DenonI 發表於 2021-9-21 13:43

choya 發表於 2021-9-20 14:21
威廉sir
新手入坑請教下黎緊裝修想預好d線玩dobly atmos. 打算用denon x4400 玩5.1
裝修想裝埋天花喇叭做5. ...

Hi choya ,

X4400H 可以直接玩 5.1 4,依你的家中布罝,所建議的地面 5Ch 喇叭合理,Front Height 用 D300,Top rear 用 Cambridge Audio- MINX MIN 22,Surround 喇叭放在沙發兩側對向。

Denon1

choya 發表於 2021-9-21 14:01

DenonI 發表於 2021-9-21 13:43
Hi choya ,

X4400H 可以直接玩 5.1 4,依你的家中布罝,所建議的地面 5Ch 喇叭合理,Front Height 用 D3 ...

謝謝你的建議
你的建議是後面天花用TR 設定會比RH好? 角度向下對正sofa位?
如果5.1.2 應該裝FH定TR?
仲有想問surround 喇叭用邊隻好?

個subwoofer 擺係窗臺有冇影響? 🙏🏼

DenonI 發表於 2021-9-21 15:06

choya 發表於 2021-9-21 14:01
謝謝你的建議
你的建議是後面天花用TR 設定會比RH好? 角度向下對正sofa位?
如果5.1.2 應該裝FH定TR?

Hi choya ,

你的建議是後面天花用TR 設定會比RH好? Yes , TR 更有效
角度向下對正sofa位?可以向下小前傾
如果5.1.2 應該裝FH定TR? FH 效好
仲有想問surround 喇叭用邊隻好?D310 加腳架

個subwoofer 擺係窗臺有冇影響? 🙏🏼我有朋友都是這樣擺,設有問題。

Denon1

choya 發表於 2021-9-21 19:17

Hi choya ,

你的建議是後面天花用TR 設定會比RH好? Yes , TR 更有效

明白。感謝解答
前置用D320 同evo4.2 睇戲分別大唔大? 值唔值得比多幾千買evo4.2?
後置用d310比300好?

DenonI 發表於 2021-9-22 18:04

choya 發表於 2021-9-21 19:17
明白。感謝解答
前置用D320 同evo4.2 睇戲分別大唔大? 值唔值得比多幾千買evo4.2?
後置用d310比300好?

Hi choya ,

前置用D320 同evo4.2 睇戲分別大唔大? evo4.2 聲場上會有更多細節
值唔值得比多幾千買evo4.2? 聽音樂時音質有明顯差異 , 請自行考慮。
後置用d310比300好?我認為性能沒有太大差異,但取決於哪個揚聲器可以輕鬆安裝。

Denon1

Benip 發表於 2021-9-26 19:02

您好William Sir,想問下我呢對天花喇叭TR用既係Mirage OS3,喇叭單元本身設計係斜面,以我而家既裝法單元是向前下射的,現在既包圍感同前後既連還貫性硬係差少少,調較呢對喇叭會唔會可以改善到,因為天花喇叭改位比較麻煩,所以想請教一下您意見先動手,我有個朋友就建議將兩隻喇叭向內轉90度,單元向內射落黎,又或者只向內轉45度,還是呢對Mirage個設計用做RH比TR更適合,另外想問下如果我想加多對天空喇叭,以我而家呢個ATMO喇叭設定模式下(前反射加TR)係咪加TM會係最好選擇,但我諗緊一個問題如果加TM,咁應該係調較前反射角度還是將TM位置往後移少少拉開啲反射喇叭個天花反射位同TM既距離,還是其實可以唔加依舊用5.2.4呢個組合已經足夠(我AV空間係11尺半*6尺半,前置喇叭離皇帝位約2.5M,梳化背貼牆),最後想問係藍光機做聲畫分出還是player>amp>tv出邊個效果比較好好,問題比較多,請唔好介意,謝謝解答

DenonI 發表於 2021-9-27 10:44

Benip 發表於 2021-9-26 19:02
您好William Sir,想問下我呢對天花喇叭TR用既係Mirage OS3,喇叭單元本身設計係斜面,以我而家既裝法單元 ...

Hi Benip ,

細看 Mirage OS3 的設計,當它放在天花頂時是比較適合做 RH 的,試下更改擴音機內 Amp Assign 的 Height Sp 佈局,再做 Audyssey 一次睇一下效果如何。或者如要堅持用 TR 則要另外買拆牆架讓 OS3 可向下射。另一個想法是 OS3 擺位不變但剪掉高音頂帽。

Denon1

Benip 發表於 2021-9-27 10:57

DenonI 發表於 2021-9-27 10:44
Hi Benip ,

細看 Mirage OS3 的設計,當它放在天花頂時是比較適合做 RH 的,試下更改擴音機內 Amp Assig ...

明白,唔該晒William Sir

choya 發表於 2021-10-12 23:14

Hi choya ,

想問多次subwoofer 擺窗台有冇問題?🙏🏼

DenonI 發表於 2021-10-13 19:06

choya 發表於 2021-10-12 23:14
想問多次subwoofer 擺窗台有冇問題?🙏🏼

Hi choya ,

基本上建議將超低音揚聲器放置在地板上以獲得最佳聲音性能,如果沒有空間,也可以將其放在窗台上,但要確保窗戶能夠承受來自超低音揚聲器的強大聲波能量。

Denon1
頁: 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 [61] 62 63 64 65 66 67 68 69 70
查看完整版本: AV 擴音機自家調聲設定秘訣分享 (二) - 家中喇叭擺位設定...

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。