sharkpigyu 發表於 2014-4-27 10:23

Oppo 105D 點解電視畫面會係甘閃下閃下??

我剛買了oppo 105d 但我將hdmi 1駁去電視度出畫面 hdmi 2駁去y記2030 av1出聲音 唔知點解個畫面會係甘閃下閃下 隔十妙就閃一下 好煩呀 !但有時候一入碟入去睇又無事喎 我已經將oppo好多set去手動 2030亦都是 都係甘!我又試過換hdmi都係甘!但我只要用一條hdmi線將oppo hdmi 1直接駁落去2030出聲畫就從來無發生閃下閃下呢個情況!好希望師兄可以解救小弟呀!
P .S. 我部105d有用平衡線駁落去2030度做兩聲道做聽cd! 我唔知甘樣有無關係!

leqee 發表於 2014-4-28 09:49

師兄,從你的問題描述,可知是OPPO HDMI端口與你的電視HDMI端口存在握手問題(相容性問題):
1.請確認是否畫面閃幾下后,能正常輸出(如是這樣說明HDMI之間握手成功)
2.你的電視型號、電視HDMI端口版本是哪個版本?
3.嘗試更換不同的HDMI線,確認是否有改善。

希望可以幫到你,多謝!

SonSon 發表於 2014-4-28 10:27

呢個問題通常同HDMI線有關, 換多幾條試吓

POWER 發表於 2014-4-28 11:39

應該係同OPPO個AV分離有關

試過開103D,再開AMP~個畫面係咁跳~AMP搵唔到103D個HDMI信號

之後試一次先開AMP,再開103D就冇呢個問題

thesun 發表於 2014-11-10 13:50

我都有呢個閃下閃下問題,sony 950 電視,有冇解決方去(試過換晒hdmi線都唔得)?
(Post76 Android 手機版送出)

leqee 發表於 2014-11-10 15:17

thesun 發表於 2014-11-10 13:50 static/image/common/back.gif
我都有呢個閃下閃下問題,sony 950 電視,有冇解決方去(試過換晒hdmi線都唔得)?
(Post76 Android 手機版 ...

師兄,是否可以更新對最新firmware,再測試看看。
另,分別測試使用HDMI1或者HDMI2,確認是否都有相同問題?
希望可以幫到你,多謝!

thesun 發表於 2014-11-10 15:49

leqee 發表於 2014-11-10 15:17 static/image/common/back.gif
師兄,是否可以更新對最新firmware,再測試看看。
另,分別測試使用HDMI1或者HDMI2,確認是否都有相同問題 ...

Thanks.
105D已經update最新firmware.
hdmi1 and hdmi 2 都試過,一樣有閃下閃下問題。

就咁唔用AV分離,一條hdmi由amp 去TV係冇事。

相信之前有師兄問過呢個問題,所以想請教下有冇解決方法。

我電視其中一個hdmi有arc function

thesun 發表於 2014-11-11 09:05

請問有冇高手指教,我已經閂晒sony tv 既sync 同 arc 功能, hdmi 線都換左幾條,都係閃下閃下,好煩擾。唔通oppo AV 分離同sony tv 係唔work?

POWER 發表於 2014-11-13 12:36

thesun 發表於 2014-11-11 09:05 static/image/common/back.gif
請問有冇高手指教,我已經閂晒sony tv 既sync 同 arc 功能, hdmi 線都換左幾條,都係閃下閃下,好煩擾。唔 ...

我耐唔耐都會咁

都係先開AMP一陣,再開OPPO等佢知道HDMI駁左AMP

但唔係次次成功,有時要拔電再重新做一次先唔閃

{:8_385:}

thesun 發表於 2014-11-13 13:45

POWER 發表於 2014-11-13 12:36 static/image/common/back.gif
我耐唔耐都會咁

都係先開AMP一陣,再開OPPO等佢知道HDMI駁左AMP

我仲奇怪。
要用tv 另一個hdmi in (amp-hdmi-tv hdmi1)播一陣,再轉番去105d入電視個tv hdmi (105d->tv hdmi2)先用到 AV分離,仲要係唔係時時得。都唔知係amp, tv, 定105d setting 問題………好煩呀
頁: [1] 2 3
查看完整版本: Oppo 105D 點解電視畫面會係甘閃下閃下??

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。