billy3310 發表於 2015-1-3 20:54

Avm lx55
十仔 jl e112

十仔仲貴過成套嘢

akira11092 發表於 2015-1-4 00:36

如師兄唔方便俾人家訪既, 可詳細啲講吓自已現時設定等其他師兄指點一吓啦, 唔好曬咗好器材

mantam121 發表於 2015-1-4 10:30

pac 發表於 2015-1-3 20:26 static/image/common/back.gif
你咪癲啦 我嘜都唔識架

甘不如叫樓主去你度家訪下就清楚哂{:6_183:}

杜sir 發表於 2015-1-4 12:42

好感謝各位嘅意見
{:8_387:}
但因小弟突有點忙,所以會遲些回覆
懇請各位見諒
謝謝
{:6_128:}

eddychoy04 發表於 2015-1-4 18:51

我又唔覺得包圍感好難攪,基本上 speaker layout 跟說明書放,行一行 AV Amp 個 Audyssey auto set up. 跟著睇碟時選啱 Audio setting (如 dtsHD for bluray) ,包圍感自然來。
我說的包圍感就係戲院感覺或演奏廳感覺。
可能我比較幸運,房同廳兩套系統的聆聽位置都唔係痴後牆,還有米幾位。{:6_180:}

杜sir 發表於 2015-1-7 18:04

各位師兄
感謝大家意見
其實我想話在家裡調教唔到係出面店舖感覺「焗住」嘅包圍感
同貫穿皇帝位嘅連貫性音效
{:6_140:}

alanadc23 發表於 2015-1-7 18:16

nanona 發表於 2015-1-7 19:12

Rakehell 發表於 2015-1-8 10:29

小弟技窮 , 只有以下技倆:
- Auto Set , 之後用音壓計量 , Surround set 大 2 Db. 試下Crossover 80 or 100 Hz
- OMD-5 如果可以 tilt in , 面向皇帝位. 雖然話 360 擴散 , 但係有少少分別既.
- 試下不同既 DSP 會唔會有驚喜
- 坐前少少
- Surround 放到耳仔水平
- 如果真係好著重包圍口味 , 試下其他 Amp {:6_222:}

同意之前Wadee兄所講 , 包圍有另一半既因素係隻十仔. 樓主既 JL 應該滿足到啦.

Reactor 發表於 2015-1-8 13:55

兩點補充:

-家中多雜物,可以幫助聲音散射,反而對音色有正面作用。音樂廳一般會在牆壁特意加上凹凸位,正因如此。
-要體現包圍感,其實音源都好重要。講真真係唔係套套戲都咁好聲。而在試音室,給你試都是萬中挑一的那五分鐘好嘢,同時亦係最能發揮那套音響強項的那一小段,又點會唔好呢。
頁: 1 [2] 3 4
查看完整版本: 小弟想請教下各位關於包圍感嘅意見~~(補平面圖)

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。