jasonfoknxu 發表於 2014-12-9 18:09

[更新]求人聲正封閉式 headphone 推介~$4K budget

事源我嗰耳機...下删 100 字{:6_148:}

麻煩各位推介下啲人聲正嘅封閉式 headphone{:6_237:}

要求:封閉式,要夠大舒服,中高頻為主,人聲前(唔使好好好前)、極有感情,少 BASS,唔難推

Budget:$3,000 - 4,000

家用 only,唔使帶出街

Thanks!{:6_162:}

(Post76 Android 手機版送出)

jasonfoknxu 發表於 2014-12-22 01:06

{:6_136:}
今日去試左 3 款 Headphone

Shure SRH1540丶Final Audio Design Pandora Hope VI丶Ultrasone Signature PRO

以下評分係根據個人要求:
人聲凸出、人聲前、人聲有感情,少 BASS,樂器/配樂後

使用設備:
HIFI E.T MA9 + 平衡卡(未煲盡)
系統用 Rockbox

Shure SRH1540
低頻:★★★★★ 夠晒少,而且唔深
女聲:★★★★☆ 真係幾唔錯,係高音位有少少去唔盡咁
男聲:★★★☆☆ 都唔差,係感情少左啲
舒適度:★★★★☆
整體都唔錯,唔通我又要買番 Shure...

Final Audio Design Pandora Hope VI
低頻:★★☆☆☆ 過多,尤其多 bass 歌,因太多 bass 令某啲歌變得平平冇奇(非人聲為主)
女聲:★★★★☆ 高音位比 SRH1540 更好,但有啲位過尖
男聲:★★★★☆ 感情比 SRH1540 多,但有啲位太多 bass
舒適度:★★★☆☆
係某啲歌表現比 SRH1540 好,但有啲位就出事,bass 又太多

Ultrasone Signature PRO
低頻:★☆☆☆☆ 都係太多,印象中好似比 Pandora Hope VI 仲多
女聲:★★★☆☆ 唔錯,幾舒服...
男聲:★★★★☆ 都幾好,幾舒服...
舒適度:★★☆☆☆
之前冇考慮過依隻,整體都唔錯,不過因舒適度而放棄考慮~

Audio Technica 因今日冇時間又揾唔到,所以冇試到~

以上
{:6_158:}
(Post76 Android 手機版送出)

tommy1976 發表於 2014-12-9 21:29

AKG多隻都應該合你要求.

K.L.Tsui 發表於 2014-12-9 22:00

ATH-A2000X。數年前的音響展聽過,我個人不太喜歡,但類似你形容的聲音。

jasonfoknxu 發表於 2014-12-9 23:00

tommy1976 發表於 2014-12-9 21:29 static/image/common/back.gif
AKG多隻都應該合你要求.

係咩?有冇例子?不過唔知解我覺得 AKG 依個品牌麻麻{:6_147:}

gamadog 發表於 2014-12-10 00:53

AKG好合適你的要求,但已聽過好聲的多數不是closed can....而且不容易推得好!

jasonfoknxu 發表於 2014-12-10 01:51

gamadog 發表於 2014-12-10 00:53 static/image/common/back.gif
AKG好合適你的要求,但已聽過好聲的多數不是closed can....而且不容易推得好!

啱啱上網睇過,AKG 封閉好似選擇唔多{:6_146:}
得以下 3 款:
K550
K272HD
K512
(細既唔啱)

個人感覺真係好一般...{:6_156:}

gamadog 發表於 2014-12-10 10:32

jasonfoknxu 發表於 2014-12-10 01:51 static/image/common/back.gif
啱啱上網睇過,AKG 封閉好似選擇唔多
得以下 3 款:
K550

何不試試sennheiser 的 momentum,有剩錢還可以考慮upgrade source...tim

gamadog 發表於 2014-12-10 10:35

若然唔介意open cans....我會推介HD600 or K701, K702, K712pro...
但以上各型號都必須要有優質前端才可以推得好{:1_343:}

jasonfoknxu 發表於 2014-12-10 10:40

gamadog 發表於 2014-12-10 10:35 static/image/common/back.gif
若然唔介意open cans....我會推介HD600 or K701, K702, K712pro...
但以上各型號都必須要有優質前端才可以 ...

唉,講真我係鐘意開放式多 D,選擇又多,不過因環境因素只可以揀封閉式{:6_125:}
source 只用 MA9 同約 $4,000 到既 USB DAC(未買){:6_148:}

gamadog 發表於 2014-12-10 12:43

jasonfoknxu 發表於 2014-12-10 10:40 static/image/common/back.gif
唉,講真我係鐘意開放式多 D,選擇又多,不過因環境因素只可以揀封閉式
source 只用 MA9 同約...

咁.......真係要試試momentum la......出街portable得,大枱機更得,而且black friday還有discount tim....( 但要快la)
頁: [1] 2 3
查看完整版本: [更新]求人聲正封閉式 headphone 推介~$4K budget

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。