civic1217 發表於 2014-2-4 11:31

[已搵到原因#20但未有解決方法]SONY W950A既HDMI ARC+BRAVIA sync設定

想問問SONY W950A既HDMI ARC係自動開左?
定要D咩特定設定呢?

情況係咁:
一買番來時師傅幫手SET埋部BD PLAYER
係可以一入碟部電視自己會去左HDMI1個畫面
用TV REMOTE已經可以控制曬PLAYBACK

但過左一排呢個功能已經失效左
要自己手動SWITCH去HDMI1
要用BD PLAYER個REMOTE先控制到

試過RESTORE FACTORY DEFAULT SETTING都係一樣

問題來啦
過年前買左個LG SOUNDBAR NB2520A
插HDMI1無聲出

而家經OPTICAL入
就識自動POWER ON
但電視個REMOTE較唔到大細聲

用3.5MM入較到大細聲
但唔識自動POWER ON

求指教
THX!

MarkKwok 發表於 2014-2-4 11:48

個HDMI ARC 係咪要係"設定" 內開左佢先function 到??

civic1217 發表於 2014-2-4 11:57

MarkKwok 發表於 2014-2-4 11:48 static/image/common/back.gif
個HDMI ARC 係咪要係"設定" 內開左佢先function 到??

http://www.sony-asia.com/microsite/bravia_i-manuals/FY13/EXW950/IND_eng/c_asys_europe_co_hdmi.html

我見佢寫:
When connecting a “BRAVIA” Sync-compatible digital audio system and Audio Return Channel (ARC) technology, connect to HDMI IN 1 with an HDMI cable. However, if connecting a system that is not “BRAVIA” Sync-compatible or Audio Return Channel, an additional audio connection via DIGITAL AUDIO OUT (OPTICAL) is necessary.

我個SOUNDBAR唔係“BRAVIA” Sync-compatible device
但SUPPORT HDMI ARC

應該點做呢?{:1_255:}

MarkKwok 發表於 2014-2-4 15:14

照字面寫應該用 hdmi 線駁去hdmi 1 (IN) 喎

civic1217 發表於 2014-2-4 16:01

MarkKwok 發表於 2014-2-4 15:14 static/image/common/back.gif
照字面寫應該用 hdmi 線駁去hdmi 1 (IN) 喎

係呀
插BD PLAYER就無左控制功能
但就有聲有畫

插SOUND BAR就無聲出。。。。

師傅裝機時插同一部BD PLAYER同一條HDMI線
係TV個REMOTE可以控制曬所有野{:1_331:}

MarkKwok 發表於 2014-2-4 16:25

"傅裝機時插同一部BD PLAYER同一條HDMI線
係TV個REMOTE可以控制曬所有野"

哩個function 應該係CEC 喎,唔係ARC!

CEC 可以試下係設定到開番佢 (tv 同blu-ray 機兩邊都耍開)

Rakehell 發表於 2014-2-4 16:29

C Hing , 我部 Panasonic Plasma 都有差唔多既問題.
佢個 ARC 話就話可以由一條 HDMI 去 amp 出聲. (of coz 已插岩位) ,
但係呢, 三個月黎反復換線 , 轉 setting , 都唔得 .
以為佢同我個 828 amp 唔夾啦, 點知早兩日無啦啦由電視去 Amp 出聲 !! 勁詭異 !
之後閂左 Amp , 由電視自己出聲 , 之後開返 Amp 已經無左呢個功能...

天呀 ~ 唔得咪算囉,點解無啦啦俾左個希望我又拎走返 ~

civic1217 發表於 2014-2-4 16:43

Rakehell 發表於 2014-2-4 16:29 static/image/common/back.gif
C Hing , 我部 Panasonic Plasma 都有差唔多既問題.
佢個 ARC 話就話可以由一條 HDMI 去 amp 出聲. (of coz ...

咁師兄最後點解決?
我而家暫時用OPTICAL入
TV著SOUNDBAR識自已POWER ON
但TV REMOTE較唔到大細聲{:1_331:}

Rakehell 發表於 2014-2-4 16:47

civic1217 發表於 2014-2-4 16:43 static/image/common/back.gif
咁師兄最後點解決?
我而家暫時用OPTICAL入
TV著SOUNDBAR識自已POWER ON

好問題 , 點解決?
OPTICAL SPDIF ... HAHA!
算啦,電視聲無乜要求架啦 ...
我仲鍾意 5 隻 speakers All Channels Stereo 出電視聲 , 個包圍感好得意,好似成個廳同時出聲. 一於煲埋個 Surround.

civic1217 發表於 2014-2-4 16:55

Rakehell 發表於 2014-2-4 16:47 static/image/common/back.gif
好問題 , 點解決?
OPTICAL SPDIF ... HAHA!
算啦,電視聲無乜要求架啦 ...

同我同道中人{:1_352:}
但較唔到大細聲真係好令人煩惱{:1_255:}
頁: [1] 2 3
查看完整版本: [已搵到原因#20但未有解決方法]SONY W950A既HDMI ARC+BRAVIA sync設定

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。