keng0902 發表於 2014-8-22 13:14

ktlouis 發表於 2014-8-22 13:04 static/image/common/back.gif
準備自己買料比合資格的師父進行安裝。
我現在想安4個單蘇位,爬過popo388 、Krizzzz 、PP-HK 、KING Sir ...

師兄, 我都plan 緊搞獨立電, 你可以參考下 呢個post, Ronan 師兄有詳盡解釋,{:6_122:}

http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=155321&highlight=%E7%8D%A8%E7%AB%8B%E9%9B%BB

mingevo1030 發表於 2014-8-22 16:16

Krizzzz 發表於 2014-8-18 09:58
Gigawatt LC-Y Mk2

3x4mm 單枝銅, 1x1.5mm drain wire

Where buy

ktlouis 發表於 2014-8-23 01:41

ktlouis 發表於 2014-8-22 13:04 static/image/common/back.gif
準備自己買料比合資格的師父進行安裝。
我現在想安4個單蘇位,爬過popo388 、Krizzzz 、PP-HK 、KING Sir ...

今日買咗電線 4mm @$400 x3 同 2個Sine 白金制面(雙出) @ $780了。

原先想法是不用Jumper,用哂4個20A RCBO分別獨立管4個蘇位。(會用6way 電箱, 63A大制用了2格)

不過我還想落實前問一問建議。

1. 如果我用返Sine 的Jumper,1條Fuse管1個Sine 白金制面(雙出)。咁用32A RCBO係咪會好啲? 定還是20A RCBO都可以?
2. 如果32A RCBO管雙出好啲。因為我會用6way 電箱,進取一點,其餘4格係咪用2個32A RCBO管兩個雙頭白金,2個20A RCBO管兩個單頭白金。

謝謝意見。

popo388 發表於 2014-8-23 10:31

ktlouis 發表於 2014-8-23 01:41 static/image/common/back.gif
今日買咗電線 4mm @$400 x3 同 2個Sine 白金制面(雙出) @ $780了。

原先想法是不用Jumper,用哂4個20A R ...

其實20A已經好大,你用英插,入面已經有條13A fuse.
所以我覺得係無分別,20A水制感覺安全D.

ktlouis 發表於 2014-8-23 11:02

popo388 發表於 2014-8-23 10:31
其實20A已經好大,你用英插,入面已經有條13A fuse.
所以我覺得係無分別,20A水制感覺安全D. ...

謝謝回覆。美插無13A fuse 嗎?所以係咪力水無阻隔,仲有咁多人用的原因?

billymud 發表於 2014-8-23 11:11

ktlouis 發表於 2014-8-23 11:02 static/image/common/back.gif
謝謝回覆。美插無13A fuse 嗎?所以係咪力水無阻隔,仲有咁多人用的原因? ...

美插內係無 fuse 的。
一些美式蘇底有內建 circuit breaker (reset-able), 但本地冇咩燒友會裝用。{:1_253:}

ktlouis 發表於 2014-8-23 11:53

popo388 發表於 2014-8-23 10:31 static/image/common/back.gif
所以我覺得係無分別,20A水制感覺安全D. ...

英插飛Fuse又如何?

兩全其美?{:9_425:}

popo388 發表於 2014-8-23 12:25

ktlouis 發表於 2014-8-23 11:53 static/image/common/back.gif
英插飛Fuse又如何?

兩全其美?

如果用英牆插但電線插頭又飛走fuse, 不如現美牆插。
我建議唔好飛走,全屋火燭就無為,你用個靚fuse 好D. 晶爺會有好建議。

我覺得既然去到玩獨電,就每一way 都獨立,之後用拖板再分。
所以你用雙位牆蘇要把AV, 2 ch, amp 等分好類才插,否則入面都有些互相扞擾。

ktlouis 發表於 2014-8-25 12:45

popo388 發表於 2014-8-23 12:25
如果用英牆插但電線插頭又飛走fuse, 不如現美牆插。
我建議唔好飛走,全屋火燭就無為,你用個靚fuse 好D. ...

依家諗住一勞永逸,裝埋美式,想問下安裝有咩要注意?
好似有正反之分?
謝謝

plnl88 發表於 2014-8-25 13:14

Krizzzz 發表於 2014-8-18 09:58 static/image/common/back.gif
Gigawatt LC-Y Mk2

3x4mm 單枝銅, 1x1.5mm drain wire

師兄,LC-Y MK3 都出左了。
Bass 量好過 MK2 好多。
頁: 1 2 [3] 4
查看完整版本: 想安裝獨立電源

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。