺大聲得嚟嘈咗d
九展1/2院比我感覺有音壓唔覺大聲
能量感剛好穿透全身點到即止

但然真正分別要同一出戲
去哂兩間院買正個靚位先feel到

jc2ssych 發表於 2015-2-23 18:44

ctscts888 發表於 2015-2-23 18:00 static/image/common/back.gif
九展1院⋯⋯
有段時間好似係調細聲左咁⋯⋯
我睇完離場都即刻比意見佢⋯⋯

我當日就係响1院睇GotG。
感覺係:好似老婆在家時煲碟一樣,要扭細五六度。{:6_154:}

而今午亦到3院睇kingsman,已坐中間,
但可能部戲無乜料到。

MDLP 發表於 2015-2-23 18:48

jc2ssych 發表於 2015-2-23 18:44 static/image/common/back.gif
我當日就係响1院睇GotG。
感覺係:好似老婆在家時煲碟一樣,要扭細五六度。

我印象中GotG睇碟都麻麻

eddychoy04 發表於 2015-2-23 18:58

MDLP 發表於 2015-2-23 14:27 static/image/common/back.gif
咁你要去試一試

嘩嘩嘩...........
咁大隻 JBL.............睇見都流口水,
有機會一定要試下。{:6_134:}

老五 發表於 2015-2-24 13:35

唔知大家有冇發覺其實每套戲播字幕時已顯示有邊種音效格式,只係睇戲院用邊種音效。

carreyjim 發表於 2015-2-24 13:37

老五 發表於 2015-2-24 13:35 static/image/common/back.gif
唔知大家有冇發覺其實每套戲播字幕時已顯示有邊種音效格式,只係睇戲院用邊種音效。 ...

上次我問過!
http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=178615
(Post76 Android 手機版送出)

ctscts888 發表於 2015-2-24 14:13

carreyjim 發表於 2015-2-24 13:37 static/image/common/back.gif
上次我問過!
http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=178615
(Post76 Android 手機版 ...

睇返你所講⋯⋯

其實 Dolby HD / DTS MA 都只係音效名⋯⋯
即係2間公司出既產品既名咁⋯⋯

而尼2個音效⋯⋯
都係 MLP (Meridian Lossless packing)
經 BitStream(傳送方式) 行梗 PCM(信號)
頁: 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9
查看完整版本: 民意調查(Dolby TrueHD or DTS-HDMA)

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。