papabaggio 發表於 2014-5-21 01:44

難道我離不開ipod series.....求指教

小弟一直源用ipod video,ipod classic,期間玩過samsung mp3 , S9 , Sony x1050(好短暫時間就放咗,因覺得這些機數碼味好濃(純個人感覺),加上以前唔識試聽就買{:6_136:},直至一個月前買了部DX90(好短暫咁試聽過就買了,因初部試聽感覺幾好,最重要係冇數碼味),買了初初聽時,真係覺得無論分析力,層次感,空間感,bass都好過ipod classic, 完全係另一個層次, 到這刻我才知道我的um3原來未完全發揮,同埋原來um3都可以有bass{:6_128:}(我知道um3都不是甚麼高階嘢,請見笑{:6_122:}),但聽了多時候,開始感覺人聲不對味,DX90嘅人聲係比我感覺好直白,好似冇乜感情同冇乜味道,最慘係人聲上我覺得ipod video/classic好聽過佢(個人聽感){:6_137:},雖然DX90好多方面都比ipod優勝,但整體比我感覺總係欠點感情同有啲悶(可能小弟嘅耳機唔夾有關,我再有用另一對headphone HD25試過,但聽感一樣),所以最後都係放咗!雖知道有時試機真的不是一時三刻可試得真,起碼要聽一段時間先知你是不是鐘意嗰樣嘢{:6_136:} 所以想問問師兄們,X5人聲是否比有感情同有韻味呢?
PS : 小弟真係超級初哥加木耳,亦不是超級發燒友,貴亦不捨得買,希望有限投資買到小小進步,請見諒!(還有,小弟係直推黨, AMP不考考慮了{:6_122:})

Budget-fi 發表於 2014-5-21 01:59

如果單論感情演繹,ipod video(非classic) 是比現在很多機種優勝的,無論你用x5, dx90, ap100等都不會有ipod video的聲音 ;

師兄如果想有少少提升,可以考慮把os 轉做rockbox,用多了電但會更有效發揮ipod 的實力,反正不用錢試試無妨

papabaggio 發表於 2014-5-21 02:11

Budget-fi 發表於 2014-5-21 01:59 static/image/common/back.gif
如果單論感情演繹,ipod video(非classic) 是比現在很多機種優勝的,無論你用x5, dx90, ap100等都不會有ipo ...

係呀師兄,你指ipod video( 非imod ),我是因容量問題而買iPod classic的,雖然好多師兄話iPod classic好聲(喺ipod系列裏面), 但我覺得iPod video比較暖聲啲同埋推力及音色都比較啱我口味(我亦明白可能我聽慣了), iPod classic比我感覺聲底冷啲同分析力好啲,但我一買了ipod classic有少少後悔,但奈何有時屋企聽歌真的很方便(用docking駁AMP),所以我正考慮係網上買部U2版IPOD video160g(imod)定X5好{:6_147:} 資金有限,唔可以亂駛銭{:6_125:} 我放咗部DX90都比我個女同老虎話我哂錢{:6_191:}

WallerHomie 發表於 2014-5-21 08:22

papabaggio 發表於 2014-5-21 02:11 static/image/common/back.gif
係呀師兄,你指ipod video( 非imod ),我是因容量問題而買iPod classic的,雖然好多師兄話iPod classic好聲, ...

從來都唔覺得IPC好聲
買佢只係用黎做硬碟
真正出聲係部DAC AMP
唔知樓主邊度聽番黎話IPC好聲...

但樓主有冇諗過
IPC+DAC+AMP出黎既聲好過幾多部DAP?
論推力 論聲音質素 簡簡單單一部兩層炸彈已經好過AK120好多
(Post76 Android 手機版送出)

charky17 發表於 2014-5-21 10:12

DX90同X5雖然話個方向唔同,但係如果你要感情機,建議你可以去試下MA8果類,DX90同X5都比較清,姐係你所講既無數碼味...IPC當然會有感情過佢啦咁(從來唔覺得IPC數碼味係少)

hiyori 發表於 2014-5-21 11:05

師兄的聽感不奇怪的{:8_403:}
其實最近有些便攜播放器的調音,都是向一種「高清」的方式去調音,現在新機林立,這種調音方向較易在相對短的聆聽時間就可以令玩家覺得「勁」,例如覺得每粒音都好像很清而覺得分析力很強,或是用突出的一些頻段、稍作誇張一下分離度,或是把音場擴闊等,但聽久了可能會覺得這些細節和分析力並不自然,因為某些頻段的強調令聲音好像怪怪的而覺得有缺失,分離度太高令樂器之間變成好像一件件獨立錄出來,而音場雖闊卻沒有應有的札實和共鳴。因此雖然舊一點的播放器如IPC等雖然在格式和「分析力」等硬質素似有不及,但仍是深受不少玩家的喜愛,IPC聲音相對自然,也容易令人ENGAGE,配搭DAC+AMP仍然是相當出色的組合

lamhokin 發表於 2014-5-21 15:15

有無試過ak100?
ak100人聲比較好味,但其他方面既較弱,可能會啱你口味

furuya 發表於 2014-5-21 15:37

Zx1?

charky17 發表於 2014-5-21 16:04

ZX1既調音同X5,DX90果D都好唔同, ZX1比起AK100調音明顯唔同,AK100人聲感覺順滑,而ZX1則各方面比較平衡推力亦比較大,調音十分岩我口味!

papabaggio 發表於 2014-5-21 23:51

謝謝各師兄及版主嘅心得和意見(亦很認同),以往好多時試聽啲新產品嘅時候,小弟好多時會集中聽部機嘅人聲,分析力,音場,動態,好多時用聽開嘅ipod做準則,以為很多方面都比ipod優勝,再加上爬文睇見師兄們的正面評價就以為一定冇選錯機(因小弟唔識嘢所以會留意佢哋所講部DAP嘅特點),但我就忽略了歌曲嘅整體聽感,正如有師兄推介我AK100,我亦有試聽過幾次,其實AK100嘅音色(調音)真的很對我口味,但奈何當時售價頗貴,再加上爬文很多師兄都話AK100不值,到了AK100售價下調時又整部MKII出嚟(價錢更貴{:6_198:},所以最後都冇買!但經今次認真玩過DX90之後,開始了解到自己對DAP追求嘅方向(音色,人聲感染力及整體自然感為重點{:6_128:}分析力,音場,空間感等等嗰啲可以退而其次{:6_122:},相信日後買機會清楚知道自己要啲乜嘢{:6_136:},不過仍然都喺個句,部機啱自己聽與否,真的不是試機嗰短短十幾廿分鐘(甚至粒幾兩粒鐘),真係要聽一段時間先知!終於明白好多師兄為何時常換機{:6_235:},要追求自己想要嘅音色,真係要比學費{:6_191:}
頁: [1] 2
查看完整版本: 難道我離不開ipod series.....求指教

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。