tamarwander 發表於 2014-8-27 11:18

隔音效能T5P算出色, 差唔多隔音效能既仲有好早前有ching介紹既DT-770 Pro. 一隻一萬, 一隻二千幾, 值唔值要試一試.

不過睇review似乎Beyer既bass冇咩特別(我係低音狂).

再問多句, DT-770 係咪應該買果隻limited edition. 我見外型黑色, 靚仔D. 不過好似連ohm數都唔同, 聲唔知同pro version有冇大分別.

anyway, 試完先算.

Thanks.

Andykong 發表於 2014-8-27 13:04

tamarwander 發表於 2014-8-27 11:18 static/image/common/back.gif
隔音效能T5P算出色, 差唔多隔音效能既仲有好早前有ching介紹既DT-770 Pro. 一隻一萬, 一隻二千幾, 值唔值要 ...

T5P 是有小小薄,但 MF 傳統聲底厚暖可人,應該夾到!

你睇完 chart 都知,Bass 難隔音,要 basshead 又要好隔音有點兩難啊!

chowyeung 發表於 2014-8-27 14:06

tamarwander 發表於 2014-8-27 11:18 static/image/common/back.gif
隔音效能T5P算出色, 差唔多隔音效能既仲有好早前有ching介紹既DT-770 Pro. 一隻一萬, 一隻二千幾, 值唔值要 ...

dt770系列最正宗的monitor headphone 係dt770 pro 80 ohm. 我當年買千六千七蚊左右,好平,抵玩。
樓主可試試。

tamarwander 發表於 2014-8-27 14:30

>你睇完 chart 都知,Bass 難隔音,要 basshead 又要好隔音有點兩難啊!

耳筒既bass漏出我唔理.   TV一般冇咩bass, 應該隔到D既. 所以有好多款(如TH-900), 去到1000hz先roll off得多既, 其實效果麻麻.

又唔係要靜到咁, 比起HD650, 封閉式應該會有改善掛.

>T5P 是有小小薄,但 MF 傳統聲底厚暖可人,應該夾到!

如果買得一萬既T5P, amp都應該會upgrade, 唔一定MF.

tamarwander 發表於 2014-8-28 22:03

Beyer 係咪有隻 T70, 話係replacement of DT-770? 好似$4000.

呢隻又點睇呢? 高班過 DT-770 pro?

Andykong 發表於 2014-8-28 22:54

tamarwander 發表於 2014-8-28 22:03 static/image/common/back.gif
Beyer 係咪有隻 T70, 話係replacement of DT-770? 好似$4000.

呢隻又點睇呢? 高班過 DT-770 pro? ...

新玩確實是有點亂,幾個月前我都混淆過!

是 Beyer 將 Telsa Technology 下放到其他型號,DT990 -> T90, DT770->T70,感覺上係加多一條 product line 而唔係 replacement, 現在 Beyer 的 close back over ear 的排法是

(1) T5P (32ohm)
(2) T70 (250ohm) + T70p (32ohm)
(3) DT770 Pro (250ohm, 80ohm, 32ohm)

廠方對 DT770 Pro 的解釋如下:
DT 770 PRO, 32 ohms:                            for mobile applications
DT 770 PRO, 80 ohms:                            for recording applications within the studio
DT 770 PRO, 250 ohms:                            for mixing applications in the studio

其實 T5 條 line 無出 250ohm 是一個遺憾,希望將來 Beyer 會補上啦!

tamarwander 發表於 2014-8-28 23:34

多謝詳細解釋!

DT-770 仲有隻600ohm, 香港唔知有冇.

據呢度講:
http://www.head-fi.org/t/513393/guide-sonic-differences-between-dt770-dt990-models-more

- 600Ohm

This is the best model of this headphone available. It has very smooth treble in comparison to the other Ohm models and is even more extended and detailed. ...

其實分咁鬼多ohm數, 試都試到暈. 起碼我就諗唔到for recording同for mixing 既分別.

Andykong 發表於 2014-8-29 02:04

tamarwander 發表於 2014-8-28 23:34 static/image/common/back.gif
多謝詳細解釋!

DT-770 仲有隻600ohm, 香港唔知有冇.

Recording 的埸地涵蓋較寛,可能 outdoor, 器材要能較廣凡配合不同器材使用,80ohm 相對較易推,好小小的隨身機也推得到。

Studio mixing 顧名思義是設計比 studio 用,器材全部有標準有要求,用高 ohm 的耳機也不會出現驅動不足的情況,而且高 ohm 耳機層次較好,有利後期制作! 據說傳統的 studio 耳機是 600ohm 的,250~300 ohm 己是新派,一些老派engineers 甚至話係妥協添!

Dt770 600ohm 應已 discontinued, 香港以前有無發售我也不知,我呢D新丁對一年以前的料全部靠 Google,有錯請指証!

GoSUV 發表於 2014-8-29 10:35

師兄會不會知道,T70p 跟 T5p 的聲底有甚麼分別嗎?

Andykong 發表於 2014-8-29 11:25

GoSUV 發表於 2014-8-29 10:35 static/image/common/back.gif
師兄會不會知道,T70p 跟 T5p 的聲底有甚麼分別嗎?

聲底是相近的,都是清淡小肉地,T70p 能量感稍好,快Pop/Rock/電子有小小優勢,但除此之外, T5P 全勝,尤其解析和密度。 T70P 直推很容易有不錯的效果,但 T5P 的高密度對 source 會較有要求,未必適合直推,我用 X5 試就麻麻,DX100 較厚聲和 9018 加持下會好 D!

我試 T70P 是鋪頭坐似玩左 2x 分鐘,部耳機頗新淨,而部 T5P 收二手,已煲開左,而 Telsa 出名有排煲的,所以我聽的比較有點不公平!

頁: 1 2 3 4 5 6 [7] 8
查看完整版本: 用開Sennhieser HD650, 要轉封閉式

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。