louis001 發表於 2014-2-10 00:13

Toro 發表於 2014-2-9 14:59 static/image/common/back.gif
即係有pre out方便日後加後置?或做解碼出兩聲去amp去聽歌咁?

唔一定去2CH 但對日後身痕升級一定有幫助
喜歡睇戲有包圍感 Y記
喜歡睇戲夠分析力 P記
喜歡睇戲夠爆      安記
喜歡聽歌多過睇戲鬼妹記 (CA)
睇自己口味去選 當然 最好要夾好喇叭

steve6272003 發表於 2014-2-10 00:49

其實有時上網講到天花龍鳳都無用,去到影音舖試下試下就買了之前定的再上一、兩級或別的牌子產品。可能就是這裏成日說的耳聽為實…樓主如果真的看戲多,sub仔、中置反而重要些。

Toro 發表於 2014-2-10 01:17

louis001 發表於 2014-2-10 00:13 static/image/common/back.gif
唔一定去2CH 但對日後身痕升級一定有幫助
喜歡睇戲有包圍感 Y記
喜歡睇戲夠分析力 P記

好在未買機,一時咁多牌子都唔知邊部好,聽師兄講,我應該選Y記或CA比較合我
請問你部Cambridge audio 751R咩價位?

steve6272003 發表於 2014-2-10 10:19

Toro 發表於 2014-2-10 01:17 static/image/common/back.gif
好在未買機,一時咁多牌子都唔知邊部好,聽師兄講,我應該選Y記或CA比較合我
請問你部Cambridge audio 751R ...

看,師兄,你如果選 751r 已經差不多萬伍了……剩五千買喇叭嗎?毒海無崖呀!除了買機,還要預錢買些線呢!

Toro 發表於 2014-2-10 10:37

steve6272003 發表於 2014-2-10 10:19 static/image/common/back.gif
看,師兄,你如果選 751r 已經差不多萬伍了……剩五千買喇叭嗎?毒海無崖呀!除了買機,還要預錢買些線呢!
...

嘩!果然係毒網{:1_339:} 我得再計劃一下

louis001 發表於 2014-2-10 11:26

Toro 發表於 2014-2-10 10:37 static/image/common/back.gif
嘩!果然係毒網 我得再計劃一下

其實ca 751r 約12-13k 睇牙力 師兄可以去友誠華仁 德發地庫 柏裕16樓太陽格下價先出手

good88690 發表於 2014-2-10 14:14

20k 其實都砌到一套, 例如

AMP 用 ONKYO, PIONNER 中階, 都係8K-9K左右
如果喇叭用KEF Q 系, 前置用Q500 ($7999), 中置Q200($2200), 後置用Q100($2800) 左右

加埋22K,<--- 未折的, 以上我估講下價, 一般做85 - 9折唔難
應該入門黎講都夠, 啱您筆直同睇戲聽歌要求, 唔中毒的話, 玩三五年唔難 {:1_262:}

其實中可以有不同牌子組合, 平有平玩, 貴有貴玩, 慢慢睇下, 慢慢夾下, 千期唔好急, 更唔好信晒SALES講, 自己試到喜歡為止 {:1_351:}

Toro 發表於 2014-2-10 15:23

good88690 發表於 2014-2-10 14:14 static/image/common/back.gif
20k 其實都砌到一套, 例如

AMP 用 ONKYO, PIONNER 中階, 都係8K-9K左右

嗯!多謝意見,我都有諗過,價錢有限,平有平玩,慢慢升上去

good88690 發表於 2014-2-10 15:34

Toro 發表於 2014-2-10 15:23 static/image/common/back.gif
嗯!多謝意見,我都有諗過,價錢有限,平有平玩,慢慢升上去

不過未計sub仔, 如果用唔返舊野, 可能要預多兩三千

或者amp果度, 買平d就就

steve6272003 發表於 2014-2-10 15:57

20,000元計比例大約這樣分配:amp7,000,前置6,000,中置2,000,後置2,000,sub仔3,000。
如果要光碟機又要加加減減,之前講過線材又加一、二千…
頁: 1 2 [3] 4 5
查看完整版本: 新手上路,請指教一下

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。