MM622 發表於 2014-11-28 16:11

中置喇叭的選擇

本人用緊一隻KEF 80C中置喇叭多年, 最近心思思想換隻既新選中置

現用 Onkyo SR-TX 806 AV Amp, 前置用KEF Q10
Budget 為max. $3XXX (新舊皆可考慮), 要求:

1) 音質一定要遠遠KO我對KEF 80C
2) 絕對不能太隻, 尤其是高最不要超過7吋 (因檔住電視), 否則我要買野將TV升高
3) 對音質要非常清楚, 厚聲, 反應快, 開揚, 夠力, 夠大聲, 聲要夠實不能鬆散

本來想買返KEF, 但一來想試新野, 二來按我觀察覺得新出既KEF中置要買size 大好多同貴好多先至會遠遠超過KEF 80C,

(1) 請問有冇好介紹?

(2) 另外以下2對你會選邊對?
Wharfedale Diamond 101C ($2xxx)
Definitive Technology Pro Center 2000 ($2xxx)

PS:   除了以上2對, 最近我亦試咗Epos Elan 20 ($3xxx), 呢隻比上述2隻好好多, 不過太大隻, 除咗要升高個電視就佢又怕地方细浪費咗佢.

andytam 發表於 2014-11-28 20:30

二手DALI

gikifk 發表於 2014-11-28 21:00

順便換埋部806.............................都六七年機喇

oldappletree 發表於 2014-11-28 21:21

最近我亦試咗Epos Elan 20 ($3xxx), 呢隻比上述2隻好好多, 不過太大隻, 除咗要升高個電視就佢又怕地方细浪費咗佢.

{:6_199:} {:6_199:} {:6_199:}

友X個 sales 話 Epos Elan 20 係陳列品3千幾平賣俾我,原來正價都係3千幾!等我開心咗幾日以為執咗平貨{:6_187:} {:9_412:} {:6_124:}

原本想買 Sonus Faber Toy 的 {:6_125:}

MM622 發表於 2014-11-28 23:24

gikifk 發表於 2014-11-28 21:00 static/image/common/back.gif
順便換埋部806.............................都六七年機喇

因為一個星期至多睇1至2部戲,所以AV D野我其實唔太要求, 尤其要接幾十條缐我就覺得好煩,反而二聲道聽歌D野我會比較注重D因為一有時間就會聽吓音樂, 而且屋企地方唔大, 買部勁既AV amp 浪費咗佢, 部806 我2009年買,而家唔換住了,遲D再算吧

702 發表於 2014-11-29 19:20

MM622 發表於 2014-11-28 23:24 static/image/common/back.gif
因為一個星期至多睇1至2部戲,所以AV D野我其實唔太要求, 尤其要接幾十條缐我就覺得好煩,反而二聲道聽 ...

monitor audio rx

MM622 發表於 2014-11-29 19:37

可以講吓Monitor Audio RX Centre 音質如何呢?

風仔風仔仔 發表於 2014-11-29 21:46

你不如試下JBL EC25,
早幾個月, 係旺角地庫豐擇試過, 聲音夠晒實淨, 當時標價$2480(如無記錯), 一定唔使$3000.

funny1 發表於 2014-11-30 14:54

肯加budget 一定係kef r200c 真係無得輸{:6_143:}
要求一三一定冇問題{:6_174:} 高度只係6.7寸{:6_222:}

stjo 發表於 2014-11-30 15:11

R200C一定贏80C成條街!

不過價錢就比樓主budget高咗d!
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 中置喇叭的選擇

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。