jackt 發表於 2014-7-28 09:41

chhanthony 發表於 2014-7-27 22:35 static/image/common/back.gif
Jackt兄 唔好講請教,各施各法,我個方法都未必啱其他人用。

請問jackt兄度出來是否好似下圖? ...

謝謝 chhanthony兄分享,幅圖又好似唔錯喎。{:6_193:}

我度嚟度去都出唔到,超低音壓比中置低好多,但一齊出又冇呢個問題。{:6_140:}

6.34m?! 嘩!chhanthony兄屋企真大。{:6_178:}

chhanthony 發表於 2014-7-28 10:04

jackt 發表於 2014-7-28 09:41 static/image/common/back.gif
謝謝 chhanthony兄分享,幅圖又好似唔錯喎。   

我度嚟度去都出唔到,超低音壓比中置低好多, ...

jackt兄

實際距離只有10呎左右,
9.Xm距離應是包括訊號經過Anti Mode同兩隻Subwoofer上的DSP訊號延遲及家居環境的delay。
未加Anti-Mode時距離為4m左右。

jackt 發表於 2014-7-28 10:28

chuwing 發表於 2014-7-26 23:00 static/image/common/back.gif
Jackt兄:勁呀

早排掛住攪多聲道,少咗上兩聲道發言,呢排先有少少時間喺道出post,講小小分享吧!{:6_160:}

攪呢隻十烏化真係攪咗好多時間,除咗搵人上嚟聽,又要上網搵資料,又要花更多時間做calibration,小啲心機都唔掂呀!{:6_126:}

好在依家出嚟嘅效果都不太差,早前聽 MNDA Tour 啲低音一舊舊,人聲唔知去咗邊,十足十 mini hi fi 拱,比人彈到飛起,諗嚟諗去都覺得冇乜可能錄音唔掂,自己套嘢又唔應該咁差。噚晚睇番先知道,原來每隻歌都用到低音不同頻段,人聲就用多咗啲 concert effect,Modonna 終於走番入場,呢隻碟直情玩死人。仲睇(聽)番隻 Abbado+Yuja Prokofiev 3,感受到現場氣氛之餘,又有啲似兩聲道質素,之後真係要慢慢享受吓至得。{:6_158:}

jackt 發表於 2014-7-28 10:52

chhanthony 發表於 2014-7-28 10:04 static/image/common/back.gif
jackt兄

實際距離只有10呎左右,

係喎!忘記咗用 Anti-Mode 有delay,小弟度嘅時候試過直接駁超低,又試過駁AV機,兩者都度唔到滿意效果。

睇嚟我隻十仔距離3.12m有啲問題,不過依家聽落又唔覺,唔通已經轉咗360度?!所以睇唔到?!{:6_141:}

無論如何,終於有番自己想要嘅嘢! <- (自我滿足表現){:6_136:}

c1724 發表於 2014-8-6 17:23

請教各位師兄XTZ Room Analyzer II Pro 可以使用REW - Room EQ 軟體嘛?

因為我不管怎麼設定,Room EQ 測出來都是一直線而已!多謝

jackt 發表於 2014-8-6 19:51

c1724 發表於 2014-8-6 17:23 static/image/common/back.gif
請教各位師兄XTZ Room Analyzer II Pro 可以使用REW - Room EQ 軟體嘛?

因為我不管怎麼設定,Room EQ...

可以,但XTZ只有左聲道是input,右聲道是 loop back,需要入 sound card config 設定。

REW 先要設定好 sound card 至可以用到。。。

c1724 發表於 2014-8-7 09:48

jackt 發表於 2014-8-6 19:51 static/image/common/back.gif
可以,但XTZ只有左聲道是input,右聲道是 loop back,需要入 sound card config 設定。

REW 先要設定好...

感謝師兄指教

那我可能是input端的左右聲道搞錯了,因為我看教學一般REW都是設定在右聲道!

假日回家在改成左聲道試試看,多謝師兄!

jackt 發表於 2014-8-7 09:57

c1724 發表於 2014-8-7 09:48 static/image/common/back.gif
感謝師兄指教

那我可能是input端的左右聲道搞錯了,因為我看教學一般REW都是設定在右聲道!

c1724兄,不用客氣。{:6_122:}
頁: 1 2 3 4 [5]
查看完整版本: 調校雙十的小小分享

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。