Andykong 發表於 2014-7-24 23:19

hke3g2006 發表於 2014-7-24 23:08 static/image/common/back.gif
兩部賣點唔同 size都某程度都限制左聲音質素~~同埋試calyx m一定要make sure係最新firmware, 因 ...

我用緊 $3K 既 DAP,所以 Calyx-M 和 120II 對我係接近既野喎 (屬於買唔起既 category),要求師兄指教下兩部賣點點樣唔同法啦!

hke3g2006 發表於 2014-7-24 23:26

Andykong 發表於 2014-7-24 23:19 static/image/common/back.gif
我用緊 $3K 既 DAP,所以 Calyx-M 和 120II 對我係接近既野喎 (屬於買唔起既 category),要求師兄指教下 ...

自己去試聽/摸下{:1_326:}

goodabc2010 發表於 2014-7-24 23:29

Andykong 發表於 2014-7-24 23:19 static/image/common/back.gif
我用緊 $3K 既 DAP,所以 Calyx-M 和 120II 對我係接近既野喎 (屬於買唔起既 category),要求師兄指教下 ...

我諗最明顯係ak120ii既低頻好差,不論同calyx m/sony zx1/fiio x5比
我用1964 v8+銀線去聽會聽到前面師兄o個種"一pat pat既低頻"

Andykong 發表於 2014-7-24 23:31

goodabc2010 發表於 2014-7-24 23:29 static/image/common/back.gif
我諗最明顯係ak120ii既低頻好差,不論同calyx m/sony zx1/fiio x5比
我用1964 v8+銀線去聽會聽到前面師兄o ...

聲唔同我知啊,但賣點唔同或者 target customer 唔同就唔明了。

goodabc2010 發表於 2014-7-24 23:33

Andykong 發表於 2014-7-24 23:31 static/image/common/back.gif
聲唔同我知啊,但賣點唔同或者 target customer 唔同就唔明了。

ak120ii咁型棍....梗係拎黎溝女用啦{:6_122:}
唔係個個都買得起車架嗎{:6_122:}
聲+樣+操作既平衡=ak囉{:6_122:}

hke3g2006 發表於 2014-7-24 23:34

Andykong 發表於 2014-7-24 23:31 static/image/common/back.gif

相信其中一部係手功/design佔成本既比例高另一部唔少{:1_352:}

zakuboy 發表於 2014-7-24 23:37

萬幾蚊一部咁嘅機,俾啲咁嘅聲音質素,我真係覺得AK係影音網真係好多打手……
(Post76 Android 手機版送出)

goodabc2010 發表於 2014-7-24 23:38

hke3g2006 發表於 2014-7-24 23:34 static/image/common/back.gif
相信其中一部係手功/design佔成本既比例高另一部唔少

喱樣野真,造功方面係唔錯{:6_122:}
好彩佢d低頻差喳{:6_134:}

goodabc2010 發表於 2014-7-24 23:40

zakuboy 發表於 2014-7-24 23:37 static/image/common/back.gif
萬幾蚊一部咁嘅機,俾啲咁嘅聲音質素,我真係覺得AK係影音網真係好多打手……
(Post76 Android 手機版送出) ...

打手的確唔排除會有
但我相信每個人買機都會諗過自己點刻想點既
齋講聲既多數都係大陸磚架啦{:6_151:}

Andykong 發表於 2014-7-24 23:42

hke3g2006 發表於 2014-7-24 23:26 static/image/common/back.gif
自己去試聽/摸下

哦,唔算話你講左等如無講,只好話當我無問過!
頁: 1 [2] 3 4 5 6
查看完整版本: 分享:AK120ii 初手報告

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。