eric18ngan 發表於 2015-2-5 00:38

天花喇叭來做atmos冇人開箱,測試後報告已出(同講解點解用佢)

小弟睇到好多ching已經換左atmos 擴音機,包括小弟在內已經換左2部atmos amp(之前onkyo 3030,現在用denon w5200) ,而好多ching用好多不同方法去安裝喇叭去做atmos(如書架,薄型低音單體喇叭及......)但發覺聲壓不足未能完全發揮到atmos喇叭天花效果,開箱atmos amp就好多,但小弟未見過有人開天花喇叭開箱文,今次小弟分享開箱點解要用天花喇叭原因.

(1.) Dobly atmos 我在試聲會上導師講解希望大家用可以用去到低頻40Hz喇叭,我亦search 部份書架喇叭及薄型喇叭都去唔到40Hz.
(2.) 書架喇叭安裝在天花比較困難.
(3.) 昨日睇到個ching post希望atmos喇叭有指向性.

http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=208202&extra=page%3D1

小弟搵左都幾多喇叭資料,覺得天花喇叭會係比較好選擇,終於比我搵到一隻6吋天花喇叭而可以去到40Hz及佢係用鋁帶高音同有指向性.
天花喇叭就搵到,不過冇喇叭箱點算,終於諗到個方法,就係搵人訂做.
現在先講到0離度,明天再講安裝後測試結果俾大家.

如有任何錯漏,請各位ching 指到小弟.

eric18ngan 發表於 2015-2-5 00:38

sorry 各位ching 遲左回覆報告,而家開始啦.
(1.)之前箱就俾大家睇過(後置atmos天花喇叭),但未裝上去,而家俾大家睇下我點裝法,我係用活動架,點解?好簡單,因為可以靈活改變角度同方向.
(2.)而前面天花叭喇裝法,我之前試過用atmos喇叭放係電視機上面,直接向下,因為距離較遠,聽唔到前國喇叭聲{:6_159:} ,發覺效果不好又冇距離感,天花又冇聲{:6_168:} ,咁點算,我終於諗到用一個另類方法,係用mirage os3來做atmos天花喇叭,張mirage喇叭向上,直接打上天花,另到前置頂喇叭聲音包圍成個天花,再由牆邊四角落返來,大家唔好問點解咁用法,因為唔係一個正確方法{:6_176:} ,不過效果好好.{:6_134:} {:6_135:}
(3.)開始試聲報告開始,有好多ching都話atmos喇叭冇聲,效果唔明顯,因為佢預設聲效真係唔夠聲(小弟都覺得),所以我會係amp內atmos喇叭設定加大6個dB,而每過ching屋企喇叭唔同,加大dB都唔同,同安裝atmos喇叭方向亦都有影響.
(4.)先講atmos試機碟,因為後置天花喇用左鋁帶高音,係樹葉跌落來{:6_165:} ,係好明顯由上轉到向下感覺,再講跳舞個part,開頭個段有個小朋友係右後頂講野,聲得好明顯.
(5.)戲肉到啦,就係試變型金剛4,好多ching都係試鋼索個段,而我唔係,我係試第20段太空船吸走會展個段開始,後置頂喇叭感覺到有低頻同超高頻完全係由天花直接由頭頂壓去心口{:6_192:} ,好堅,亦都感覺到前置令成個天花都係好又壓迫感.
車鏟入屋內d刀由下向上,完全感覺到.
(6.)有ching話atmos冇用同碟小,碟已經開始有,我可以話其他ching係有一個唔解,因為atmos佢有一個係模擬atmos ,可以dts HD + atmos 或 dobly + atmos 仲可以其他選擇..........
(7.)總結,因為佢係用鋁帶高音十分清晰同指向性低頻又有,離對喇叭俾到小弟一個好滿意效果.
(8.)小弟玩atmos方法唔係一個正宗方法,請不要跟小弟做法,以免吾導其他新手.
多謝各位ching收看,如有問題可以提出.

pac 發表於 2015-2-5 06:27

期望報告{:6_178:}

wadee 發表於 2015-2-5 07:20

超期待

hikaru1971 發表於 2015-2-5 08:16

留位{:1_351:}

Blackbrid 發表於 2015-2-5 08:19

好勁。

mark777 發表於 2015-2-5 09:08

{:8_403:}

edison133 發表於 2015-2-5 09:20

Waiting for report!

ken01010 發表於 2015-2-5 09:35

師兄勁!
小弟曾經都諗過用正式嘅ceiling 喇叭,因低頻可以做得更好,但屋企冇假天花,又唔識整個音箱,所以最終放棄咗!
期待師兄報告!

mistaleung 發表於 2015-2-5 09:47

Martin Logan 嗎?
頁: [1] 2 3 4 5 6 7
查看完整版本: 天花喇叭來做atmos冇人開箱,測試後報告已出(同講解點解用佢)

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。