jeffyw 發表於 2014-9-11 01:38

c0337172 發表於 2014-9-11 00:40
師兄同問CKR10和AP100 夾嗎?請講明白d可以嗎?

Ckr10都食推力,落枱amp聽好正,直推真係唔太得><

ginsengwai 發表於 2014-9-11 10:06

剛買了Toshiba Exceria 64G回來,怎麼入不了歌啊?要做什麼設定嗎?求救{:1_342:}

c0337172 發表於 2014-9-11 10:48

jeffyw 發表於 2014-9-11 01:38 static/image/common/back.gif
Ckr10都食推力,落枱amp聽好正,直推真係唔太得>

好多謝師兄,不…過…你講緊係鐵三角Ckr10耳塞嗎?{:1_336} 只有12Ω咋喎{:1_248:} !!咁難推??

jeffyw 發表於 2014-9-11 11:56

c0337172 發表於 2014-9-11 10:48 static/image/common/back.gif
好多謝師兄,不…過…你講緊係鐵三角Ckr10耳塞嗎?{:1_336} 只有12Ω咋喎 !!咁難推?? ...

我講錯><
直推唔好聽,落AMP會表現到耳機實力~
諗緊入部PORT AMP玩下~

jeffyw 發表於 2014-9-11 11:57

ginsengwai 發表於 2014-9-11 10:06 static/image/common/back.gif
剛買了Toshiba Exceria 64G回來,怎麼入不了歌啊?要做什麼設定嗎?求救

轉做FAT32?
我用MACBOOK整,直接轉到,WINDOW聽師兄講要用SOFTWARE

ginsengwai 發表於 2014-9-11 12:18

jeffyw 發表於 2014-9-11 11:57 static/image/common/back.gif
轉做FAT32?
我用MACBOOK整,直接轉到,WINDOW聽師兄講要用SOFTWARE

多謝師兄,有冇其他師兄帮帮忙啊{:1_347:}

c0337172 發表於 2014-9-11 13:48

jeffyw 發表於 2014-9-11 11:56 static/image/common/back.gif
我講錯><
直推唔好聽,落AMP會表現到耳機實力~
諗緊入部PORT AMP玩下~

唔該唔該師兄!但我有興趣想入ckr10,最後請教師兄你只ckr10,run in咗幾多個鐘?{:1_249:}

jeffyw 發表於 2014-9-11 14:12

c0337172 發表於 2014-9-11 13:48
唔該唔該師兄!但我有興趣想入ckr10,最後請教師兄你只ckr10,run in咗幾多個鐘?...

應該over100小時,我都係上星期入手

c0337172 發表於 2014-9-11 14:26

jeffyw 發表於 2014-9-11 14:12 static/image/common/back.gif
應該over100小時,我都係上星期入手

師兄我im70都煲500+粒鐘,你只CKR10再煲耐多幾百個鐘,絕對有好收獲,唔使咁快唸AMP住。{:1_351:}

pcboydaniel 發表於 2014-9-11 15:22

pcboydaniel 發表於 2014-9-8 13:27 static/image/common/back.gif
恭喜師兄入手,估唔到呢個 post 吸左咁多人中毒。煲下佢出番個聽感報告分享。由於 AP100 呢幾日狀態非常...
對不起....遲來了的:
殘忍的 PK .......AP100 line out visit Naim CD5si第三彈
耳機:Audio Technica W5000
PK : AP100 -Audioquest Sydney 3.5mm-rca 過機線, micro sd card (東芝64GB Exceria)
PK:Naim CD5si -RCA 線 Nordost blue heaven
試聽歌曲: 陳潔麗 direct cut 1.1 CD (至愛集)

p.s. 對 W5000 是朋友在日本幫小弟買的內銷貨再空運到香港的(到我手唔駛六千...住日本真好)
前言: AP100 已煲至小600小時, 聲音已經定型, 個人聽感如下:

1. 推力: 換了 AQ Sydney 及 run-in 後 AP100 的推力己達 Naim CD的八成..好利害{:6_134:}
2. 音場: AP100 音場比之前更好了一點沒那麼平板, 包圍感不俗:Naim音場清晰包圍感非常好
3. 人聲: AP100 人聲清麗明亮, 穿透力感染力合格, 可還未夠女毒和通透:Naim 推出的女毒具磁性聽到唔想除
4. 高頻: AP100 煲練後已很夠開揚唯未夠光輝 (高頻不是這機的點子) : Naim 則開揚通透高頻延伸完美
5. 低頻: AP100 中頻頗飽滿, 低頻有力惜解釋力不足有點散, : Naim 下潛佳回彈力好, 靚的低音令到整體音樂的包圍感良好發揮
6. 分析力: AP100 現在的分析力比最初開聲時大有改進, 做source 夾 amp 好夠做, 音效清楚,樂器分離度比開初開聲時有明顯改善, 在機仔來說收哂貨了: Naim當然係完勝, 音效通透, 三頻都平均和諧聽感舒服

第三次 PK 總結: AP100 非常大的提昇, 中頻更飽滿, 低頻收了身無咁肥, 人聲保持甜美, 高頻開始感覺明亮但仍未夠通透, 始終這部 AP100 的強項都是在其中低頻和人聲, 高頻音效和樂器分離稍為不足. 推W5000 給我的聽感是明亮和開揚的音色, 未算好女毒但悅耳耐聽, Line out 實力不俗力量充沛, 如果用上較好的接線開到盡80 都聽唔到底噪!!{:1_344:}其待有師兄代為測試同軸輸出效果了, 和 Naim PK 結果係 輸的漂亮 {:6_132:}.....二千元都唔駛仲想點, 個人覺得 AP100 比 DX90 更好(不喜勿插)

呢個post 好多版, 為使版友方便小弟把之前的 pk 和有用的連結放在下面:
第一次 PK:
http://post76.hk/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=188185&pid=3173015&fromuid=89187
第二次 PK:
http://post76.hk/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=188185&pid=3205995&fromuid=89187
Toshiba micro sd 資訊:
http://post76.hk/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=188185&pid=3207875&fromuid=89187
Format 64GB micro sd card 做 fat 32: (這個引用師兄的精彩圖文並戊):
http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=183228&highlight=ma9

頁: 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 [68] 69 70 71 72 73 74 75 76 77
查看完整版本: [開箱] 性價比高得嚇人的DAP - Hidizs AP100

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。