tlmtlm 發表於 2013-12-9 10:02

想入ultrasone iq 各brother 有何意見?多數聽流行音樂

想入ultrasone iq 各brother 有何意見?多數聽流行音樂

guppyguppyguppy 發表於 2013-12-9 14:32

入IQ不如入asg2 or 535 or ie800

USA2010 發表於 2013-12-9 16:24

應該要預多少少錢換線……若果原裝線黎對比……ASG2好少少…但我覺得人聲就比IQ後……

USA2010 發表於 2013-12-9 16:26

Del………

Keith824 發表於 2013-12-9 19:43

Iq 原裝線好刺耳,如果帶得到h3平成半,但質唔輸!

laz 發表於 2013-12-9 21:05

U記的耳機你要聽真D,不是大路野

tlmtlm 發表於 2013-12-9 21:32

guppyguppyguppy 發表於 2013-12-9 14:32 static/image/common/back.gif
入IQ不如入asg2 or 535 or ie800

asg2試聽過,感覺低頻好似過多!535之前用緊不幸唔見咗!所以想試吓新口味配ak100,聽dsd!

USA2010 發表於 2013-12-9 22:20

tlmtlm 發表於 2013-12-9 21:32 static/image/common/back.gif
asg2試聽過,感覺低頻好似過多!535之前用緊不幸唔見咗!所以想試吓新口味配ak100,聽dsd! ...

低頻的確係過多.....
不過你配ak100我覺得要試清楚....
我只聽過ak100一次....雖然果陣唔係用iq聽.....
但我覺得咁配人聲會幾刺耳...

tlmtlm 發表於 2013-12-9 22:35

USA2010 發表於 2013-12-9 22:20 static/image/common/back.gif
低頻的確係過多.....
不過你配ak100我覺得要試清楚....
我只聽過ak100一次....雖然果陣唔係用iq聽.....

thankyou!

biid 發表於 2013-12-9 23:16

師兄,試asg2果時有無留意個低頻較到幾多?
推力低嘅前端基本上玩唔倒教大低頻嘅asg2,會搞到低頻過多同整體又散又蒙,
如果師兄你印象中嘅asg2係咁,可以較低個低頻再試下。

不過講真唔建議ak100+asg2去玩流行,
asg2本身優點在音場、定位,整體音色偏中性鑑聽(低頻除外,睇你調幾大),
人聲係比較死板同悶,中高亦無咩好聽嘅修飾。
雖然以上講嘅缺點可以用前端搭教,
但以我要求來看,就遠超ak100+一條耳機線嘅調聲搭教範圍了。

至於iq+ak100,之前我有聽過朋友咁嘅組合,口味比較....另類
個人唔太識欣賞{:6_201:}
頁: [1] 2
查看完整版本: 想入ultrasone iq 各brother 有何意見?多數聽流行音樂

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。