Andykong 發表於 2014-1-5 16:08

DX50 的 Play Sequence

一路以來 DX50 的 play sequence 都間中出事,所以想開帖和大家討論下!

先講我自已的情況,我的音樂 Folder 大約是 8成 FLAC,1成 WAV,1成其他。我聽歌絕大部份時間是 play folder 的,我很小自已設定 play list。我是以 Album 名作 Folder name,rip 時設定了 Filename是 Track number + Artist + Title,對上的 level 是歌星名,再對上是大約 10 個組別的分類,習慣了搵歌都算方便,所以無打算改用 playlist 的方法!

我的 WAV file 大部份是在 Rip 碟時 dBpoweramp 認唔到但 Window Media Player 認到隻碟 (有 Album Title 和 Track information),因為 Window Media Player 既 database 唔係行 Unicode,所以呢批 WAV 檔大部份情況都是 metadata 變了簡體,即係 Explorer 出到但 Player 會亂碼!

用電腦 playback 都仲有計,但到用 DX50 時便出問題了。我是由 v1.2 firmware 開始用 DX50,穩定情況我接受到的,但 Play Folder 時間中會亂次序的,V1.2.2 好像解決了大份問題,因為我已經將個 filename 跟 Track Number 排,所以正常係唔應該錯的,但發覺仍有部份 Folder 出事,到現在行緊 V1.2.7,問題仍然未解決。今日細心留意,將出題的 Folder 試 play 一次,我估計問題出自以下情況:

(1)當我 play 一個 WAV folder 時,DX50 會選擇以 Folder 內音樂檔的 "Title" 作 Ascending Order 來播放,這便出問題了。因為 WAV 制式並無 track number 記錄,DAP 要另選一個 key 都合理的,但我比較過 Directory View 和 Now Playing 兩個 menu 內的列表次序和對比 DX50 所 display 的 File Info,我發現 Now Playing 所列的次序竟然唔係 Filename 而是音樂檔的 "Title" ,即是就算我跟 CD 的目錄將檔案加左 Track Number,DX50 都會 ignore 晒而跟 Title 來排! 例如我有隻關正傑雜錦碟,DX50 的 "Now Playing" 顯示的次序是:一點燭光,人在江湖,人在旅途灑淚時,.... 但其實呢三首歌,我 Filename 已標示為
09 一點燭光
11 人在江湖
02 人在旅途灑淚時

在我的情況,因為 WAV 的 Metadata 數是 Unicode,所以 "Now Playing" 中基本上睇唔到係乜歌,我要靠自已耳聽,或 play 緊時入 File info 睇返 Filename 才知道,這個 bug 都對 play back WAV folder 帶來幾多便!

(2)當某 Folder 中的 FLAC 檔來自不同 album 時,我會 delete 了 file name 的 Track Number (因為 Track number 已沒友意義),而檔案的 metadata 又中又英,這況下我暫時估到個 DX50 既 play sequence 是英文 play 先,然後中文,英文的 play sequence 和 Directory view 的次序是一樣的 (Artist + Title, AscendingA-to-Z order),而中文時則跟 Metadata 中既 Track number 來排,而不是跟 Title 來排的。

我覺得 (1) 的問題比 (2) 嚴重,因為這是最簡單 play 一個 album folder 也出錯,而且是 user 在 Folder 內的 filename 已有 Track number 都被 ignore,唯一解決辦法是在 WAV 檔 Title 內加 Track Number,或者唔用 WAV 檔,轉其他 format 然後自已打返 Metadata,但這好像已超過正常的使用方法!

大家有遇到類似的問題嗎?計 firmware 要改都唔難吧!

guppyguppyguppy 發表於 2014-1-5 17:17

其實咁多問題,點解仍然咁多人買

Andykong 發表於 2014-1-5 17:30

guppyguppyguppy 發表於 2014-1-5 17:17 static/image/common/back.gif
其實咁多問題,點解仍然咁多人買

呢個價位,有邊部無問題?無 compromise?

唔好話呢個價位啦,就算過萬 budget,都仍然個句,有邊部無問題?無 compromise?部部 DAP 係 HeadFi 條長 thread 都過百 page,都仲有未能 fulfill 既 wish list的!

stevenyu2000 發表於 2014-1-5 18:25

我要求好簡單, wav 唔使出 tag info, 就咁display file name and sort by filename 咪得

Wav 一向無期望有tag, 唔support好正常但你咪support一半又無得揀返by filename

CosmicHolyGhost 發表於 2014-1-5 18:29

will this work?

http://www.compulsivecode.com/Project_CopyInOrder.aspx

guppyguppyguppy 發表於 2014-1-5 18:39

stevenyu2000 發表於 2014-1-5 18:25 static/image/common/back.gif
我要求好簡單, wav 唔使出 tag info, 就咁display file name and sort by filename 咪得

Wav 一向無期望有 ...

你唔係話唔介意無sort by files?

guppyguppyguppy 發表於 2014-1-5 18:41

CosmicHolyGhost 發表於 2014-1-5 18:29 static/image/common/back.gif
will this work?

http://www.compulsivecode.com/Project_CopyInOrder.aspx

使乜咁複習,只要係root開個folder,可將所有files paste 哂入去,自然完成排序

Andykong 發表於 2014-1-5 18:52

stevenyu2000 發表於 2014-1-5 18:25 static/image/common/back.gif

Wav 一向無期望有 ...

Exactly 係我唔明的地方, 點解用 title 定sequence 而唔係filename!

又係要user 做debug 然後希望佢皇恩浩蕩遲D firmware 修正返!

guppyguppyguppy 發表於 2014-1-5 18:55

Andykong 發表於 2014-1-5 18:52 static/image/common/back.gif
Exactly 係我唔明的地方, 點解用 title 定sequence 而唔係filename!

又係要user 做debug 然後希 ...

所以咪話點解咁多問題你地都仲用囉
真係咁好聲架咩部機

FIIO 出左 X5, X3 不如試下會唔會令到你地過檔仲好過俾錢IBASSO幫佢捉蟲仲好啦{:6_194:}

CosmicHolyGhost 發表於 2014-1-5 18:57

其實我都無這個問題
頁: [1] 2 3 4 5 6
查看完整版本: DX50 的 Play Sequence

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。