dezispop 發表於 2014-11-5 02:01

AK240 配portable amp問題

除chord hugo and ifi idsd micro,
有無其他portable選擇?

(Post76 Android 手機版送出)

loadinglove 發表於 2014-11-5 06:57

用到咁貴買部機唔係想方便咩...?
+amp不如賣左佢買過部

kitkitkit_2046 發表於 2014-11-5 11:03

玩得 AK240, 直推自己心水耳機好過啦, 無謂浪費咁高價既機種.

sw69 發表於 2014-11-5 11:05

chord hugo 同 ifi idsd micro 都屬於 dac+amp
ak240 既optical out 又出唔到 dsd
若純粹輸出問題會唔會佩淨amp 比較合適?

sw69 發表於 2014-11-5 11:09

題外話
遲下會有條 ak x crystal cable 既 Roxanne 升級綫{:6_183:}

https://scontent-a-sin.xx.fbcdn.net/hphotos-xfp1/v/t1.0-9/1374148_647249808727273_5563037732206219472_n.jpg?oh=37387ff231ca46cc6e0fe572b951b240&oe=54ED33BA

ak 呢間廠都十分進取,除咗 Roxanne 外重有其他同 crystal 合作既耳機升級綫

https://scontent-a-sin.xx.fbcdn.net/hphotos-xaf1/v/t1.0-9/10711010_647249795393941_712852010691736306_n.jpg?oh=e33d2c3f568665855b979da99ce7110d&oe=54D5C17A

scene030112 發表於 2014-11-5 13:41

sw69 發表於 2014-11-5 11:09 static/image/common/back.gif
題外話
遲下會有條 ak x crystal cable 既 Roxanne 升級綫

價錢不敢想像{:1_331:}

windwolf447 發表於 2014-11-5 13:46

作為ak240用家,我覺得如果仲加amp真係有d哂氣,買ak240都係貪佢好聲力水不差又細部袋到入袋,但如果另外搭dac+amp就冇意思了,如果係咁我會買dx90就算,coaxial出一樣好好,
我有ifi idsd micro我都唔多帶出街玩

dezispop 發表於 2014-11-5 14:41

loadinglove 發表於 2014-11-5 06:57 static/image/common/back.gif
用到咁貴買部機唔係想方便咩...?
+amp不如賣左佢買過部

有無好介紹?

dezispop 發表於 2014-11-5 14:44

kitkitkit_2046 發表於 2014-11-5 11:03 static/image/common/back.gif
玩得 AK240, 直推自己心水耳機好過啦, 無謂浪費咁高價既機種.

就係直推咗半年, 心思思想再完善聽感 {:1_338:}

dezispop 發表於 2014-11-5 14:58

sw69 發表於 2014-11-5 11:05 static/image/common/back.gif
chord hugo 同 ifi idsd micro 都屬於 dac+amp
ak240 既optical out 又出唔到 dsd
若純粹輸出問題會唔會佩 ...

現階段我想令ak240嘅人聲同弱音推前啲,
樂器分離度同質感再好啲, 唔係純粹換cable調節味道.

試過chord hugo, 幾啱口味,
音色少少偏冷only,推盡自己隻roxanne {:1_351:}
不過用萬幾蚊嚟彌補240嘅margin位, 又覺得唔太抵.
頁: [1] 2 3 4 5 6
查看完整版本: AK240 配portable amp問題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。