leojai 發表於 2014-1-7 10:53

其實好似HDMI本身有微電流,所以你摸個頭會有事. 你試下HDMI線吾接藍光機就應該吾會有事.
另外,粒螺絲有電有D古怪. 佢部機原裝線得兩條線,其實設計時預左吾會有漏電去機壳情況出現,否則會有條地線接去機壳. 螺絲有電,未必同MK頭有關.

jastudio 發表於 2014-1-7 11:19

米蘭碧咸 發表於 2014-1-7 01:08 static/image/common/back.gif
唔好意思,Ching ,咩叫ei牛,我用他筆點螺絲會著燈

即系入面系咪用方形牛,有L/N线入牛掉轉左,电感會比较高,而机箱無水線...甘樣机箱會有高少少既电压。不過電吾死,掂個機壳手會痹一痹。。。
(Post76 Android 手機版送出)

billymud 發表於 2014-1-7 11:20

米蘭碧咸 發表於 2014-1-7 01:08 static/image/common/back.gif
唔好意思,Ching ,咩叫ei牛,我用他筆點螺絲會著燈

合併機多係用方形的EI牛, 相對分體式Pre-amp 多係用圓形的機環牛。
E I 係隻火牛D 疊片既形狀, 故得名。

引用 studio 師兄名言:"....用方形牛,有L/N线入牛掉轉左,电感會比较高,而机箱無水線...甘樣机箱會有高少少既电压。不過電吾死,掂個機壳手會痹一痹。。。",即係您換MK頭後多左野玩,感應電壓約 40~60v,得閑痺一痺、快活過神仙。{:1_343:} {:1_343:}

jastudio 發表於 2014-1-7 11:26

billymud 發表於 2014-1-7 11:20 static/image/common/back.gif
合併機多係用方形的EI牛, 相對分體式Pre-amp 多係用圓形的機環牛。
E I 係隻火牛D 疊片既形狀, 故得名。
...

{:6_193:}
入面应该吾止一隻tim...

米蘭碧咸 發表於 2014-1-7 13:36

我拆開過機~~電源線過頭係一粒白色adaptar接電線~~反轉入唔到ga~~應該冇反向掛~~
真係會得閒痺一痺~~試過摸電視都痺一痺~~我係amp out hdmi 到電視ga~~

leojai 發表於 2014-1-7 13:39

米蘭碧咸 發表於 2014-1-7 13:36 static/image/common/back.gif
我拆開過機~~電源線過頭係一粒白色adaptar接電線~~反轉入唔到ga~~應該冇反向掛~~
真係會得閒痺一痺~~試過摸 ...

吾會漏電漏到去電視掛.電視個壳應該系膠黎.
會唔會天氣乾燥靜電黎?

jastudio 發表於 2014-1-7 13:46

米蘭碧咸 發表於 2014-1-7 13:36 static/image/common/back.gif

吾系真系有電架,只會痹一野。
其实好多日本電器無大地水线(earth)。只不過個 d bdp/cdp 电压底,你感觉吾到。

jastudio 發表於 2014-1-7 14:07

做機個人都無check隻牛邊個入邊個出,一開始就錯都唔奇。唔系話adaptor arm 就一定是對的。

牛吾系空載,可能check 吾到。。。billy ching 有辦法嗎?

米蘭碧咸 發表於 2014-1-7 15:23

咁ching~~點樣可以知佢係反相呀

andprise 發表於 2014-1-7 17:38

師兄,試下著番對拖鞋,唔好直接相腳bare foot落地。應該唔會再感到有電,電到
頁: 1 [2] 3 4 5
查看完整版本: AMP好似漏電

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。