loadinglove 發表於 2014-4-28 00:32

Budget-fi 發表於 2014-4-27 21:59 static/image/common/back.gif
我勸樓主你從新做一個系統來重現類似的效果。

基本上要做類似效果要由訊源開始更換,比較一下cd, lp, ca ...

你又講得幾岩
正如上面d師兄所講
耳機有物理既天限
難以重現喇叭既效果
想以耳機聽到喇叭既效果的確有點強人所難{:6_194:}
與其重新組建系統 倒不如專心玩好耳機
(家中唔方便用喇叭{:6_204:} )

題外話
我見L.K.S audio雙ess9018 dac 係隔離hifi版講到幾好咁
唔知有冇師兄試過?

Budget-fi 發表於 2014-4-28 00:45

loadinglove 發表於 2014-4-28 00:32 static/image/common/back.gif
你又講得幾岩
正如上面d師兄所講
耳機有物理既天限

我推薦lks的9018 rev2.2套件,但不推薦9018成品機即雙春李加乘

Andykong 發表於 2014-4-28 01:48

Budget-fi 發表於 2014-4-28 00:45 static/image/common/back.gif
我推薦lks的9018 rev2.2套件,但不推薦9018成品機即雙春李加乘

師兄你講呢套?

http://item.taobao.com/item.htm?id=19173082305

講明「本套件大部分元件为贴片元件,提供给高级DIY玩家 ...... 因为全部零件需要买家自行焊接焊,所以请技术不过关的同学慎重选择!」我怕用家 handle 唔到喎!

Budget-fi 發表於 2014-4-28 03:50

Andykong 發表於 2014-4-28 01:48 static/image/common/back.gif
師兄你講呢套?

http://item.taobao.com/item.htm?id=19173082305

配置四(2260元/套):焊接并调试完成的成品主板(不包括:USB模块、显示屏、电源板、6颗运放、变压器、机箱)

另外把缺了的都買就行,我認為好聲有時不是錢就能解決的,動手去做成功感更大

loadinglove 發表於 2014-4-28 11:35

Budget-fi 發表於 2014-4-28 03:50 static/image/common/back.gif
配置四(2260元/套):焊接并调试完成的成品主板(不包括:USB模块、显示屏、电源板、6颗运放、变压器、 ...

對於一個零diy電子經驗的人來說
會不會太難?

其實我比較在意的是無機箱問題... 無箱好易封塵{:6_185:}

Budget-fi 發表於 2014-4-28 11:59

loadinglove 發表於 2014-4-28 11:35 static/image/common/back.gif
對於一個零diy電子經驗的人來說
會不會太難?

其實這款dac套件是有成品的,叫做clones audio sheva, 做功設計聲音都比雙春李加乘好很多,主因是電源機箱都做得很不錯,選料也很獨到,而當然價格就高達1599英磅

loadinglove 發表於 2014-4-28 13:09

Budget-fi 發表於 2014-4-28 11:59 static/image/common/back.gif
其實這款dac套件是有成品的,叫做clones audio sheva, 做功設計聲音都比雙春李加乘好很多,主因是電源機 ...

1599鎊{:6_200:}

我都係研究下點玩好lks

師兄你個名真係改得太好 budget-fi...

peterspy 發表於 2014-4-28 17:40

樓上有師兄說得很對,用crossfeed filter 會影響音質,但卻不一定是洪水猛獸,君不見最新的McIntosh MHA100耳擴都設有Headphone Crossfeed Director(HXD)?

樓主可以試吓diy一個最簡單的,只要幾粒電容和電阻,下面的link圖文並茂,
http://www.rock-grotto.co.uk/crossproject2.htm

若接受到可以再整個可調教的,配合唔同耳擴耳機玩。
http://web.archive.org/web/20090521143201/http://www.meier-audio.homepage.t-online.de/passivefilter.htm

Andykong 發表於 2014-4-29 12:05

Budget-fi 發表於 2014-4-28 03:50 static/image/common/back.gif
配置四(2260元/套):焊接并调试完成的成品主板(不包括:USB模块、显示屏、电源板、6颗运放、变压器、 ...

師兄個句「我認為好聲有時不是錢就能解決的,動手去做成功感更大」是重點,但有 D 分享唔啱聽希望唔好介意!

當大家問緊由 A 去 B 應該搭乜車,地鐵好 D 定小巴快定時,師兄往往出來建議話自已揸車最快,過程最優質,計電油個價亦是平的,學揸車其實唔難,.... 有時真係唔知點回應好。

其實唔係第一次係咁,我係見師兄上次講 6.8 時,話某某 amp 平過 6.8 又好好多,我滿心歡喜去搵來睇下,原來是 Kit 來的,要自已砌,個新價其實平唔過 6.8,成品計的話比 6.8 貴一倍有多,唔識砌即刻收聲啦!

我自已都管過廠仔,大致上一件成品 BOM(連埋機箱 金工) 去到 30% 已經死得,因為廠房人工和 overhead 又要 30%,Cost of Sales 和 logistic 又 10%,仲要交稅啊之類,所以件野出廠 (批發價) 係 $1000 的話,剩計 BOM (PCB + 料,即係所謂 Kit set 啦) 點都唔會過 $300,到客既零售就隨時 $1500 (零售價)!

所以當大家都講緊產品時,個價值係好難同 Kit 去比的,就以今次為例,我都好知「焊接并调试完成的成品主板(不包括:USB模块、显示屏、电源板、6颗运放、变压器、机箱)」時,Post76 有幾多人識攪到套靚仔小既機出來囉!

Budget-fi 發表於 2014-4-29 12:39

Andykong 發表於 2014-4-29 12:05 static/image/common/back.gif
師兄個句「我認為好聲有時不是錢就能解決的,動手去做成功感更大」是重點,但有 D 分享唔啱聽希望唔好介 ...

以9018這個案例來說, LKS本身就是賣kit的, 你在香港買到所謂的"成品" 只是所謂的積木機, 是kit搭kit出來的。

我只是建議另一套kit而已, 反正兩者買番來都是要大搞的, 如果不喜歡還是可以買回"官方成品", 我只是提供另一個選擇罷了。

說到6.8, 我記得我建議的是crack, 花100USD就能提供裝機服務的, 而0147方面, 亦有非官方的裝機服務, 就看你信不信了。

而kit只是一個建議, 是比較便宜的, 做到就做, 做不到就買廠機, 如果你問我廠機我一定會答廠機, 就是這麼簡單。

另外作為一個diyer, 我通常會建議一些散件類的產品, 并沒有"唔識就過主"的想法, 如果師兄覺得不滿, 直言就是, 我也一定會道歉的
頁: 1 2 3 4 [5] 6
查看完整版本: 耳機有冇可能做到喇叭的結像定位(?)?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。