Andykong 發表於 2013-12-22 18:21

gxy 發表於 2013-12-22 17:03 static/image/common/back.gif
听过802和x5.x5性价比高,但是推力过大,即使是k702 65th都会出现底躁。塞子的问题就更重了。但是配低灵敏 ...

我試聽時係 set 左 low gain, 用 IEM (Kuro) 覺得唔夠推力喎,師兄你有無 check 過部機既 Gain Setting 啊?

真係夠力就好了,正愁緊佢攪唔攪得掂我手上既 ER4s, Kuro 呢 D 大食耳機!

Andykong 發表於 2013-12-22 18:33

t1174 發表於 2013-12-22 15:05 static/image/common/back.gif
因為"過往股價"問題吧. 反正個 MARKET 又好像受WOR. 但自己而言, 也是聽自己東西囉, 甚麼 CHIPEST 至多不過 ...

信 brand 的話,信間廠既調音取向和製作工藝好過信佢用邊粒 Chip 啦!

我又唔覺用 Android 就會在音質上唔會有好野,入門三寶計, DX50/X3/760,只有 DX50 用 Android Kernel,但又唔覺 DX50 音效明顯落後其他兩部,大家有不同調音取向,各自適合唔同需求似 D! 再上一級 DX100 vs HM-901,兩部都係用ESS 個粒 ES9018,DX100 直情行 Android 有埋 Google Play,兩部價位有小小分別,各有捧場客,但我又好小聽人講話 DX100 以價論聲唔值 $5-6K 喎, 話 DX100 唔掂都只係針對實用性低,唔會話 Android 機唔好聲喎!

斯路 發表於 2013-12-22 19:27

Andykong 發表於 2013-12-22 18:21 static/image/common/back.gif
我試聽時係 set 左 low gain, 用 IEM (Kuro) 覺得唔夠推力喎,師兄你有無 check 過部機既 Gain Setting...

相比起推力(電壓),我覺得KURO對電流要求更高呢

gxy 發表於 2013-12-22 19:40

Andykong 發表於 2013-12-22 18:21 static/image/common/back.gif
我試聽時係 set 左 low gain, 用 IEM (Kuro) 覺得唔夠推力喎,師兄你有無 check 過部機既 Gain Setting...

在无锡听的时候是这样,那个推力真是太高,不是控制力 ,即推塞子来个阻抗头会好些,不然就推过了,

Andykong 發表於 2013-12-22 23:42

斯路 發表於 2013-12-22 19:27 static/image/common/back.gif
相比起推力(電壓),我覺得KURO對電流要求更高呢

都會係,所以手機機都幾難馴服佢!

呢對無乜 measurement 公開過,搵到 frequency respond 和 impedance curve 會易 D 理解!

Andykong 發表於 2013-12-22 23:43

gxy 發表於 2013-12-22 19:40 static/image/common/back.gif
在无锡听的时候是这样,那个推力真是太高,不是控制力 ,即推塞子来个阻抗头会好些,不然就推过了, ...

X5 既 Gain 不是實體鍵,所以設定錯了都有可能!

斯路 發表於 2013-12-23 01:03

Andykong 發表於 2013-12-22 23:42 static/image/common/back.gif
都會係,所以手機機都幾難馴服佢!

呢對無乜 measurement 公開過,搵到 frequency respond 和 impedance ...

原來師兄係技術派㗎呢

我只係試過幾個可調增益同電流嘅耳放嚟夾吓KURO先咁講

微Hyjack一吓,咁師兄平時點夾KURO㗎?

Andykong 發表於 2013-12-23 01:59

斯路 發表於 2013-12-23 01:03 static/image/common/back.gif
原來師兄係技術派㗎呢

我只係試過幾個可調增益同電流嘅耳放嚟夾吓KURO先咁講

都係好簡單用 Ohm Law 來睇 current 和 ohm 既反比之嘛,點算係技術派啊!

手上器材不多,所以選無可選!想聽好 D 咪用 DX100,大部份 mid-gain (7:3 左右),基本上滿意的,聽絳州金鼓都出到鼓皮鼓眼,算是控制到唔會放盡收唔返!但 DX100 唔係日日帶出街,無 DX100 就細佬 DX50 頂上,夾硬用 High Gain 頂住囉,但只可以聽下 Pop Song,要避開大動態和 Bass 多既歌,因為易放難收,聽返絳州金鼓會襟扁左,唔好話鼓皮鼓眼了!

toheart2ad 發表於 2013-12-23 03:22

x5 有得買未?

muffy 發表於 2013-12-23 09:30

斯路 發表於 2013-12-21 19:49 static/image/common/back.gif
咁muffy師兄聖誕又有無打算出幾多篇新開箱文呢

希望起碼出到一篇啦....

有幾對耳機重未收到.....
頁: 1 2 3 4 [5] 6
查看完整版本: Fiio X5 好似好勁,仲有 HiFiMan HM802,同 Sony NW-ZX1 有冇得比?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。