chowyeung 發表於 2013-12-23 18:39

「USB連接埠集線器發生電源爆衝」

頭先聽聽下音樂, 突然間冇晒聲, 電腦顯示「USB連接埠集線器發生電源爆衝」{:6_200:}
之後隻DAC就 ... 死了. {:6_129:}

t1174 發表於 2013-12-23 18:48

乜原因? 是用那 dac 和 usb 線?
但我想主因還是 dac 自己吧....

GaryNew 發表於 2013-12-23 18:54

係咪電壓有問題?

GaryNew 發表於 2013-12-23 18:57

呢度有解釋原因>http://www.cshps.hlc.edu.tw/faq/u_faq_v2.asp?id={93E88A6B-FE82-4EAF-8B7A-B0C30A94ACBB}&faqid=2&PageNo=1

laz 發表於 2013-12-23 19:01

嘩!
乜DAC呀?

laz 發表於 2013-12-23 19:01

t1174 發表於 2013-12-23 18:48 static/image/common/back.gif
乜原因? 是用那 dac 和 usb 線?
但我想主因還是 dac 自己吧....

T大你入手了ED5????????????

{:6_121:}

chowyeung 發表於 2013-12-23 19:31

詳情:
Dell notebook + HRT Music Streamer HD + USB雞線 + Leben + Beyer T1.

隻DAC已冇燈冇反應, 試過第二部 notebook 也是出 "電源爆衝", 確定報銷了.

已check notebook 各項USB ports, 好彩正常, 冇燒埋. Leben, T1 亦安好無事.

聯絡左代理, 代理說可代為寄去美國修理, excellent services, 但我神經質, 唔敢用usb供電的dac了.
隻dac是二手來的, 損失有限, 算數.
又可買新dac了! {:6_165:}

laz 發表於 2013-12-23 19:36

我一向唔用bus power USB 野。有得擇一定係電源分開。

鹿仔向你招手 {:6_139:}

chowyeung 發表於 2013-12-23 19:44

laz 發表於 2013-12-23 19:36 static/image/common/back.gif
我一向唔用bus power USB 野。有得擇一定係電源分開。

鹿仔向你招手

laz兄, 如見到有全新平貨請通知小弟一聲. {:6_242:}

laz 發表於 2013-12-23 19:47

chowyeung 發表於 2013-12-23 19:44 static/image/common/back.gif
laz兄, 如見到有全新平貨請通知小弟一聲.

{:6_193:} 一定毒你。

金仔現在有減價二萬四五左右(套裝),銀羊就無我上次那部咁平,要萬一二(單機)。我唔知香港咩價。
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 「USB連接埠集線器發生電源爆衝」

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。