甜鬆潤 發表於 2014-5-16 18:07

落入凡間的天使 - K812 (加小量Calyx M 試聽感+相片後補)

24小時不停煲左兩個幾星期,都有200粒鍾,我諗自己親身聽既時間,都有不下30小時。
病左幾日都忍唔住要聽返幾粒鍾,因為實在太誘惑,太返唔到轉頭。

而遲遲未正式講及K812既原因,係因為我根本唔識得形容。
當然你要我分件講我大把野講,高頻點正低頻點好中頻點毒,但係我思前想後,都認為唔適合用黎型容K812帶比我既體驗。
最重要係,我唔認為我有資格可以量化K812。

如果世界上真係有天國,咁我諗,K812應該係同天神既金莎一樣,無意中落入凡間。
從此,呢種只係天上有既享受,就比人類發現左。

我就好似一介庶民突然間去左皇帝屋企住,從來未試過聽耳機會有依一種高不可攀既感覺,一切都華禮而高貴,我只能夠呆呆而又貪婪地盡請享受依種感覺,細聽之下更覺得有一股屬於Opus One既味道,有力量而又溫柔,優雅而又熱情,帶幾分醉意,卻不失貴氣,紫醉金迷,令我不能自拔。

設計上除左單邊出線有少少爭議之外,配戴感非常優秀,係,係優秀,已經唔係舒服咁簡單。基本上大部份既耳機都有時間限制,一戴得耐就算唔攰都會有輕微不適,尤其係我依d四眼仔,但係K812真係例外,連戴幾個小時都無問題,不過都未至於零負擔。

聆聽謝安琪既“我們都忘了”,音樂唔再只係耳朵既享受,K812近乎將整個情景描寫出黎,雨水落下既聲音,水花,伴隨著聲音令整個畫面係腦海中重組,當中既鋼琴聲唔再只係一個個音符組成既混合品,彷彿見到每一下彈奏既開始與結束。歌聲唔再係平面,彷佛能夠見到歌手既嘴唇動作,呼吸,我唔會用有無感染力去形容,我會直接用感動黎形容。

轉聽Anna Calvi,整個環境頓時變得迷幻,低頻於耳殼裡澎漲、爆發,再沉殿於身體裡面,滴酒未沾卻已經有三分醉。

聽Abraxas既Satana,音場定位表現舒服自然,未至於有LCD X既立體感或者曠闊既音場,但係就毫無違和感,你唔會特別在意音場定位,但係亦唔會令人覺得空間有絲毫局限。

如果手頭上既耳機只能保留一隻,我會毫不猶疑咁揀K812。
我自己都估唔到,一路都偏向IEM既我,會有咁既選擇。
我對K812既評價,已經唔止係高既程度,係直頭有d超乎我能夠接受既程度,作為一個乜都唔識既人從來都唔敢過度評價任何一樣產品,不過今次真係唔好怪我吹到太大,事關一個庶民第一次去皇宮,太震撼,一時誇大都實在不能避免,但係我相信試過既人,就算無話感受大到好似我咁誇張,都應該會比佢嘅聲音吸引住。

與其話K812比較難推,倒不如話佢比較難夾,手頭上既HDVD800,同先前試玩過既Conductor,都推得出完整既聲音,但係實在並唔相配。
係HDVD800底下既表現太斯文、平靜,而且失左K812既貴氣。
係Conductor底下有明顯既違和感,變得硬朗而又粗魯。
手頭上最能與K812配合既暫時係Meridian Prime+PSU依個組合,以上既聽感亦係基於依個組合而寫,但係坦白講句,對於Prime能唔能夠充份發揮K812既潛力,我非常保留。

唔知有無師兄知道K812同咩機比較夾呢?實在好希望能夠一聽真正完全發揮底下既K812。

順帶一提,今日去試左Calyx M,只係聽左約半小時。加上試聽時並唔係用自己嘅歌,所以聽感非常初步。
分析力不錯,檔案質素非常重要,整體似監聽式,唔太感覺到有音染,清析通透,音場表現係一個surprise,感覺上曲類偏向classical 或 jazz,樂器表現優秀,人聲則未算十分吸引。
個人認為整體質素比AK240好,但調音方面AK240對我黎講較為吸引。
體積比想像中要大,不過仍能夠單手操控,瑩幕表現幾好,但係調較音量個人都係偏向AK240既扭多過Calyx M既推。
Android系統+自家ui,介面設計得非常唔錯,簡單易用而且亦做得幾靚,感覺上都真係似貴機,依方面AK要改善下。
做工亦都唔錯,可以插一張sd一張micro sd,我認為係一個賣點。
唯一既不滿係只有phone out,雖然如上文所講唔重味精,就算當作line out都唔大問題,但係假如可以提供最起碼一個Digital out,我相信係功能上會更為完整。

goodabc2010 發表於 2014-5-16 18:13

路過支持下甜兄既分享{:6_176:}

digiman 發表於 2014-5-16 19:54

detailed report, thanks for sharing !

粗人敵卡 發表於 2014-5-16 20:45

支持好文{:1_347:}

keigo912 發表於 2014-5-17 00:04

支持,咁快就有得試Calyx M.

20120820 發表於 2014-5-17 00:25

ching, how much for k812? thx~

黑翼菜鳥 發表於 2014-5-17 14:56

精彩~好文章,有趣有趣

dicky0411 發表於 2014-5-17 17:15

想問下甜兄,k812同t1,800等眾旗艦比較上黎,有咩優劣呢?
(Post76 Android 手機版送出)

甜鬆潤 發表於 2014-5-17 22:58

keigo912 發表於 2014-5-17 00:04 static/image/common/back.gif
支持,咁快就有得試Calyx M.

係代理到試架,非常友善,我試左半個鍾頭左右,中間仲執左杯水比我。

甜鬆潤 發表於 2014-5-17 22:59

20120820 發表於 2014-5-17 00:25 static/image/common/back.gif
ching, how much for k812? thx~

無記錯應該係13,800
頁: [1] 2
查看完整版本: 落入凡間的天使 - K812 (加小量Calyx M 試聽感+相片後補)

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。