MDLP 發表於 2015-2-13 19:34

點解你會覺得影碟係由戲院條片直接dub出嚟呢?

carreyjim 發表於 2015-2-13 20:48

MDLP 發表於 2015-2-13 19:34 static/image/common/back.gif
點解你會覺得影碟係由戲院條片直接dub出嚟呢?

我都無講戲院版整出嚟{:6_203:}

我係問三種音效邊個最近似戲院版本!

本身套電影用一個Dolby但出碟點解會用DTS?

師兄其實好似唔明我意思?
(Post76 Android 手機版送出)

MDLP 發表於 2015-2-14 01:06

carreyjim 發表於 2015-2-13 20:48 static/image/common/back.gif
我都無講戲院版整出嚟

我係唔明戲院版得Dolby家用版係要做dts!

我相信在家用層面
dts會比Dolby效果好
片商才有此決定
一隻何里活片BD多數同時
有英語、西班牙話、法語、葡語........
為何祇有主要英語用dts ???
其他次要語言會用DD ???
如果BD上DD效果比dts好的話
片商不如索性全部語言行DD
可必花人力物力做多次dts ???

carreyjim 發表於 2015-2-14 14:42

MDLP 發表於 2015-2-14 01:06 static/image/common/back.gif
我相信在家用層面
片商才有此決定

問多句,LPCM好定DTS HD好

MDLP 發表於 2015-2-14 14:48

carreyjim 發表於 2015-2-14 14:42 static/image/common/back.gif
問多句,LPCM好定DTS HD好

除咗早期5.1演唱會DB有齊DTS/LPCM5.1
近來有乜DTS-HD7.1同LPCM7.1(如果LPCM有7.1的話)
在同一隻碟上可以比較到?

eddychoy04 發表於 2015-2-23 10:50

carreyjim 發表於 2015-2-13 20:48 static/image/common/back.gif
我都無講戲院版整出嚟

重温你同MDLP兄的對話,我覺得你兩位牛頭不答馬咀。

講番你的問題,邊種制式最接近戲院?我覺得因碟而異,又要夾 Amp。點解咁講,因我玩左年幾,又有兩部機,十幾套 BD 戲/演唱會慢慢試得出黎的答案。

在 BD 碟的選項,一定係 DTS-HD or DTS-HDMA 最好聲,最實淨。 Amp 方面, Onkyo 929 的 THX Cinema mode 是最接近戲院聲的。Denon X-3000 是冇 THX 的,次選唯有 A-DSX (Height) 最接近戲院 (Movie),演唱會又唔同,碟選項凝然是 DTS-HD or DTS-HDMA, 但 Amp 却是要選 PLIIz (H) (Onkyo), A-DSX (H) (Denon) 是最好聲。

所以,你要多聽多睇現場演唱會和入戲院睇戲先知你應選乜 mode.

MDLP 發表於 2015-2-23 12:54

eddychoy04兄

其實我係回應樓主呢個問題

但有些電影原音係無dts但又有DTS,會不會簡番Dolby呢?

樓主唔明白同一套戲
聲同畫可以因應唔同戲院格式(in selected theatres) 有唔同master
加上好多人以為戲院Dolby同BD上Dolby同一format

alanadc23 發表於 2015-2-23 13:01

MDLP 發表於 2015-2-14 01:06 static/image/common/back.gif
我相信在家用層面
片商才有此決定

我又覺得片商 可能因為版權費問題而用dts hd
有錯請指正

eddychoy04 發表於 2015-2-23 13:03

MDLP 發表於 2015-2-23 12:54 static/image/common/back.gif
eddychoy04兄

其實我係回應樓主呢個問題

Thank you for your clarification.

其實我都唔知、亦唔理戲院用乜 mastering, 其實都唔洗理,我地冇必要知,也好難知,除非你是行內人。
我地玩家只係校到屋企套野同戲院"差唔多"聲已可以,似邊間戲院也因人而異。

我嘅指標係 isquare IMAX ,佢係我聽過音響最勁嘅戲院。{:6_193:}

MDLP 發表於 2015-2-23 13:10

alanadc23 發表於 2015-2-23 13:01 static/image/common/back.gif
我又覺得片商 可能因為版權費問題而用dts hd
有錯請指正
(Post76 Android 手機版送出) ...

如果係版權費多少問題
點解主要語言用DTS其他用DD ?
而唔全部用DTS咪省返幾筆版權費?
又唔洗比多次錢做多次DTS
頁: 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9
查看完整版本: 民意調查(Dolby TrueHD or DTS-HDMA)

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。