jasonfoknxu 發表於 2014-3-11 17:02

scene030112 發表於 2014-3-11 16:29 static/image/common/back.gif
搵日得閒出旺角試晒佢啦
上網睇到既只係人地用家耳仔聽到既野
佢聽到既又未必係你聽到既

CM 一來難試,我左耳洞特別細就仲難試{:6_137:}

scene030112 發表於 2014-3-11 17:52

jasonfoknxu 發表於 2014-3-11 17:02 static/image/common/back.gif
CM 一來難試,我左耳洞特別細就仲難試

咁你唯有博一博架喇

rockman2219 發表於 2014-3-11 19:25

ES5人聲確實好好聽好smooth,但有些時候會過分boost中頻某一個frequency令人覺得比較濛。通常在一些舊錄音可以聽到,比如陳慧嫻那些回聲大的錄音。高頻比中頻更加smooth,齒音基本不存在,聽久了都不會覺得累。

我覺得ES5做得最好的是低音,量不多但我覺得非常快和punchy。很收斂但該出手的時候也不會失禮~(之前看過ES5對比SE5ways的文章,也提及到ES5的低音比SE5還要好力一點)

分析力,音場,分離,定位,音色,等等我覺得都不可以算ES5強項,人聲也不是Westone最前的,賣點是其暖色的舒服和耐聽。

如果樓主喜歡聽搖滾的話我覺得ES5會非常適合。ES5略暖的調音非常適合吉他,而且高頻的roll off也把刺耳的cymbal收復得剛剛好~ 好多耳機都儘量讓聽者聽到空間的距離感,覺得好像在大Hall裡面聽音樂;而我覺得ES5是把你放在了band房裡面般,比較親密的感覺。

不過小弟聽的耳機不多,更沒有聽過其他的CM,在外國要Demo universal fit也非常麻煩,希望我主觀的聽感可以幫到你~

kelvinlai928 發表於 2014-3-11 20:02

建議買ath~IM03 小弟剛入手
人聲偏前,係小弟聽咁多只三單元四單元耳機人聲最前,(這不是女毒的話,那什麼是女毒)人聲外,還有bass 聽張學友清唱小城大事,個一刻完全係感動落淚,好似張學友企係我面前唱{:6_183:}{:6_208:}{:6_211:}之後就俾錢買左,今次都幾抵,同係日本訂番黎個價多四百炸{:6_199:}
(Post76 Android 手機版送出)

jasonfoknxu 發表於 2014-3-11 20:21

kelvinlai928 發表於 2014-3-11 20:02 static/image/common/back.gif
人聲偏前,係小弟聽咁多只三單元四單元耳機人聲最前,(這不是女毒的話,那什麼 ...

IM02 唔係仲前咩?{:6_141:}

dezispop 發表於 2014-3-11 21:02

有隻JH audio ambient FR, 8單元 (4高4低),未知咩聲。{:1_332:}

mansk2012 發表於 2014-3-11 21:03

rockman2219 發表於 2014-3-11 19:25 static/image/common/back.gif
ES5人聲確實好好聽好smooth,但有些時候會過分boost中頻某一個frequency令人覺得比較濛。通常在一些舊錄音 ...

點解你篇野咁毒{:9_440:}

Drunnktroop 發表於 2014-3-11 21:07

kelvinlai928 發表於 2014-3-11 20:02 static/image/common/back.gif
人聲偏前,係小弟聽咁多只三單元四單元耳機人聲最前,(這不是女毒的話,那什麼 ...

請參考EW9

好老實我唔覺100Pro/IM Series有幾"女毒",而家真係人聲突D就叫毒?

lokkk 發表於 2014-3-11 21:20

試晒市面上有既demo先再問啦{:1_260:}

jasonfoknxu 發表於 2014-3-11 21:26

lokkk 發表於 2014-3-11 21:20 static/image/common/back.gif
試晒市面上有既demo先再問啦

CM 一來難試,我左耳洞特別細就仲難試,淨試右耳唔準~{:6_223:}
頁: 1 2 [3] 4 5
查看完整版本: 為自己定下目標,下一次攻頂,尋人聲最前 CM~Stage 2,T1,T2?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。