dezispop 發表於 2014-5-4 11:03

打算訂roxanne CM嘅我,
聽咗幾日akr03, 去埋耳機舖試universal fit roxanne,
不論我自己,其他head fi forum玩家,甚至係耳機舖staff, 都得出「暗and濛」嘅comments {:1_332:}

正當我愈聽愈失望,
兼開始search noble kaiser K10資料嘅時候,
突然醒起一件事 {:1_333:}
喂大哥!其實roxanne根本係一隻CM喎 {:1_329:}

即刻除耳棉,用力將耳機推入耳,將透明導管盡量緊貼自己耳道,盡量營造CM聽感 {:1_328:}{:1_328:}{:1_328:}{:1_328:}

一play,{:1_339:}{:1_339:},JH16pro舊版聽感通通feel到晒{:1_347:}{:1_347:}
再細心聽聽,低頻更有輪廓,人聲更厚實,細節更出,高頻延伸好 (不過略嫌含蓄,run-in應該有改善),聲音細膩度同16pro打成平手,基本聲底都係聽pop, dance爽過聽classical {:1_351:}{:1_351:}

識玩AKR03 / universal fit roxanne一定係咁玩{:1_345:}
1,耳棉令低頻「焗」同「聚」,用細粒耳膠再DIY是常識吧。
2,在不損害耳機(人為損壞無保養呀{:1_338:})情況下,DIY改裝,令透明導管更接近耳道,方法我無研究,交返俾高手處理。

其實呢個方法,試其他cm demo一樣用得,起碼聽得出cm本身嘅聲底同特色 {:1_351:}

成個人爽晒,繼續等roxanne 平衡線然後出手 {:1_339:}{:1_339:}
(Post76 Android 手機版送出)

dezispop 發表於 2014-5-4 12:13

lokkk 發表於 2014-4-29 22:12 static/image/common/back.gif
聽左咁耐都係適應唔到
而家反而聽16pro多過Roxanne, 無辦法太難聽

巴打,我諗我地跌入同一個思想陷阱,就係忘記咗roxanne係一隻cm, 要聽原味係要花功夫DIY {:1_344:}{:1_344:}

頭先用akr03聽一隻我以前經常聽嘅live recording 'jazz at the pawnshop' , 層次感同現場氛圍同16pro有明顯提升,勁爽,當然要計埋ak240嘅機能,巴打你可以試吓,headfi forum有好多cm用家mention係16pro升級版本,我而家信了,聲底無大變化,不過人聲厚實,聽返louis armstrong勁有feel {:1_344:}{:1_344:}

lokkk 發表於 2014-5-4 12:51

dezispop 發表於 2014-5-4 12:13 static/image/common/back.gif
巴打,我諗我地跌入同一個思想陷阱,就係忘記咗roxanne係一隻cm, 要聽原味係要花功夫DIY {:1_34 ...

陷乜鬼阱, 佢出得universal fit就係universal fit, 點解要話佢係cm
你咁講同係比藉口自已等自已好過d有咩分別
如果你咁講, 佢呢隻universal fit既設計就更加做就佢成為一隻失敗品

聲音密度roxanne係比16pro高, 但煲過一排d低頻唔係收緊, 而係消失
扭大個low又矇返, 如果多左o個少少提升而要去接受佢呢d缺點, 呢隻所謂既"16pro升級"我就唔識欣賞了

不過咁啦, 聽感就好主觀既
而且我木耳唔多識聽, 唔識講d好中肯既說話

Roxanne就係Roxanne, 雖然我未聽過AKR03
但同樣在3.5mm頭好情況下去聽我相信兩隻會係一樣的

dezispop 發表於 2014-5-4 13:33

lokkk 發表於 2014-5-4 12:51 static/image/common/back.gif
陷乜鬼阱, 佢出得universal fit就係universal fit, 點解要話佢係cm
你咁講同係比藉口自已等自已好過d有咩 ...

當然,universal fit設計唔夠周詳係敗筆,而我一向目標係roxanne cm, 第一耳聽universal fit真心拗底 {:1_332:}{:1_332:}

想當年玩10pro都有玩改耳膠改善聽感,想令universal版發揮最佳表現,DIY係一個方法。

lokkk 發表於 2014-5-4 14:26

dezispop 發表於 2014-5-4 13:33 static/image/common/back.gif
當然,universal fit設計唔夠周詳係敗筆,而我一向目標係roxanne cm, 第一耳聽universal fit真心拗底 {:1 ...

咁師兄應該係以"Roxanne的Universal Fit設計上有問題"前提下去DIY xxx改善聽感/音質
而唔係"Roxanne本身係一隻CM"的前提下去講

你咁樣做係好混淆視聽的

我唔否認用唔同的膠/方法係可以令對野好聽d
但師兄本身都應該要注意自已的表達方式
你知啦, 你話套玩具ECT提供的
一陣好似某d出名的師兄咁講錯野又搞出個大頭佛就無謂啦{:1_344:}

dezispop 發表於 2014-5-4 14:40

lokkk 發表於 2014-5-4 14:26 static/image/common/back.gif
咁師兄應該係以"Roxanne的Universal Fit設計上有問題"前提下去DIY xxx改善聽感/音質
而唔係"Roxanne本身 ...

其實都係開心share only。

如果入universal fit roxanne,
又覺得音質唔夠到肉,建議diy耳膠同喺透明導管下功夫,去呈現耳機實力。

dezispop 發表於 2014-5-4 14:41

lokkk 發表於 2014-5-4 14:26 static/image/common/back.gif

又覺得音質唔夠到肉,建議diy耳膠同喺透明導管下功夫,去呈現耳機實力。

dezispop 發表於 2014-5-4 14:50

同時落返個disclaimer,「提供」嘅意思係工作關係外借試用攞聽感only。

lokkk 發表於 2014-5-4 14:50

dezispop 發表於 2014-5-4 14:40 static/image/common/back.gif

咁即係一開始roxanne已經係失敗既產品{:6_192:}

如果真係鍾意roxanne既, 比我會建議人買CM版多過買uni fit再搞咁多野去令隻野"變返正常"{:6_210:}

dezispop 發表於 2014-5-4 14:50

同時落返個disclaimer,「提供」嘅意思係工作關係代理借出試玩攞聽感only。
頁: 1 2 [3] 4 5 6 7 8 9 10
查看完整版本: 【12單元耳已爆】JHA Roxanne AKR03 VS JHA16pro舊版 / 個人聽感分享

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。