redioleong 發表於 2014-5-12 17:33

qq1122yq 發表於 2014-5-12 17:24
咪笑我冇牌黃綠,我d理論得啖笑...

講d呢聽下,最近迷近,嚟左post76 ,應該中左毒。thx

netnetb 發表於 2014-5-12 18:02

redioleong 發表於 2014-5-12 16:36 static/image/common/back.gif
昨天我set個時,都有d不解,我坐係度聽找最大聲❪wowo 聲❫時發現一起身d低音就打入頭,再企高d仲勁,點調 ...

我有類似情況
企響道又真係低音感覺實在D....sad!

qq1122yq 發表於 2014-5-12 18:32

chhanthony 發表於 2014-5-12 17:33 static/image/common/back.gif
有無牌同有無能力係兩回事,Q姐家中嘅低頻係set得唔錯,
亦引証咗Harman Group嘅Low-Frequency Optimizat ...

KK                        MK

{:1_259:}

SVS

在於Q穴環境裏,無論只開其中1隻十,或KK+MK、KK+SVS,或全開3十都好,同樣可令低頻正中,冇所謂註波、諧震等情況,rockychan亦曾到訪試驗過以上所講效果……
所以實際上與多十理論未必全關事

wadee 發表於 2014-5-12 19:45

師兄,你十仔雖只得0同180,但你可以試下佢單元向四個不同方向試下~
同埋十仔距離你用實際個距離試下先,呃尺係應該同快慢有慣

wadee 發表於 2014-5-12 19:55

qq1122yq 發表於 2014-5-12 18:32 static/image/common/back.gif
KK                        MK

我加左野,諧震又出現了少少,又要花時間再搞科研!!{:6_199:}

redioleong 發表於 2014-5-12 19:56

樓主,你個sub 仔有得轉擺位嗎,我個無呀,個單元向地下㗎

qq1122yq 發表於 2014-5-13 00:10

wadee 發表於 2014-5-12 19:55 static/image/common/back.gif
我加左野,諧震又出現了少少,又要花時間再搞科研!!

{:6_196:}

路 是人行出來的!

netnetb 發表於 2014-5-13 00:29

redioleong 發表於 2014-5-12 19:56 static/image/common/back.gif
樓主,你個sub 仔有得轉擺位嗎,我個無呀,個單元向地下㗎

試個sub 仔 180度另轉 / 撞場 今日都試埋
都係差唔多 >_<
A 位依然係低頻最飽 + 企起身低頻多過坐響 sofa
試咁多次令我覺得 10" sub仔 有效範圍係 5米起 {:1_256:}
http://post76.hk/data/attachment/forum/201405/12/131005mxnx5hamnii3z5y5.jpg

bigair 發表於 2014-5-13 00:47

應該同後牆反射聲音有關,試下轉下十仔既方向

poetrypoon 發表於 2014-5-13 05:28

netnetb 發表於 2014-5-12 15:39 static/image/common/back.gif
無奈地
我就係想要響 A 位聽出黎o既強力包圍感覺..
偏偏set 唔倒係黃帝位

A 旁邊是否牆 ... ? 如果是 A 比皇帝位 Bass 勁是基本物理現象.

最重要你要定義你的聽空間 (皇帝位) .... 再用十仔位置調 ... 理論上最平均最好.

Set Phase 同改 AV Amp 內距離改變不了 A Bass 比皇帝位大這個物理現像 ...
頁: 1 [2] 3 4
查看完整版本: ○●搵sub 仔相位奇怪事 (一)●○......是否距離不足?(附平...

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。