sugimoto 發表於 2014-7-28 11:36

唔知買座地定書架喇叭好

C兄們,

由於近期身痕想update套AV system,我依家用既Klipsch RB 51II同RC52 II,心目中想upgrade去Focal Aria CC-900同埋Aria 906或者926,所以想請教下大家,
我屋企個廳大約20呎 x 10呎,係長方型咁啦,左右分開飯/客廳,咁套AV野就擺係客廳,大約10X10呎,我只係用5.1system,請問需唔需要用到座地喇叭呢?定係書枱喇叭已經足夠?

同埋,由Klipsch轉去Focal,分別大唔大呢?值唔值得呢?

用Anthem 710夠唔夠推Focal呢又?

唔該晒~~

ykluk 發表於 2014-7-28 11:46

1. Klipsch轉去Focal,分別肯定好大, 尤其是聽歌方面;
2. Anthem 710推Focal書架睇戲還可以, 座地.........唔好諗......
3. 10X10呎聆聽空間, 書架夠晒有餘, 座地真係彈聲你都有排執......

{:8_395:}

sugimoto 發表於 2014-7-28 11:55

ykluk 發表於 2014-7-28 11:46 static/image/common/back.gif
1. Klipsch轉去Focal,分別肯定好大, 尤其是聽歌方面;
2. Anthem 710推Focal書架睇戲還可以, 座地........ ...

唔該c兄,套Focal基本上係純睇戲用.

如果只係能推到書架......咁可以慳返d{:1_253:}
但係其實使唔使加後級架?
如果唔用腳架,只係放係地櫃上面會唔會好大影响呢?

samuel8892000 發表於 2014-7-28 12:03

sugimoto 發表於 2014-7-28 11:55 static/image/common/back.gif

如果只係能推到書架......咁可以慳返d

Klipsch睇戲己唔錯.唔聽歌用Focal有點浪費.用腳架當然比唔用好.

sugimoto 發表於 2014-7-28 12:09

samuel8892000 發表於 2014-7-28 12:03 static/image/common/back.gif
Klipsch睇戲己唔錯.唔聽歌用Focal有點浪費.用腳架當然比唔用好.

呵~~咁定横是用返KLIPSCH,不過轉座地RF52 II同中置RC 62II好呢?

samuel8892000 發表於 2014-7-28 12:14

sugimoto 發表於 2014-7-28 12:09 static/image/common/back.gif
呵~~咁定横是用返KLIPSCH,不過轉座地RF52 II同中置RC 62II好呢?

10呎x10呎唔駛用座地.加後級仲實際.

ykluk 發表於 2014-7-28 12:17

sugimoto 發表於 2014-7-28 11:55 static/image/common/back.gif

如果只係能推到書架......咁可以慳返d

如果純睇戲, 點解CHING你會揀focal??? 唔係話Focal唔好, 不過法國喇叭出名柔同音樂感強, 用Focal嚟睇戲真係有少少浪費....{:8_395:} 如果純睇戲, 小弟個人建議dali ikon mk6, 你可以去試吓, 睇戲最重要既唔係前置而係中置, 落重本喺中置同十仔已經掂晒~~!! {:9_423:}

至於用唔用後級, CHING你可以用落聽返多啲煲好覺得真係唔夠先決定, 個人覺得710已經好好力, 10X10呎應付足夠有餘~~!! {:9_426:}

好多CHING可能睇少咗音響櫃既影响, 需知道所謂好唔好聲(以同一set喇叭器材計), 最主要有3件事係最為重要; 1. 空間, 包括聆聽空間大小, 周圍物料吸音彈聲控制等等; 2. 電, 呢個唔使講, 其實換線地盒等等都係同電有關, 目的都係為咗100%還原度(當然無可能去到100%啦); 3. 震動, 所謂釘腳墊材等等, 尤其是影音櫃最為影響揩震, 一隻普通櫃可以將無敵器材變垃圾(小弟親耳聽過), 用書架+腳架既目的都係為咗減少相互震動, 所以無得慳~~!! {:6_142:}

stjo 發表於 2014-7-28 14:08

我客廳大細同樓主差不多,係由座地轉番書架+腳架,雖然對書架係比對座地高一個系列,但聽起來真係舒服好多。起碼D聲唔會撞到九彩,前後左右方向清楚。

sugimoto 發表於 2014-7-28 15:21

真係好多謝咁多位c兄們既意見,真係好詳細,大家真係熱心

我又請問下klipsch既座地 RF52-II呢對睇戲好唔好架?
或者有咩speaker係睇戲好既呢?

唔該晒

ykluk 發表於 2014-7-28 15:30

sugimoto 發表於 2014-7-28 15:21 static/image/common/back.gif
真係好多謝咁多位c兄們既意見,真係好詳細,大家真係熱心

我又請問下klipsch既座地 RF52-II呢對睇戲好唔好架 ...

雖然無用過, 不過大部分用klipsch既師兄都係以睇戲為主, 咁應該佢好多線既喇叭都係睇戲用.

其實所謂"睇戲用", 以小弟既理解可以當成聲音比較明快, 分析力較好, 速度同力度較強, 最好就易推啲~~!! {:8_376:} 例如dali ikon mk6/mk5, MK甚至寶仙娜, 或者ELAC都可以適合. 當然每款牌子既喇叭唔同grade取向又唔同, 有啲啱睇戲有啲啱聽歌...(如果小弟話ELAC係睇戲喇叭, 我諗我有排比人插....)

話又返原點, 其實有邊隻喇叭"啱睇戲", 莫不如係"啱你自己"先係王道, CHING你去聽多啲試多啲揀啱自己既, 都有CHING鍾意用klipsch嚟聽歌, 小弟用ATC睇戲梗加有人會話我痴筋....{:8_395:}

耳聽為實, 不妨多試~~!! {:8_399:}
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 唔知買座地定書架喇叭好

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。