甜鬆潤 發表於 2014-4-1 17:05

我的CHORD HUGO感想最終回 - 小小感想篇

未試過遇過一件產品令我又愛又恨。

一路都落唔到筆去寫HUGO既PART 3,原因係我好難將佢定位。

我認為,HUGO依一步,走得急左。
作為一部隨身耳擴,並唔合格,設計上既缺憾令到佢並唔隨身,除左體積既問題,離奇既打死不離三兄弟耳機OUTPUT,同埋唔合情理既USB插頭,都令我有幾次想掉佢落街既衝動。
作為一部台機,係使用上就會變得合理得多,但係既然係台機就會對聲音同推力既要求提高,咁樣
去思量底下,亦覺得HUGO唔合格。

HUGO聲底並唔雄厚,亦唔溫柔,感覺偏向高傲,聲音清析通透,堅硬實淨,分析力高,我認為以上都係HUGO要向業界展示佢實力既地方,不過,過份賣弄底下,聲音感染力不足,但係好在有仲有一份誘惑感。整體聲音亦較乾,但係亦有不錯既音樂感。
基本上手頭上既入耳式耳機HUGO都發揮得十分之好,奈何3.5MM設計上既缺憾令我覺得不滿。
耳牛方面真係只能講一句勉強,唔算推得出靚既聲音,但係佢亦唔會推到難聽。
HUGO的確係翻開左HEAD-FI既新一頁,但係依一頁係好定唔好,仲係未知之數。

坦白講句,HUGO係一部非常有實力既耳擴,無論係推力,聲底方面都可以視為隨身界既頂級演譯,但係問題就黎哪,到底HUGO值唔值得擁有呢?

好抱歉,現階段要say no。

HUGO既實驗性質太重,設計上令定位並唔清晰,使用上問題多多,我會認為,如果佢可以更專心地係隨身依個方向發展,改善介面,聽感,推力,我期待HUGO嘅下一代會成為一部隨身界既經典。

我真係覺得好可惜,恨,係真係恨鐵不成鋼。

後話:

感謝大家既支持,HUGO篇既評測去到最後一PART哪,小弟一直都係希望用比較另類既方法去寫評測,一來自己並唔係d咩專家無謂拋書包,二來我除左希望分享睇法之外,亦希望將我既感受同大家分享。
感謝大家既支持。

muffy 發表於 2014-4-1 17:08

搶頭位!!!!!!

goodabc2010 發表於 2014-4-1 17:11

師兄{:6_193:}
的確,有時評測好寫文好咩都好,唔洗搞到咁嚴肅既...
日常生活都夠哂嚴肅啦{:6_136:}
btw
期待師兄再出其他既評測{:6_134:}

jackorh 發表於 2014-4-1 17:14

感謝甜兄分享

muffy 發表於 2014-4-1 17:19

甜兄今次part 3一反常態, 用左極度認真既口吻, 忽然好唔習慣添~~~

移動輝 發表於 2014-4-1 17:20

排第四

甜鬆潤 發表於 2014-4-1 17:39

PART 3 希望作個感想既總結,所以認真返少少{:8_394:}

lpc041088 發表於 2014-4-1 19:13

最終回,支持左先再慢慢睇!{:9_430:}

dezispop 發表於 2014-4-1 19:25

goodabc2010 發表於 2014-4-1 17:11 static/image/common/back.gif
師兄
的確,有時評測好寫文好咩都好,唔洗搞到咁嚴肅既...
日常生活都夠哂嚴肅啦

thats true {:1_351:}
(Post76 Android 手機版送出)

stevenyu2000 發表於 2014-4-1 19:49

甜兄聽感, 我好讚同
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 我的CHORD HUGO感想最終回 - 小小感想篇

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。