bbsai 發表於 2014-1-10 16:08

chhanthony 發表於 2014-1-10 15:50 static/image/common/back.gif
係....Cary 入面嘅eq,JL無得自己手動玩,DD就可以。
無錯之前玩REQ都睇到audyssey真係會拉平條curve。
...

口味同flat eq, 我都經歷過取捨, 你用過onkyo機就知, 佢auto cal完唔可以自己再改, denon, yamaha就好好多, 又可以tune, 同埋個eq level range都多d.....調教set機可以有排玩.....{:1_352:}

toysonline 發表於 2014-1-10 16:15

billy3310 發表於 2014-1-9 23:18 static/image/common/back.gif
1500W高過我整套9.1聲道既總和

尼個output数值系應用响佢自身牌子道啫!
就好似Sunfire hrs話有1000w output...但實際就吾多似law.

chhanthony 發表於 2014-1-10 16:19

bbsai 發表於 2014-1-10 16:08 static/image/common/back.gif
口味同flat eq, 我都經歷過取捨, 你用過onkyo機就知, 佢auto cal完唔可以自己再改, denon, yamaha就好好 ...

其實Flat到都可以,不過一般只可以信部AMP,一係自己用RTA睇
所以我都幾buy Anthem嘅ARC,起碼有圖有真相先。{:1_326:}
之前Martin Logan隻1500X都係用ARC嘅系統,不過太大隻放唔到,
嚟緊有兩位旗艦,不過香港依家無Martin Logan代理了。

chhanthony 發表於 2014-1-10 16:21

toysonline 發表於 2014-1-10 16:15 static/image/common/back.gif
尼個output数值系應用响佢自身牌子道啫!
就好似Sunfire hrs話有1000w output...但實際就吾多似law.
...

所以呢啲數字都係睇下好,我之前隻Bass Shaker嘅Class D Amplifier 都話有400w,
點知依家用緊嘅淘寶150w Class AB重好力過佢。{:1_262:}

toysonline 發表於 2014-1-10 16:26

chhanthony 發表於 2014-1-10 11:58 static/image/common/back.gif
順便請教一下,如果31.5同63hz都有個peak位,但唔知點解用eq 削唔平,31呢段可以用扭細elf做到少少效果,但 ...

由细單元烏化轉大單元烏化、試下將Main較全頻丫、我較左之後將烏化調大小小、果圖刀平衡左……聽感動態亦有增強。

chhanthony 發表於 2014-1-10 16:29

toysonline 發表於 2014-1-10 16:26 static/image/common/back.gif
由细單元烏化轉大單元烏化、試下將Main較全頻丫、我較左之後將烏化調大小小、果圖刀平衡左……聽感動態亦 ...

依....未試過喎,揾日試下先。

chhanthony 發表於 2014-1-10 16:34

toysonline 發表於 2014-1-10 16:26 static/image/common/back.gif
由细單元烏化轉大單元烏化、試下將Main較全頻丫、我較左之後將烏化調大小小、果圖刀平衡左……聽感動態亦 ...

請問係唔係開double bass?{:1_342:}

bbsai 發表於 2014-1-10 16:49

chhanthony 發表於 2014-1-10 16:19 static/image/common/back.gif
其實Flat到都可以,不過一般只可以信部AMP,一係自己用RTA睇
所以我都幾buy Anthem嘅ARC,起碼有圖有真相 ...

佢個function幾好,若果日系amp做到佢咁都唔錯,不過太大想頭…{:1_352:}
其實你有rta都睇到好多嘢,但有時最煩係睇到問題,但解決唔到……
無論邊個eq系統,auto cal自己再搵rta睇一次最好。若果我玩其他品牌sub仔,我會買返dd個eq系統,佢有獨立版,又有xlr.

toysonline 發表於 2014-1-10 17:08

chhanthony 發表於 2014-1-10 16:34 static/image/common/back.gif
請問係唔係開double bass?

對於一D吾同牌子既Amp有可能系咁叫刀未定……
但尼個叫法又吾係咁詞達意噃!!
明明系5.1或7.1聲道、点解main較全频、
會無端端dBass 变左做double既?
依D由生產商使用既中同英文刀詞不達意既闡釋,真攞命!!

chhanthony 發表於 2014-1-10 17:51

bbsai 發表於 2014-1-10 16:49 static/image/common/back.gif
佢個function幾好,若果日系amp做到佢咁都唔錯,不過太大想頭…
其實你有rta都睇到好多嘢,但 ...

所以有時望住個圖都幾無耐{:1_256:}
頁: 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10
查看完整版本: 新一年的小升級

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。