loadinglove 發表於 2014-4-24 15:07

Andykong 發表於 2014-4-24 14:10 static/image/common/back.gif
要用耳機聽到 forward projected soundstage,我所知的有兩個方法。 一是 binaural recording, 是特別的 ...

或者我畫張圖表達下我既諗法
我畫得好差 希望你地唔好介意{:6_203:}
http://post76.hk/forum.php?mod=image&aid=602102&size=300x300&key=796f2457983f2920&nocache=yes&type=fixnone
上面=前方

圖中紫色範圍大概就係我根據聽覺 幻想出黎既位置
紅色代表普通錄音係樂團之中 樂器係包圍住你(360度)
藍色代表binaural recording(我聽過的不多...) 就係離開左樂團範圍 (前180度)
而綠色既就係我想要既效果 中間有段距離 類似音樂會既觀眾席(前90度)

打完出黎我都覺得好亂- -

Drunnktroop 發表於 2014-4-24 17:56

DSP應該係最有效率既做法
但Head-fier接唔接受到就另一回事

甜鬆潤 發表於 2014-4-24 18:14

loadinglove 發表於 2014-4-24 14:40 static/image/common/back.gif
敢問甜卿家
朕可以係邊度試到呢部機呢?

我屋企有

天空 發表於 2014-4-24 18:28

甜鬆潤 發表於 2014-4-24 18:14 static/image/common/back.gif
我屋企有

想問下甜兄呢部機dac果part係咪得usb in,如果用rca入淨用amp果part又有冇効果?

甜鬆潤 發表於 2014-4-24 18:49

天空 發表於 2014-4-24 18:28 static/image/common/back.gif
想問下甜兄呢部機dac果part係咪得usb in,如果用rca入淨用amp果part又有冇効果? ...

其實我會覺得依部PRIME吸引既地方就係AMP,基本上睇佢個SETUP都係以AMP作為主打。
我就咁用X3既lineout又或者ipc既phone out聽,都唔會覺得有任何不足之處,特別係我認為佢令唔少iem穫得左新生命。
我係一個偏向認為AMP較為重要既人,我個人會認為DAC係食材,AMP係煮法,DAC決定食材既質素,AMP決定菜式既味道。

而我亦有一個較為重口味既食法。

大家對部prime有興趣?

甜鬆潤 發表於 2014-4-24 18:55

天空 發表於 2014-4-24 18:28 static/image/common/back.gif
想問下甜兄呢部機dac果part係咪得usb in,如果用rca入淨用amp果part又有冇効果? ...

佢既input只有三種
LINE IN
RCA
USB

斯路 發表於 2014-4-24 19:05

一睇就知甜師兄又有新添置,我見到有FX850

斯路 發表於 2014-4-24 21:53

岩岩有另一位師兄提我話googleli師兄曾經就相關問題出過文,用Smyth Realiser模擬出喇叭定位,可以參考

http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=107460&highlight=Smyth

Andykong 發表於 2014-4-24 22:35

斯路 發表於 2014-4-24 21:53 static/image/common/back.gif
岩岩有另一位師兄提我話googleli師兄曾經就相關問題出過文,用Smyth Realiser模擬出喇叭定位,可以參考

ht ...

好似好正咁喎,似乎是 Mulch-channel stimulation 主導的,唔知用來玩 2 channel 會係點!

US$3000?DAC + DSPonly? 要只買耳擴?有 profile 可以 learn 幾隻耳機就好了!

lamhokin 發表於 2014-4-24 22:36

用器材模擬就勉強得,但要做到2 ch甘仲有段距離
先天性問題
頁: 1 [2] 3 4 5 6
查看完整版本: 耳機有冇可能做到喇叭的結像定位(?)?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。