guppyguppyguppy 發表於 2014-5-9 09:54

USA2010 發表於 2014-5-9 07:26 static/image/common/back.gif
即係我之前用media go 果啲刪晒??!!

唔刪都得
睇亂碼
一係玩番SONY
放DX90
{:6_210:}

USA2010 發表於 2014-5-9 13:09

guppyguppyguppy 發表於 2014-5-9 09:54 static/image/common/back.gif
唔刪都得
睇亂碼
一係玩番SONY

咁唯有睇亂碼{:6_191:}

papabaggio 發表於 2014-5-9 21:46

係有亂碼,但不算嚴重,小弟全部都係alac檔!亂碼情況只有十分一!但係都希望ibasso有更新可以改善亂碼情況!

USA2010 發表於 2014-5-9 23:50

papabaggio 發表於 2014-5-9 21:46 static/image/common/back.gif
係有亂碼,但不算嚴重,小弟全部都係alac檔!亂碼情況只有十分一!但係都希望ibasso有更新可以改善亂碼情況 ...

我D日文歌.....大部份都有.....
不過算啦....只好接受....好彩揀歌果到係用出到FILE個名.....

guppyguppyguppy 發表於 2014-5-10 08:30

USA2010 發表於 2014-5-9 23:50 static/image/common/back.gif
我D日文歌.....大部份都有.....
不過算啦....只好接受....好彩揀歌果到係用出到FILE個名..... ...

其實習慣下, WAV既歌只入FILE NAME
以後轉咩機都絕對無問題
唔會玩自己囉
{:6_197:}

USA2010 發表於 2014-5-10 10:13

guppyguppyguppy 發表於 2014-5-10 08:30
其實習慣下, WAV既歌只入FILE NAME
以後轉咩機都絕對無問題
唔會玩自己囉

因為我個人喜歡"完整"{:6_194:}
所以我用sony果時係tag左啲資料入去....
望落靚仔啲呀嘛

同埋都冇諗過自己會轉用呢類DAP{:8_386:}

guppyguppyguppy 發表於 2014-5-10 10:29

USA2010 發表於 2014-5-10 10:13 static/image/common/back.gif
因為我個人喜歡"完整"
所以我用sony果時係tag左啲資料入去....
望落靚仔啲呀嘛

以前玩IPC, 全部行AIFF, 仲要TAG到鬼咁靚仔, 又加晒封面咁
諗住世一孝忠教主, 永不放棄APPLE
可惜科技日新月異, IPC已經唔可能滿足到我
一離開左IPC...真係人都癲, 接住所買既PLAYER, 幾乎係無一部SUPPORT AIFF
結果慘痛的黑夜便晚晚出現, 晚晚要張AIFF轉番晒做WAV
諗起都驚
所以以後打死都張所有歌行WAV, FLAC 完全唔再TAG入何資料入
免得玩唔夠半年又換機又要搞一大輪
{:6_193:}

Andykong 發表於 2014-5-10 12:34

guppyguppyguppy 發表於 2014-5-10 10:29 static/image/common/back.gif
以前玩IPC, 全部行AIFF, 仲要TAG到鬼咁靚仔, 又加晒封面咁
諗住世一孝忠教主, 永不放棄APPLE
可惜科技日 ...

Wav format 本身唔多 support Metadata, 落到 tag 都係 machine dependent, 所以唔落 tag 合理,但 FLAC 本身support metadata, 點解唔落 tag 啊?

stevenyu2000 發表於 2014-5-10 12:50

Andykong 發表於 2014-5-10 12:34 static/image/common/back.gif
Wav format 本身唔多 support Metadata, 落到 tag 都係 machine dependent, 所以唔落 tag 合理,但 FLAC...

係呀, dx 机入 flac 出到字無亂碼。

但可惜無視左track number哩樣,所以唔可以順序播,演唱會好大獲

Andykong 發表於 2014-5-10 17:18

stevenyu2000 發表於 2014-5-10 12:50 static/image/common/back.gif
係呀, dx 机入 flac 出到字無亂碼。

但可惜無視左track number哩樣,所以唔可以順序播,演唱會好大獲 ...

我習慣 filename 落 track number, 雜錦碟仲落埋歌手,普通大碟係 single artist 就簡單D,暫時演唱會和旁白碟都無出事!

頁: 1 2 3 [4] 5
查看完整版本: DX90 簡評.....

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。