ktlouis 發表於 2014-8-15 00:47

想安裝獨立電源

黎緊開始裝修,同個designer講過想安裝獨立電源,佢好似明我講乜,又好似唔係好明。

我其實唔熟電工,上黎爬過下文,不過都想請問一下安裝獨立電源,應該點先為獨立電源?

我又應該點同cf講呢? 仲有,我應該買什麼配件給cf呢?如果有專門做安裝獨立電源的公司,可以的話請介紹pm給我。

謝謝。

PP-HK 發表於 2014-8-15 09:17

我以前裝獨立電的帖, 裡面有相片, 希望幫到你。

http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=74675

Krizzzz 發表於 2014-8-15 09:40

PP-HK 發表於 2014-8-15 09:17 static/image/common/back.gif
我以前裝獨立電的帖, 裡面有相片, 希望幫到你。

http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid= ...

上年裝修都有睇過Ching你呢篇精彩文章, 感激不盡! {:6_162:} {:6_162:}

Krizzzz 發表於 2014-8-15 09:44

回ktlouis ching, 我就從原有電箱駁獨立fuse拉一條audio grade入牆線, 冇獨立電箱, 但已有良好效果

當然如果可似PP-HK 兄咁拉獨立電箱甚至加隻隔離牛咁就最好不過

PP-HK 發表於 2014-8-15 09:46

Krizzzz 發表於 2014-8-15 09:40 static/image/common/back.gif
上年裝修都有睇過Ching你呢篇精彩文章, 感激不盡!

師兄唔好咁講, 大家分享。

hh12 發表於 2014-8-15 09:51

先要知道自己用乜機,用幾多樣野,未來會否升級,舉例:前級一組電,後級一組電(大電流的就獨立)CD機,解碼,BD機(小電流的可以同組組)…如有錯勿打(再問下其他C兄)大家討論下,希望幫到你

Krizzzz 發表於 2014-8-15 10:08

無錯, 分享就是王道, 所以:   {:6_165:}

keytai214 發表於 2014-8-15 10:59

有師傅肯 幫你 裝 美式牆插(固定電力裝置) ... ??? 不合守則 ... ... 有機會犯法。

http://www.emsd.gov.hk/emsd/c_download/pps/pub/COP_C.pdf ... P.21 4C (1)

dazs168 發表於 2014-8-15 11:00

PP-HK 發表於 2014-8-15 11:16

keytai214 發表於 2014-8-15 10:59 static/image/common/back.gif
有師傅肯 幫你 裝 美式牆插(固定電力裝置) ... ??? 不合守則 ... ... 有機會犯法。

www.emsd.gov.hk/em ...

個師傅都係玩開音響嘅, 所以他肯裝。最近搬屋重接入牆獨立電, 師傅就唔敢裝, 所以面板全部自己動手裝。
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 想安裝獨立電源

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。