trio_killer 發表於 2014-9-15 20:35

N6 邊度有得試?定其實係未出既?

因為其實我睇中左PHA-3....終於有平衡玩啦....好吸引
咁我部快將退休既Xperia Z就可以純囉黎播歌了....

但如果N6好D既話咁就要再諗諗

PCMM1 發表於 2014-9-15 20:44

trio_killer 發表於 2014-9-15 20:35 static/image/common/back.gif
N6 邊度有得試?定其實係未出既?

因為其實我睇中左PHA-3....終於有平衡玩啦....好吸引

N6年底先出
師兄可以再等下
{:6_143:}

trio_killer 發表於 2014-9-15 20:47

PCMM1 發表於 2014-9-15 20:44 static/image/common/back.gif
N6年底先出
師兄可以再等下

要咁耐......{:6_121:}

咁好有可能已經敗左PHA-3.....因為PHA-2其實我已經好鍾意

dezispop 發表於 2014-9-16 16:00

搭單一問.

Xperia Z2同ZX1, 音質聽感方面, 分別係咪好大?

利申: 想入部Xperia Z3

Andykong 發表於 2014-9-18 14:54

今日香港 Sony 正式公佈了售價和上架日期,剛從好友的 Facebook 偷窺到新資料,為免好友中箭,知名不具了,Press Conference 完左先 share 應該有箭都唔會穿心,頂得順掛!{:1_343:}

(1)Z5 貴過 Z7?我認我市儈,睇唔到實物就睇價先,原來 1500 天的等待,說好的新旗艦是 Z5 主打, WOW {:1_336:}

(2)Player 既價好實惠,之前有不滿的見到呢個價即刻收貨啦,但等 ZX1 後繼的唯有繼續等了。

(3)全張 list 最貴 PHA-3, 咁之前玩倒數張圖又擺 Player + 大耳 + IEM 出來,..... 真係估佢唔到了!

Andykong 發表於 2014-9-18 15:03

順便 Update 埋 N6!

Cayin N6 已出了一條宣傳短片,主要是外觀和概念解釋,技術資料不多,但十分樂意見到內地廠商擺脫了「磚」的態度,在設計,選料和造工上肯落本了。

http://v.youku.com/v_show/id_XNzgyODYwNDgw.html

在隨身方面,我是不太講究的直推檔,手上留了兩部 DAP, X5 比 DX100 講聲就明顯差一至兩班,但日常使用率計,X5 變了日常裝備, DX100 變了心情機,貪 X5 外觀/size/操控 等優勢嘛,我相信很多用家會接受類似的妥協。

我的理解是,DAP 要合理地 compromise 日常使用和 HiFi 要求,要符合大多數的話唔好太追求力大無窮,成日話乜耳機都推到天翻地覆但就做到成件磚咁,其實都幾趕客的!我自已的想法是,靚聲比大力優先,靚樣易用又比靚聲優先。DAP 只要本身聲底好,有個乾淨的 Line out 方便有要求的用家上擴,便可以各自各精彩了!對於要求力大無窮但又不肯綑綁便攜擴的「個別」用家 (即係初玩 headfi 時的我),磚形播放器的他們最合理的選擇,但我相信從市場上來說,這批顧客不是主群,好似我咁唔妥協只有自討苦吃了。

再補幾張官方最近 update 的圖片,真心希望今次 N6 會 hit 中 jack pot, 我唔期望佢在做工上超 AK 趕 C-M,但暫時睇各樣原素都 compromise 得幾好,近磅了!

goodabc2010 發表於 2014-9-18 17:22

n6應該唔差{:6_175:}

dicky0411 發表於 2014-9-18 18:27

我現在對n6唯一的想法是,到底哪位淫材設計那個按鈕出來的{:6_198:}
無視那按鈕的話,n6的外觀在眾國磚之中應該算數一數二的了
雖說具體怎樣還要等有實機上手試過才清楚
話說那段片怎拍得這麼像鐘錶廣告{:6_200:}
(Post76 Android 手機版送出)

Andykong 發表於 2014-9-18 18:47

dicky0411 發表於 2014-9-18 18:27 static/image/common/back.gif
我現在對n6唯一的想法是,到底哪位淫材設計那個按鈕出來的
無視那按鈕的話,n6的外觀在眾國磚之中 ...

銷—要求比較低,覺得可以收貨既,但真係講自已鐘意的話, 4 個長條形平排會較簡約直接,如可以分成兩個不同寬度的鍵方便盲控會更好!

heloleo 發表於 2014-9-18 20:34

有冇師兄已經試左A15 ? 感覺如何,,嬴唔嬴到國磚?
頁: 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10
查看完整版本: (更新了)9月新品 : Sony Z5/Z7/A15/A17/PHA3/MDR-1A; Fostex TH500RP; Cayin N6

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。