henryctw 發表於 2014-7-22 21:53

WallerHomie 發表於 2014-7-22 13:19
其實我都唔明推到幾多成係點計出黎...
恕我直言 唔少人淨係以自己手上既器材做準則
耳機依家野根本你餵咩佢 ...

討論區唔表達個人意見同主觀感覺,仲有乜好討論?

WallerHomie 發表於 2014-7-22 22:12

henryctw 發表於 2014-7-22 21:53 static/image/common/back.gif
討論區唔表達個人意見同主觀感覺,仲有乜好討論?

就係因為大家既意見都係主觀先值得討論
所謂既"客觀意見"只係集合大量主觀意見歸納所得出既結論
客觀意見本身都存在立場有錯請指出~

dezispop 發表於 2014-7-22 22:13

WallerHomie 發表於 2014-7-22 13:19 static/image/common/back.gif
其實我都唔明推到幾多成係點計出黎...
恕我直言 唔少人淨係以自己手上既器材做準則
耳機依家野根本你餵咩佢 ...

agree, 其實耳機只係「messenger」。
(Post76 Android 手機版送出)

WallerHomie 發表於 2014-7-22 22:23

onefung 發表於 2014-7-22 16:16 static/image/common/back.gif
還有想間一下C兄
我剛買一部新PLAYER
話32歐情况下提供700MV輸出

親自去夾總比睇數據來得實際
我自己都放棄左做理論拎 比聽感支配左
我只係試過將隻耳機插落手提AMP同插落屋企部Denon陳年AV AMP度做過比較
先發覺耳機不論幾ohm 出黎既聲都係反映器材既驅動能力同控制力{:9_408:}

jasone_ti 發表於 2014-7-22 22:49

WallerHomie 發表於 2014-7-22 16:57 static/image/common/back.gif
我理得佢點先為之十成
我一直相信 隨身器材的極限=家用級數的起步
當以為自己set野推得哂隻ie800 但用家 ...

睇下師兄點定義隨身器材啦~
有一堆transportable既"健身用"音響器材都唔係家用起步咁簡單架{:1_352:}
不過當然佢地係異類啦{:9_430:}

WallerHomie 發表於 2014-7-22 23:53

jasone_ti 發表於 2014-7-22 22:49 static/image/common/back.gif
睇下師兄點定義隨身器材啦~
有一堆transportable既"健身用"音響器材都唔係家用起步咁簡單架
...

我自己覺得為左保留部份硬質素但又要特登做到Portable
咁點解唔索性做大個餅 直接做家用器材{:8_365:}
依家搞到兩頭唔到岸咁{:8_384:}

始終大大舊拎黎拎去唔方便之餘(刻意健身除外...)
亦仿造做唔到家用機既效果

windwolf447 發表於 2014-7-23 00:05

[此POST己被騎劫]

我覺得市面上目前唯一得CHORD HUGO可以做到桌面級又放到入袋LOL

希望IFI遲D出果部IDSD MICRO都會做到

我同師兄你一樣都係聽聲做人,數據呢家野都反映唔到戴左上耳入面後聽出嘅聲架啦,啱聽最實際

WallerHomie 發表於 2014-7-23 00:33

windwolf447 發表於 2014-7-23 00:05 static/image/common/back.gif
[此POST己被騎劫]

我覺得市面上目前唯一得CHORD HUGO可以做到桌面級又放到入袋LOL

反正都騎劫左... 講多少少題外話
我諗到左依一刻 冇乜幾多人願意做Blind Test(黑房聆聽測試)...
我覺得數據只能話你聽一件產品既出廠規格
但就算做到perfect value 去到耳仔只要唔岩聽咩到假
BTW 如果Chord Hugo做到可以放到入褲袋既話我諗佢已經做左市場一哥{:9_409:}

騎劫完畢 返回討論主題{:8_368:}

truenobzr 發表於 2014-7-23 04:41

我剛賣咗 IE800 換咗 SE846, 講真各有各好,先旨聲明只係我個人感覺,唔代表大家。

我本身用 ipc 經 SXC24 去 Theorem 720 再 copper 22 mini balanced 去 846, 始終動圈同動鐵聲音係好唔同,相信大家都好清楚,尤其是 bass, 其實我 prefer 動圈個 bass,自己有對 H3 我覺得自己幾對 IEM 最正係佢個 bass... 不過呢次 846 個 bass 真係幾正雖然冇動圈咁澎湃咁實,但都好深又唔會過多!仲有呢我換咗白管,我覺得 846 越聽越好聽,bass 唔會點影響高中音,人聲依然毒,而且我發覺分析力比 IE800 好,真係好毒!我一直都有 530 到 535R 咁買,都係比較喜歡 Shure 調音,呢幾對風格都冇大改,雖然係咁,我記得 530 上 535R 個升級感冇而家 535R 上 846 咁強,530 上 535R 我要反覆咁換我先分到分別,846 我細心咁聽一晚已經聽得出係好大!樂器同人聲分得淸淸楚楚同埋聽多咗嘢!

至於點解賣 IE800, 其實我之前都好喜歡,少少單元力量無比,只係我唔鍾意佢啲高音尤其是過機線由跟機果條換咗 SXC24 後,高音多咗同明顯清咗,但夾落 IE800 啲高音就有啲怪,第二樣係勁齒音,第三係條線太短,你可以話可以換下半截,但我認為意義不大,我都係鍾意成條換。

我個兩個月前響某耳機店試 846 用佢地條 beats 唔知乜線 3.5mm 頭配白管我聽咗分零鐘就放低咗,但我深深不忿冇理由 Shure 唔啱聽,而家用返自己線試就好唔同所以落咗搭...

WallerHomie 發表於 2014-7-23 11:28

truenobzr 發表於 2014-7-23 04:41 static/image/common/back.gif
我剛賣咗 IE800 換咗 SE846, 講真各有各好,先旨聲明只係我個人感覺,唔代表大家。

我本身用 ipc 經 SXC24 ...

如果比我簡 我會係IE800同SE846之間簡SE846
主要係佩戴感同可玩性 我自己比較偏好SE846既聲底
而且亦好清楚自己既器材根本玩唔掂IE800 試過一次但因為完全戴唔實所以試唔到d咩
IE800係設計上有唔少缺陷 例如導管比較短 耳膠套唔實好易甩出黎
耳膠亦比較肥大同淺 較難插得深耳道 戴得唔太穩 但依點可以透過改模黎改善
另外 二接式既設計令換線比較麻煩 我覺得依個價位應該做到比人換哂成條線...
但講做工 IE800絕對係一隻陶瓷工藝品
SE846除左條原廠線 係設計 做工 佩戴 音色 上我自己搵唔到野彈{:8_389:}
頁: 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 [16] 17 18 19 20 21 22 23 24 25
查看完整版本: 相見恨晚~入手Sennheiser ie800+其他耳機短評(新增全模耳塞聽感)

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。