斯路 發表於 2015-1-26 02:40

雖然我坐飛機時無特別用過耳筒,但係我覺得對我黎講入耳式未必係最好選擇。坐飛機時或者因為機艙人工加壓加上高空環境,我自己油脂分泌會更活躍,耳道好快會油到唔舒服,而且耳膠重會走位。岩岩呢個星期坐左32個鐘頭飛機,加加埋埋都只係聽左3個鐘頭歌左右。

ml55 發表於 2015-1-26 08:00

其實呢個問題幾個人,有人喜歡入耳、有人選擇蓋耳,至於主動降噪耳機,我自已試個幾個市場上出名的嘅牌子,都覺得佢地因為主動降噪的功能而會有一種音壓, 個耳朶入面會唔舒服而冇選擇, 至於入耳式,個人經驗,有次坐星航去星架坡,飛機降落之前2個鍾頭已經開始因為氣壓問題而聽唔到嘢,落地之後差不多一日耳朵隆隆聲,而回程因為唔信邪再試試而再次領嘢!以後幾次再坐飛機我都只是帶P5又或者M-100,雖然只係有被動降噪,但已經可以瞓覺同可以靜靜地聽下音樂或者睇戲,就算冇聽嘢都帶住嚟降低噪音,現在機本上坐飛機我都係自帶耳機而好小用或根本唔用航空公司派的耳機。

whitefang 發表於 2015-1-26 08:26

坐飛機用入耳一定要時常注意耳壓, 一有不舒服就除下, 然後擘大口平衡耳壓, 或練住個鼻合口埋再用力噴氣
但要避免戴住訓著覺, 長途機很麻煩

個人喜歡用Portable Headphone, 如T51p, 隔音不錯, 戴幾個鐘亦無唔舒服

USA2010 發表於 2015-1-26 18:54

唔該晒咁多位....我冇諗過會有耳壓問題...
咁我拎對HP算了....
頁: 1 [2]
查看完整版本: 撘飛機用入耳好定HP

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。