kamcheong 發表於 2015-2-4 12:03

環繞聲音壓問題

本人用緊P記Lx-52喇叭係mk750底音係威記用8q空間12呎x9呎用MCACC測量數值係-4x3底音係-6請問音壓應該要推高幾多先正常?(因唔想買音壓計,所以先請教各位c兄經驗){:6_143:}

MDLP 發表於 2015-2-4 12:35

唔想買音壓計
裝個免費apps

kamcheong 發表於 2015-2-4 13:53

MDLP 發表於 2015-2-4 12:35 static/image/common/back.gif
唔想買音壓計
裝個免費apps

係咪要坐係聆聽位量度要幾多dB先正常十仔又係要幾多dB?

ctscts888 發表於 2015-2-4 13:56

kamcheong 發表於 2015-2-4 13:53 static/image/common/back.gif

Atmos setting 同之前D sound effect有不同的⋯⋯
之前一般sound effect:各聲道一様,超低多10db

wadee 發表於 2015-2-4 15:32

師兄
唔係現場回答到你都唔好信啦
好似樓上師兄講用電話app啦
但電話app度唔到超低音

MDLP 發表於 2015-2-4 16:59

當然電話apps都要得到硬件發揮
當祇求個相對值用電話都無所謂

千祈唔好以為個
五舊水RadioShack音壓計係萬能 ???
全頻乜都度到無誤差 ???
一定睇個manual點寫

MDLP 發表於 2015-2-4 17:21

kamcheong 發表於 2015-2-4 13:53 static/image/common/back.gif

一般戲院用85dB
可能怕家庭長時間cal聲
用85dB時會擾民及損害聽覺
所以家庭就用75dB
其實用音壓計在75-85之間都無謂
總之所有channels要一樣數值

當然要係聆聽位set腳架
支咪要指向天花
唔好信可以用手指向喇叭

唔係我作野
睇manual用專家點講

MDLP 發表於 2015-2-4 17:40

底音係-6請問音壓應該要推高幾多先正常?

底音好講環境同口味
根據CAL得個參考值
可以按自已口味加多減少

但留意一樣野
跟機Cal完個Sub woofer距離值
比實際遠係正常
千祈唔好自己度尺改短返佢

kamcheong 發表於 2015-2-4 18:22

MDLP 發表於 2015-2-4 17:40 static/image/common/back.gif
底音好講環境同口味
根據CAL得個參考值
可以按自已口味加多減少

收到唔該哂各位c兄..

ctscts888 發表於 2015-2-4 18:33

MDLP 發表於 2015-2-4 17:21 static/image/common/back.gif
一般戲院用85dB
可能怕家庭長時間cal聲
用85dB時會擾民及損害聽覺

電視都有教啦⋯⋯
去旅行要做足準備⋯⋯在家撩音亦如是
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 環繞聲音壓問題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。