chhanthony 發表於 2015-1-14 17:17

請問ctscts888兄現時是用甚麼方法將source接到CP750?

hjfb 發表於 2015-1-14 17:44

{:6_149:}

timmy 發表於 2015-1-14 18:45

{:8_362:}{:6_132:}

ctscts888 發表於 2015-1-14 19:27

MDLP 發表於 2015-1-14 16:30 static/image/common/back.gif
考慮埋晶片/RoomEQ/制式(DTS)/價錢因素
前後Processor我都係信日本仔
差價投資返後級同喇叭

晶片計⋯⋯我無理由唔相信Dolby Lab 既技術、設計、運用!

Room EQ的話,CP 750 內置 8 ch 各 27 條 1/3 EQ

而制式呢,其實依傢係玩梗PCM,話之係乜制式都無難道⋯⋯哈哈!

講到投資,日系既鈍processor其實唔平,
就當用合併amp玩pre-out,Bluray面世至今尼5、6年,年年有新款⋯⋯
當玩過2部的話,條數都係返到!

仲想換喇叭⋯⋯?玩AV⋯玩JB⋯⋯仲可以換乜丫?大佬!

講真⋯⋯我真係唔知點様追得到以前D聲⋯囉⋯⋯!

MDLP 發表於 2015-1-14 20:51

ctscts888 發表於 2015-1-14 19:27 static/image/common/back.gif
晶片計⋯⋯我無理由唔相信Dolby Lab 既技術、設計、運用!

Room EQ的話,CP 750 內置 8 ch 各 27 條 1/3 ...

個問題係因為Dolby所以淨係Dolby

Room EQ的話,CP 750 內置 8 ch 各 27 條 1/3 EQ

讚....不過對新手就無咗Auto-Cal條Curve/Dist/Delay尤其是無得玩spkr cfg(large/small)會好大衝激

而制式呢,其實依傢係玩梗PCM,話之係乜制式都無難道⋯⋯哈哈!

問題有三
1. DTS/DD轉PCM解碼質素
2. Source八條PCM音軌24/96入CP750數碼線頻寬負荷
3. analog輸入做成DTS/DD>PCM>anolog>DSP>analog多次D>A>D>A轉換失真

chhanthony 發表於 2015-1-14 21:04

ctscts888 發表於 2015-1-14 19:27 static/image/common/back.gif

Room EQ的話,CP 750 內置 8 ch 各 27 條 1/3 ...

ctscts兄可以分享多點HTPC和CP750的駁法嗎。

MDLP 發表於 2015-1-14 21:14

估計係用張貴價 sound card 行數碼

http://post76.hk/data/attachment/forum/201501/14/140755ftq7oa7ogbwthlwa.jpg

ctscts888 發表於 2015-1-14 21:53

安東尼 兄
HTPC 經 sound card 數碼出,行 PCM 入 CP750 做 processing

MDLP Hing
你都幾心水清,而且又有睇之前D資料⋯⋯
不過無論 Dolby HD / DTS MA 既 effect 都一樣可以聽到的!
咁Stereo時⋯⋯CDT > DAC 覺唔覺有問題先?
不過唔係你所講咁多D、A、D、A 囉!
He…He……

pclai2000 發表於 2015-1-14 22:05

師兄套機應該好X勁{:6_193:}

Kobekobe5310 發表於 2015-1-14 22:07

CHING ... 米皇之皇 ar {:6_185:}
頁: 1 2 [3] 4 5 6 7 8 9 10 11 12
查看完整版本: Crown聲四起⋯⋯真係忍唔住要出⋯⋯!

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。