wmh52 發表於 2014-4-24 22:15

公屋2.1私人影院 (超初哥)

之前幾日趁復活節假期, 入左部Dell Ultrasharp 21:9超闊29"電腦Mon, 其實留意左超闊mon好耐, 對上用22" 16:9 mon, 但總覺得睇戲時上下留空好浪費, 所以上網睇啱資料即刻動身出深水埗買.

不過講真一開頭真係唔慣, 始終太闊了, 而家都係將D視窗縮小會好睇D. 不過講到睇戲就正喇, 呢部野如果用21:9睇戲既時候, 就差唔多等於32" 16:9既電視

音響系統方面, 對住咁多大師兄面前, 真係有D出醜, 其實本身我對音響唔係咁發燒, 之前將個爛鬼電腦喇叭俾左亞爸睇馬用, 就索性買過部好少少既系統, 之前完全冇認識, 都係聽我亞哥講denon幾好, 普通用好夠用, 所以就係百記入左部Denon RCD-M39DAB 2聲道用, 其實都好滿意了

後來覺得睇戲, 冇個subwoofer好似差少少, 上左post76睇, 開始中毒, 其實本身睇咁多ching報告sunfire 12"一流, 本身都想豪一次, 但我一向中毒唔會太深, 考慮到對荷包既負擔同埋屋企唔太大, 都係平平地係友誠入左隻cheap野 --- Earthquake FF6.5

不過講真, 一分錢一分貨, 感覺真係唔夠, 冇打心口既感覺, 其實而家都有小小後悔點解唔一步到位, 有時上黎post76真係心思思想換, 唉, 不過都係算, 始終自己收入唔多, 冇咁大個頭唔戴咁大頂帽!

而家香港地做野, 打工仔真係好大壓力, 對自己好D! 支紅酒係之前台灣帶來的, 只係台灣至有得買, 呢隻好啱我口味, 入口甜冇乜平時紅酒既苦涩味, 可能酒精度只有8度有關, 總之好啱我口味, 下前去台灣一定帶多D返來! 其實周末搵晚睇下戲嘆下紅酒, 真係幾寫意

同場加映, 舊電腦mon唔好浪費, 用番D舊既火牛, 機箱, cpu, ram等等, 砌左部電腦俾兩老用, 以後大家唔洗爭野玩, 而家屋企就好似小型網吧咁 {:1_352:}

kelvinhin 發表於 2014-4-24 22:32

一個好開始呀!

kmissp 發表於 2014-4-24 22:55

CHING真識嘆,
絕地孤軍音效好正,
子彈橫飛定位好好,低頻下潛量又夠

wmh52 發表於 2014-4-24 23:04

kmissp 發表於 2014-4-24 22:55 static/image/common/back.gif
CHING真識嘆,
絕地孤軍音效好正,
子彈橫飛定位好好,低頻下潛量又夠

可惜得2聲道, 其實我將來都想整埋環繞變成4.1聲道, 不過未諗到點整好, 想無線方式.

唉其實有D後悔入左2聲道, 一開始就應該買5.1既amp再配喇叭, 但最初又乜都唔識 {:1_255:}

ctmk 發表於 2014-4-24 23:07

咁識照顧兩老, 抵讚!{:6_193:}{:6_193:}

teddyng637 發表於 2014-4-25 00:40

唔錯!!最緊要有開始~~~ {:6_142:}{:6_142:}

chuwing 發表於 2014-4-25 01:53

{:1_351:} {:1_351:}

good88690 發表於 2014-4-25 16:32

這樣才是玩影音~ {:1_351:}

leo25 發表於 2014-4-26 23:48

{:6_193:} 好的開始

關大爺 發表於 2014-5-1 15:14

{:6_157:}ok
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 公屋2.1私人影院 (超初哥)

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。