Andykong 發表於 2014-8-25 01:05

tamarwander 發表於 2014-8-23 22:14 static/image/common/back.gif
好啦, 講到隔音功能, 似乎冇一隻係有我心目中既效果.

即如cup得對耳好密既LCD-XC, 我戴住佢同店員講野,...

附上幾隻耳機隔音資供參考:

資料取自 Inner Fidility:
http://www.innerfidelity.com/category/full-sized-sealed-headphone-reviews

有圖有真相,希望師兄會理解密封式耳機的隔音能力和特性!

另一方面,好的 Closed Back system 的聲音是不會悶焗的,但聲場卻一定受影響,高度隔音的耳機,是不大可能擁有
又深又寬的聲場的,如你主要聽 Classical 的話,這將是一個無可避免的矛盾和取捨了!

jasone_ti 發表於 2014-8-25 17:40

小弟自己用緊ed8,要用ed8黎聽大棚野應該有d難度啦,太多野的話ed8會處理唔到

我唔知師兄既口味,但ath的w5000/3000anv也很不錯的,不過和mf的相性就唔敢講啦

另外th600同900既分別除左質素之外,味道都好唔同,有錢入900一樣可以考慮600呀~

斯路 發表於 2014-8-25 17:45

jasone_ti 發表於 2014-8-25 17:40 static/image/common/back.gif
小弟自己用緊ed8,要用ed8黎聽大棚野應該有d難度啦,太多野的話ed8會處理唔到

我唔知師兄既口味,但ath的w500 ...

係近期新試到既封閉式大耳機入面,TH600係我最有興趣既其中一對,唔會太難推之餘亦有質素有味道。用ED8聽古典我亦相當喜歡;即使對於大棚野既掌控能力較差,我覺得搭配上可以從味道補救。

tamarwander 發表於 2014-8-25 18:34

Andykong兄, 多謝你既隔聲chart.

我想隔出面既電視聲, 應該係人聲既幾百hz為主, 有興趣既牌子似乎得AKG 550 同Shure 1540隔得到.

黑翼菜鳥 發表於 2014-8-25 20:16

tamarwander 發表於 2014-8-24 23:35 static/image/common/back.gif
咁你點玩法?

就是玩封閉式耳機,我是由CD3000開始玩,CD3000>A900TI>D5000>D7000>T5P>W3000>TH900
因為我的器材在房中只是有一定隔音就可以了.....

tamarwander 發表於 2014-8-25 21:43

>CD3000>A900TI>D5000>D7000>T5P>W3000>TH900

請問TH900隔音效果如何? 又或是咁問啦, 有邊隻你認為最隔音?

thanks!

Andykong 發表於 2014-8-25 21:51

tamarwander 發表於 2014-8-25 21:43 static/image/common/back.gif
>CD3000>A900TI>D5000>D7000>T5P>W3000>TH900

請問TH900隔音效果如何? 又或是咁問啦, 有邊隻你認為最隔 ...

我都有興趣知D7000, T5P, W3000, TH900 呢4 隻既隔音效能點排法! {:1_344:}

Andykong 發表於 2014-8-25 21:54

tamarwander 發表於 2014-8-25 18:34 static/image/common/back.gif
Andykong兄, 多謝你既隔聲chart.

我想隔出面既電視聲, 應該係人聲既幾百hz為主, 有興趣既牌子似乎得AKG 55 ...

你係房聽,電視係廳?無 AV amp 只係電視出聲? 正常情況隔一層磚牆已經減到 10-15 db,你再減 15db 都夠用喎!

香港燒友唔多睇數據,所以呢 D 技術性較重既 site 並不流行, Innerfidility 有個幾齊的 measurement database, 你慢慢發掘下啦,我只是開條路比你,幫唔到你解決問題,Close back 隔聲其實有限度!

http://www.innerfidelity.com/headphone-data-sheet-downloads

tamarwander 發表於 2014-8-25 22:14

>你係房聽,電視係廳?

廳同房都有電視, 一齊開.

>Close back 隔聲其實有限度

試完之後, 同意. 不過隻TH-600真係幾岩聽, 都唔理佢open定close啦.

Andykong 發表於 2014-8-25 22:26

tamarwander 發表於 2014-8-25 22:14 static/image/common/back.gif
>你係房聽,電視係廳?

廳同房都有電視, 一齊開.

你要隔埋係房既開緊既電視來聽古典就有難度了!

以下兩隻 close back 你考慮下啦:

http://www.innerfidelity.com/images/BeyerdynamicT5p.pdf

http://www.innerfidelity.com/images/MrSpeakersAlphaDog2014.pdf

T5P 係香港唔難搵到,Alpha Dog 就唔駛搵啦,香港無代理的,你要試就 PM 我啦!
http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=186804
頁: 1 2 3 4 [5] 6 7 8
查看完整版本: 用開Sennhieser HD650, 要轉封閉式

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。