Andykong 發表於 2015-1-16 01:12

推返 H 版的音茶樂分享上水面,希望音茶樂的粉絲一齊再吹下水。

事緣大約 10 日前我和朋友行過旺角星際時,有機會試左對 Kuro Type II 幾分鐘,感覺上係比自已用緊的 Kuro 有較佳的高頻廷伸和擴散,低頻兩對頗接近,但對 Kuro Type II 望落仲好新淨下,唔知係小人試定真係新開了!

本來對 Kuro II 好有期望的,但聽落又唔覺得改善大到要賣 Kuro 入 Kuro II 的地步,唔通入對二手 Nami 或 Kaede 會好玩 D?Nami 二手唔難搵,Kaede 就真係小見。至於新出的 Kaede II 定價 81000 JPY,就算排到隊都 out budget,暫時不會考慮了!

為方便其他小留意音茶樂耳機的朋友,我將佢 D 耳機名做個 list 比大家參考:

Flat4 系列:

[*]Sui (粋)
[*]Kaede (楓)
[*]Kuro (玄)
[*]Nami (濤)或 Olasonic TH-F4N
[*]Kuro Type II (玄弐型)
[*]AKA Type II (緋弐型)
[*]Kaede Type II (楓弐型)

Donguri 系列:

[*]Keyaki 欅
[*]Raku 樂
[*]Syou 鐘

略為講下故仔,純靠記憶所知,如有錯的話請指証!

Flat4 是音茶樂中的主打系列,雙 10mm 動圈單元以對列式安裝和高頻扶正導管,設計上確有獨步江湖之處。Sui 是第一隻 Flat4, 然後出的Kaede 是楓木殼版的 Sui, 跟住出 Kuro 算是當時 Flat4 的新型號,然後和 Olasonic 玩 crossover 的 Nami 是 Kuro 的特別調音版,到 Kuro Type II 和 AKA Type II 則是今次 H 版介紹的兩對最新 line up。6 隻中 Kaede 和 Nami 都是限量版而每個 Flat4 型號的單元都有或多或小的分別,並不是用同一單元來玩一雞 6 味!

Donguri 是單 10mm 動圈,較貴的是木殼 Keyaki,然後有較潮 (多色) 的 Raku 和 金屬殼的 Syou 售價相對親民!

iamsocheap 發表於 2015-1-16 01:51

Donguri 系列的 Donguri-鐘、Donguri-楽(濃茶)又點呢?雖然濃茶唔知聲同唔同raku, 但鐘因為外殼物料唔同(好似用黄銅?),聲就實唔同了

話說aka ii 師兄有無試過?

gameguytw 發表於 2015-1-16 10:56

iamsocheap 發表於 2015-1-16 01:51 static/image/common/back.gif
Donguri 系列的 Donguri-鐘、Donguri-楽(濃茶)又點呢?雖然濃茶唔知聲同唔同raku, 但鐘因為外殼物料唔同( ...

台灣音茶樂-楓第二代已經到貨,店家FB公告是說是限量品數量有限,不過那個價錢實在是不便宜啊。

去日本大阪e-earphone買音茶樂-粹 二手品的人旁邊路過留{:1_352:}

Andykong 發表於 2015-1-16 12:48

iamsocheap 發表於 2015-1-16 01:51 static/image/common/back.gif
Donguri 系列的 Donguri-鐘、Donguri-楽(濃茶)又點呢?雖然濃茶唔知聲同唔同raku, 但鐘因為外殼物料唔同( ...

沒有試到 AKA 啊!是同質數但唔同調音?

Kuro II 其實唔係差,不過和原來的 Kuro 的分別未大到算一個 upgrade,所以我手持 Kuro 的會 pass,但現在三千頭想入動圈的話, 除了 Kuro Type II, AKA Type II 和Keyaki,我都諗唔到其他了!

這半年來音茶樂推出了不小新品,我用開 Flat4 所以比較留意呢個 series, 剛剛見你提到先加返 Syou (鐘) 落個 list!我找到的資料話 Syou 是用鋁殼,而且是用「音茶樂人」作品牌,是否意味 Flat4 和 Donguri 分家了?

https://tw.tech.yahoo.com/news/%E8%8C%B6%E6%A8%82%E9%9F%B3%E4%BA%BA%E7%99%BC%E8%A1%A8%E6%8E%A1%E7%94%A8%E9%8B%81%E6%AE%BC%E7%9A%84-donguri-%E9%90%98-syou-%E8%80%B3%E6%A9%9F-110001979.html

看來有投資者 buy 山岸亮先生的設計而將項目擴大了。由推出 Kuro Type II 和 AKA Type II 開始計都成條音茶樂 product line 基本上翻新了又擴大了,但一個開箱文都唔覺有兼 0 聽感分享,難道已無人對動圈入耳有興趣?

Andykong 發表於 2015-1-16 13:00

gameguytw 發表於 2015-1-16 10:56 static/image/common/back.gif
台灣音茶樂-楓第二代已經到貨,店家FB公告是說是限量品數量有限,不過那個價錢實在是不便宜啊。

去日本 ...

楓 2 好似係低產量但未有預設是限量生產,所以想買都可能要排隊,但我唔識日文,真係斷估,有錯請指証!

現在日紙低水,計落 楓2 定價是 HK$6k 有找,和 Shure 846, Westone W60, Dita The Answer (Truth) 等應算是同一個價位的耳機,相信無人問津是品牌和流通量問題而不是價錢問題吧!

iamsocheap 發表於 2015-1-16 18:27

Andykong 發表於 2015-1-16 12:48 static/image/common/back.gif
沒有試到 AKA 啊!是同質數但唔同調音?

Kuro II 其實唔係差,不過和原來的 Kuro 的分別未大到算一個 upg ...

aka ii 跟kuro ii 聽起來調音是有點分別的,建議試埋呢。
至於楓二,官網有寫過係限量,但無寫限幾多。我係覺得它比玄跟aka ii 那些暖點,滿有趣的。(笑

Andykong 發表於 2015-1-18 20:17

iamsocheap 發表於 2015-1-16 18:27 static/image/common/back.gif
aka ii 跟kuro ii 聽起來調音是有點分別的,建議試埋呢。
至於楓二,官網有寫過係限量,但無寫限幾多。我 ...

以前的 Nami 和 初代的楓印象中是限量 200 對,內地將楓炒到興合合,但 Nami 就無乜追捧,唔通真係越貴越有 Market?

AKAII 都值得搵日去試下,但我對師兄的楓 2 興趣較大 ,比其他 Flat4 較暖聲?咁佢既氛圍感咪好勁?

iamsocheap 發表於 2015-1-19 14:15

Andykong 發表於 2015-1-18 20:17 static/image/common/back.gif
以前的 Nami 和 初代的楓印象中是限量 200 對,內地將楓炒到興合合,但 Nami 就無乜追捧,唔通真係越貴越 ...

nami 濤係有限量?印象中好似無?
兩者分別我諗係定位唔同吧。
nami 濤係同olasonic 合作調音,同係基於kuro 玄而改咁。
而kaede ii 楓二係完全自家出,用木頭,而且唔叫係玄嘅改版。
所以大家嘅睇法都會唔同吧。

我覺得佢係暖點,但又唔覺包圍感同氣氛特別強。

onlinekaiac 發表於 2015-1-30 02:13

小弟1月8號係DMA入左條楓2
目前run-in大概70h
今日2:00pm我會係mk不同專門店現身xD
如果師兄們有興趣可以約出泥交流下
對於楓2我有少少心得比大家參考
個人run-in ge經驗,1月7號下午2:00 dam 既楓2係開聲3小時ge聲音泥
因為煲3h時,齒音最嚴重 印象深刻。
另外 難聽d講句 7號果日ge demo完全冇參考價值
Run時小弟一直有留意楓2 ge變化,聲音轉變極大,根本連聲音定位都會變
開聲1h 分析力同人聲會首先出來
5-10小時 音域會拉闊
15小時 齒音會短暫消失
20小時 層次感大增 音埸前方變廣 左右兩則稍窄
25小時 低音鼓聲定位會變成人聲前面
35小時 齒音爆發 樂器好嘈 高頻延伸提升
50小時 人聲企返前面 低頻會開始越來越多同結實有彈性
55小時 音場由圓形變成散發式
之後到目前唯止冇太大變化
聲音會越來越自然同齒音越來越少了
聲音取向係三頻平均、高頻突出、低頻量少下潛深而且好結實Q彈
中意ck100pro, k3003, dn2000 ge師兄應該岩口
根據返音茶樂官網ge run-in階段泥睇的話
我隻楓目前處於2nd既位置
頁: 1 [2]
查看完整版本: 音茶楽「FLAT4-玄弐型(KURO TypeII)」「FLAT4-緋弐型」

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。