pwong888 發表於 2014-1-10 13:45

chhanthony 發表於 2014-1-10 13:40 static/image/common/back.gif
相信絕對有用,但要畀多8000元,而我部processor個auto set up係廢的。

Anti - mode 8033 只係us300幾,吾使8000咁貴。

chhanthony 發表於 2014-1-10 13:54

pwong888 發表於 2014-1-10 13:45 static/image/common/back.gif
Anti - mode 8033 只係us300幾,吾使8000咁貴。

8033無XLR in out.{:1_256:} 要用dual core 2.0

manKi 發表於 2014-1-10 14:00

套器材大了一圈,恭喜恭喜 {:8_403:} 睇anthony兄討論學到野

chhanthony 發表於 2014-1-10 14:19

manKi 發表於 2014-1-10 14:00 static/image/common/back.gif
套器材大了一圈,恭喜恭喜睇anthony兄討論學到野

我同大家一樣,都係邊玩邊學,摸住石頭過河。

bbsai 發表於 2014-1-10 14:32

chhanthony 發表於 2014-1-10 13:19 static/image/common/back.gif
bbsai兄

1. 先用xtz room analyzer畀訊號入部Processor的sw in,再以xtz計算subwoofer距離

唔知可唔可以解決你問題, 因為有時tune sub仔既觀點未必一致......

xtz room analyzer 我未玩過, 不過我所知佢係個全頻 rta , 只可測量用 .....係咪tune唔到eq? Cary個auto EQ真係唔得, 有無試過量度? (唔用sub仔個auto eq, 只用cary)? 用60hz咁低, 會聽小好多LFE......

chhanthony 發表於 2014-1-10 14:44

bbsai 發表於 2014-1-10 14:32 static/image/common/back.gif
唔知可唔可以解決你問題, 因為有時tune sub仔既觀點未必一致......

xtz room analyzer 我未玩過, 不過我 ...

xtz只可以做到analyze,同話你知要加幾多減幾多,但佢身本唔係一個均衡器。

https://lh4.googleusercontent.com/-gs79MQobz5k/UsbbgbTu3WI/AAAAAAAAn_k/0P5q4gWWcBY/w466-h238-no/80+80+10+o%2527clock+135+%252B+RTA.bmp

https://lh5.googleusercontent.com/-1lTNVKEZTFQ/UsbbdT-hDtI/AAAAAAAAn-o/T874OgbpTSc/w466-h238-no/80+120+10+o%2527clock+135+%252B+Full+Range.bmp

已經試過喺Cary度作EQ調教63hz(減10dB),但無效果。
而Cary 個bass management有別於一般日系,
如果我將L/R set 60hz SW set 80hz
咁LR嘅60至80hz會同時由L/R同SW一齊處理,
而Cary係無LPF of LFE效,有可能係畀足120hz你,
有幾會係跟SW個crossover。
之前crossover setting係 LCR 60hz SLR SBLR 80hz SW 120hz
咁set會比SW set 80hz豐滿一啲,有少少似double bass。

bbsai 發表於 2014-1-10 15:05

chhanthony 發表於 2014-1-10 14:44 static/image/common/back.gif
xtz只可以做到analyze,同話你知要加幾多減幾多,但佢身本唔係一個均衡器。

bass management 真係每間廠都不同, 就算同日系, denon同onkyo都有分別.......
但cary個auto eq (即類似audyssey)得唔得?做唔做到每個channel 都 flat eq?有無量度一次?因為若果cary auto eq ok, 問題易解決好多......
crossover setting可以分開住先.....

chhanthony 發表於 2014-1-10 15:16

bbsai 發表於 2014-1-10 15:05 static/image/common/back.gif
bass management 真係每間廠都不同, 就算同日系, denon同onkyo都有分別.......
但cary個auto eq (即類似a ...

試過將SW 嘅63hz一段減10dB,但gen出嚟嘅圖係一樣,
加上自己唔太prefer用Processor嘅EQ,之前用過Onkyo有啲陰影,
對動態,迅變,音色都有負面影響,不過超低頻嘅註波對聽感有好大影響,
所以唔處理唔得。我諗加部Dual Core 2.0會有啲幫助,之前部F110反而唔駛用,
因為F110個ARO真係有效。一係玩一對F110睇下會點{:1_343:}

bbsai 發表於 2014-1-10 15:42

chhanthony 發表於 2014-1-10 15:16 static/image/common/back.gif
試過將SW 嘅63hz一段減10dB,但gen出嚟嘅圖係一樣,
加上自己唔太prefer用Processor嘅EQ,之前用過Onkyo ...

咁神奇?! 63Hz -10db無反應?! 但你所指tune 63Hz係在Cary入面, 唔係sub仔? (因為DD series係可以獨立tune, 唔知JF可以嗎?)
我初初都對audyssey無咩好感, 但有次手多, 用rta睇一睇, 仔細再每個頻率再check一次(20-80Hz), 發覺audyssey真係做到嘢.....
即係話sub仔就算無auto eq, 都可以信audyssey eq. (學術d咁講.....佢flat eq真係俾到你(20-20kHz), 但你鍾唔鍾意係另一回事){:1_245:} ,所以我先可以透過dd人手eq, 再tune自己口味.....不過flat eq都滿足都我.........{:1_254:}

chhanthony 發表於 2014-1-10 15:50

bbsai 發表於 2014-1-10 15:42 static/image/common/back.gif
咁神奇?! 63Hz -10db無反應?! 但你所指tune 63Hz係在Cary入面, 唔係sub仔? (因為DD series係可以獨立tune ...

係....Cary 入面嘅eq,JL無得自己手動玩,DD就可以。
無錯之前玩REQ都睇到audyssey真係會拉平條curve。
暫時玩住先,慢慢再執,家下有小朋友喺屋企真係好難下下用幾個鐘咁去慢慢執。
頁: 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10
查看完整版本: 新一年的小升級

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。