leemanho 發表於 2014-4-24 13:08

好多 driver 的耳機

好多年前我買左 Westone 既 UM1 耳機,一個 driver 但係我已經覺得好靚聲。當年三個 driver 已經好巴閉。多年冇再接觸耳機早前見過有十幾個 driver 既耳機?使唔使咁多呀?有冇師兄有聽過係咪真係好好聲?

dezispop 發表於 2014-4-24 13:45

科技日日向前推進,單元數量某程度上係marketing strategy, 所謂「靚聲」個個人都有唔同definition, 其實無得compare。

(Post76 Android 手機版送出)

nightscrawler 發表於 2014-4-24 13:46

多單元唔一定好聲啲

dezispop 發表於 2014-4-24 14:05

nightscrawler 發表於 2014-4-24 13:46 static/image/common/back.gif
多單元唔一定好聲啲

不過講層次同定位,一個單元就肯定唔夠八單元砌,聲靚唔靚係另一issue.
(Post76 Android 手機版送出)

kkwkk 發表於 2014-4-24 14:11

多driver唔一定等於靚聲
動鐵唔同動圈, 動鐵唔夠動圈既frequency response廣闊係先天不足
所以先出現多單元耳機, 用唔同單元去負責唔同既frequency, 務求做到cover到全音域
所以你聽到人話咩三單元有1中中高一低等等....
但多單元唔一定係靚聲, 仲可能因能因為咁而會朦

而第二種, 我個人既睇法係, 單元多與少既耳機, 分別係在於調音上

大致上係咁, 有錯麻煩師兄指正下{:1_347:} {:1_347:} {:1_347:}

ckikin 發表於 2014-4-24 14:28

多單元唔一定比一單元靚聲 X2
不過一對優質的多單元耳機,其分析力及樂器的分隔度及細緻度會較好,這情況較易於同品牌同一系例中顯展出來。

WTFGG 發表於 2014-4-24 14:31

dezispop 發表於 2014-4-24 14:05 static/image/common/back.gif
不過講層次同定位,一個單元就肯定唔夠八單元砌,聲靚唔靚係另一issue.
(Post76 Android 手機版送出) ...

原來係咁{:1_333:}

leemanho 發表於 2014-4-24 14:53

多謝各位指點,又學到野。{:1_351:}

thisismyname 發表於 2014-4-24 15:40

其實我仲覺得um1好好聽
又唔一定要貴,或多單元自己先鍾意嘅
"質素高"都唔一定係自己鍾意嘅,最重要嘅係自己聽多d諗多d, 去搵自己鍾意嘅聲

leemanho 發表於 2014-4-24 16:36

thisismyname 發表於 2014-4-24 15:40 static/image/common/back.gif
其實我仲覺得um1好好聽
又唔一定要貴,或多單元自己先鍾意嘅
"質素高"都唔一定係自己鍾意嘅,最重要嘅係自 ...

係呀,我對 um1 買左成十年啦,前幾日拎返出黎聽仲好好聽 {:1_259:}
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 好多 driver 的耳機

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。