dezispop 發表於 2014-11-5 14:59

sw69 發表於 2014-11-5 11:09 static/image/common/back.gif
題外話
遲下會有條 ak x crystal cable 既 Roxanne 升級綫

希望hkd$5k樓下啦 {:1_346:}

dezispop 發表於 2014-11-5 15:02

windwolf447 發表於 2014-11-5 13:46 static/image/common/back.gif
作為ak240用家,我覺得如果仲加amp真係有d哂氣,買ak240都係貪佢好聲力水不差又細部袋到入袋,但如果另外搭 ...

放袋還可以, 係驚光纖線撞吓撞吓易爛.

whitefang 發表於 2014-11-5 15:13

Chord 和 iFi 都是DAC
AK240加DAC完全把240作為音源的價值抹煞了, IFI甚至是一個downgrade(雖然可能推力好了)
用AK100II出DAC聲音是一樣的, 所以你可以downgrade player再加hugo
否則用純amp 如 vorzamp, traveller, 亦可考慮平衡amp如AlgoRhythm Duet等..

dezispop 發表於 2014-11-5 15:29

whitefang 發表於 2014-11-5 15:13 static/image/common/back.gif
Chord 和 iFi 都是DAC
AK240加DAC完全把240作為音源的價值抹煞了, IFI甚至是一個downgrade(雖然可能推力好 ...

純amp, 會否有底躁問題?

唔想令240音質downgrade, 都係我一個concern {:1_332:}

kitkitkit_2046 發表於 2014-11-5 16:42

dezispop 發表於 2014-11-5 14:44 static/image/common/back.gif
就係直推咗半年, 心思思想再完善聽感

Ching, 你指耳機? 有咩好野介紹下比大家??? for ak240

tleonard 發表於 2014-11-5 16:44

加隻 Headphone Conditioner 仲好啦:

http://ns-t.com/products/trans/nsit52.html

之前上過 oiduA oG s'teL 嘅 koobecaF 都有見佢哋放過相上去。

whitefang 發表於 2014-11-5 16:45

dezispop 發表於 2014-11-5 15:29 static/image/common/back.gif
純amp, 會否有底躁問題?

唔想令240音質downgrade, 都係我一個concern

會, 其實dac也有可能有底燥
有很多amp是很靜的, 如Pico Slim
不過退出便攜而久, 對現時的便攜amp無任何認識, 這方面就幫不到你了

如果要保留AK240直推用, 就貴點也無辦法
另外也可考慮RWA mod, 但不知效果如何

chunpik 發表於 2014-11-5 16:47

請問拜亞t5p用ak240推得好嗎?我睇外型覺得幾好.未試過

chauchin 發表於 2014-11-5 16:48

我明白樓主心情,我都係用240,有時想加推力提升H3同headphone表現,唔關輕唔輕便嘅原意事。

我都諗緊加amp, 留意緊pha3同venture craft

dezispop 發表於 2014-11-5 17:42

kitkitkit_2046 發表於 2014-11-5 16:42 static/image/common/back.gif
Ching, 你指耳機? 有咩好野介紹下比大家??? for ak240

自己玩開JH, 用緊roxanne cm,
層次感強, 人聲毒性一般 {:1_345:}
頁: 1 [2] 3 4 5 6
查看完整版本: AK240 配portable amp問題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。