netnetb 發表於 2014-5-12 13:09

○●搵sub 仔相位奇怪事 (一)●○......是否距離不足?(附平...

爬過各高手ching 文章
Amp 中 sub仔距離set 乘多 2.71倍
小弟先用 80hz 反覆播放
之後不斷較sub仔phase由 0-180 咁試
再用 soundmeter 在 sofa 位 check 住變化
直至check倒最大db為止(算是成功)

但怪事就發生圖中 A 位置
無論我點較 sub仔phase/ Amp 中 sub仔距離
用soundmeter chk 位置 A音壓都比 sofa 位 多2/3 db
用耳聽就好明顯音場在位置 A

到底係咪 10" sub 仔起碼要5m 以上距離???
大家有冇感覺企係道低頻會多過坐響道...?

chhanthony 發表於 2014-5-12 13:18

每個房間都有特性,你坐嘅皇帝位未必係全屋低頻最好嘅地方,
有啲唔係用相位或距離可以幫得到,
就算你用soundmeter度到A位喺80hz係最高音壓,
但唔代表喺A位其他頻段都係一樣咁好,因為每個頻段嘅波長都唔同,
最影響全頻平均嘅係 空間>擺位/皇帝位>調校。
如果可以將隻sub-woofer任方的話,就一定要試下唔同嘅位置,
再作出調校。

BTW我認為距離跟返部AV Receiver度出嚟嘅數就可以。

keekee 發表於 2014-5-12 14:06

ching,好有經驗加埋資深專業證書{:6_193:}

netnetb 發表於 2014-5-12 15:39

chhanthony 發表於 2014-5-12 13:18 static/image/common/back.gif
每個房間都有特性,你坐嘅皇帝位未必係全屋低頻最好嘅地方,
有啲唔係用相位或距離可以幫得到,
就算你用so ...

無奈地{:1_255:}
我就係想要響 A 位聽出黎o既強力包圍感覺..
偏偏set 唔倒係黃帝位
最慘係家居空間有限....唔係我實會試放隻 sub仔 退後 2M 係 FS 後面

仲有一樣野響amp 入面試過set sub 仔去到 7m
黃帝位音壓最高(sub 仔會有力左)
其實仲有咩方法可以改進多些{:1_332:} ?

redioleong 發表於 2014-5-12 16:36

昨天我set個時,都有d不解,我坐係度聽找最大聲❪wowo 聲❫時發現一起身d低音就打入頭,再企高d仲勁,點調點校都不能落返來,這樣正確嗎? 定要調返落去心口位先啱呢,指教下。

chhanthony 發表於 2014-5-12 16:45

redioleong 發表於 2014-5-12 16:36 static/image/common/back.gif
昨天我set個時,都有d不解,我坐係度聽找最大聲❪wowo 聲❫時發現一起身d低音就打入頭,再企高d仲勁,點調 ...

十字相位拳你問Q姐吧

chhanthony 發表於 2014-5-12 16:50

netnetb 發表於 2014-5-12 15:39 static/image/common/back.gif
無奈地
我就係想要響 A 位聽出黎o既強力包圍感覺..
偏偏set 唔倒係黃帝位

用AV Receiver個距離去校相位都係一個方法

redioleong 發表於 2014-5-12 17:15

就係用師兄嘅方法試左,一尺一尺咁試,最後都只是找到最大聲個位,以我暫時的能力已好好了,先多謝師兄。我個低音係樂富豪,個單元是向下的,只有0 同180 兩選,好似無bypass 位,只見到crossover最盡係85

qq1122yq 發表於 2014-5-12 17:24

chhanthony 發表於 2014-5-12 16:45 static/image/common/back.gif
十字相位拳你問Q姐吧

咪笑我冇牌黃綠,我d理論得啖笑...{:9_405:}

chhanthony 發表於 2014-5-12 17:33

qq1122yq 發表於 2014-5-12 17:24 static/image/common/back.gif
咪笑我冇牌黃綠,我d理論得啖笑...

有無牌同有無能力係兩回事,Q姐家中嘅低頻係set得唔錯,
亦引証咗Harman Group嘅Low-Frequency Optimization Using Multiple Subwoofers理論,
我攪足幾年都攪唔掂屋企個room mode,唯有學Q姐向multi-subwoofer進發,希望會有改善。

http://static.squarespace.com/static/513e1e34e4b00efcff5b05fd/51523db2e4b05218a1268532/51523db3e4b05218a126877f/1302559016927/low-frequency_optimization_using_multiple_subwoofers.pdf
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: ○●搵sub 仔相位奇怪事 (一)●○......是否距離不足?(附平...

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。