royfok88 發表於 2013-10-12 02:04

獨立電安裝&喇叭線佈置

咁多位師兄你地好,小弟新居裝修,設計師話要準備買料,
想順便做埋獨立電,有以下問題苦惱中,請教下各位師兄意見,
希望各師兄幫幫手

1. 獨立電面板位置距離電箱有約30呎,用大家經常用的p記4mm足夠應付嗎?
    (p記4mm大陸有得賣嗎?因本人在東莞工作同定居,如大陸有得賣就最理想,或者其他有咩推介呢?)

2. 本來諗住做5組獨立電於影音櫃後,分別提供給 amp, blue-ray, 電視, sub仔, 及一組備用,
    但最近見各位師兄好多都有用206-2等拖板,係咪其實唔洗做咁多組呢?同埋其實一組獨立電出個雙插口面板,
    咁就可以唔洗拖咁多組?

3. 將會有一個獨立既電箱比音響用,電箱有無特別要求呢?

4. 因為將會將所有喇叭線做喉入牆,想請問前中置喇叭線有無咩好推介呢?
    另外前上置同後置諗住用8741可以嗎?

5. 因為梳化靠牆,本來諗住玩前上置就算數,但係上得黎多見有d師兄話梳化靠牆玩後7一樣ok,
    而家又心思思想玩埋後7,應該預留位嗎....? (小弟新手一名,怕5.1都玩唔掂...)

6. 投影連接方面見好多師兄都會有blue-ray獨立出一組影像去投影,分別大嗎?
    如用此連接方法係咪要兩條長hdmi?(一組blue-ray直出,一組amp到投影)

小弟係0經驗新手一名,希望各位師兄大力幫忙,
到時等小弟寫翻份報告同各位師兄分享分享,報答各位師兄

astrid1211 發表於 2013-10-12 04:03

1) P記唔知係咪講派拉利. 其實依家都冇乜地方賣. 可以試下PYSMIAN 4mm. 都係同一間公司但改咗名. 好似香港買平D. 淘寶都有.
2) 可以拉獨立電就唔使用拖板.
3) 可以買音響電箱或者有做冷凍既電箱.
4) 梳化貼牆玩返5.1 效果好D.
5) 如果BLU RAY 分畫同聲, 畫個條可以BLU RAY 直出去投影, 聲駁AV AMP 就OK.

YYSKY 發表於 2013-10-12 08:56

影音分家就拖兩組獨立電夠喇,因為點樣都要加電處及電瀘散出去,拖多過兩組係浪費金錢。

keke323 發表於 2013-10-12 09:31

YYSKY 發表於 2013-10-12 08:56 static/image/common/back.gif
影音分家就拖兩組獨立電夠喇,因為點樣都要加電處及電瀘散出去,拖多過兩組係浪費金錢。 ...

我都認為就算有獨立電都好....最好都加埋電處 {:6_193:}

YYSKY 發表於 2013-10-12 09:52

keke323 發表於 2013-10-12 09:31 static/image/common/back.gif
我都認為就算有獨立電都好....最好都加埋電處

唔加就笨喇

keke323 發表於 2013-10-12 10:18

YYSKY 發表於 2013-10-12 09:52 static/image/common/back.gif
唔加就笨喇

所以我覺得唔需要太多組獨立電....我自己都搵人整左個小型獨立電...2組就夠了 {:6_176:}

ykluk 發表於 2013-10-12 10:55

1. 獨立電面板位置距離電箱有約30呎,用大家經常用的p記4mm足夠應付嗎?
    (p記4mm大陸有得賣嗎?因本人在東莞工作同定居,如大陸有得賣就最理想,或者其他有咩推介呢?)

2.5MM單支做獨立電會好過4MM散芯, 宜家要買老P線可能難搵啲, 新填地未必有, 紅磡好似有, 不過小弟都係上年朋友代買, 秋姐到有不過貴. 如果真係無老P, 建議用AEI好過用新P.

2. 本來諗住做5組獨立電於影音櫃後,分別提供給 amp, blue-ray, 電視, sub仔, 及一組備用,
    但最近見各位師兄好多都有用206-2等拖板,係咪其實唔洗做咁多組呢?同埋其實一組獨立電出個雙插口面板,
    咁就可以唔洗拖咁多組?

個人建議, 做獨立電係為咗個源頭唔受其他組電既干擾, 如果能力許可最好做晒5組, 第時CHING升呢時都有得用. 至於電源處理有好多種方法, 拖板FILTER電源再生電盒地盒等等乜都有得玩, 但點樣啱玩要自己試清楚啱自己先最重要.

3. 將會有一個獨立既電箱比音響用,電箱有無特別要求呢?

唔清楚大陸情況, 不過以個人經驗, 拉一個獨立電箱最重要係由一組入屋既獨立電開始, 例如小弟入屋有3組30A單箱電, 咁就留一組30A單箱比AV/HIFI用, 小弟無用獨立電箱, 由嗰組30A電分出6組電經獨立RCBO再出牆. 咁做既目的係想由入屋到牆蘇真係無經過其他嘢做成干擾~~!!

4. 因為將會將所有喇叭線做喉入牆,想請問前中置喇叭線有無咩好推介呢?
    另外前上置同後置諗住用8741可以嗎?

後置環迴前上置等用8741又平又OK, 不過小弟用多少少買SUPRA CLASSIC 2.5, 當然仲有其他選擇, 可以SEARCH多啲先.
中置喺一套AV裡面係最重要既喇叭, 建議比多少少用條好啲, 小弟用德敏603, 當然都係有好多其他選擇, 最緊要夾AV AMP夾喇叭夾自己耳仔~~!!

5. 因為梳化靠牆,本來諗住玩前上置就算數,但係上得黎多見有d師兄話梳化靠牆玩後7一樣ok,
    而家又心思思想玩埋後7,應該預留位嗎....? (小弟新手一名,怕5.1都玩唔掂...)

個人建議, 梗係玩足9.1啦~~!! {:6_174:} 小弟都係9.1, 加上Y記既DSP 3D真係茅得頂~~!!

6. 投影連接方面見好多師兄都會有blue-ray獨立出一組影像去投影,分別大嗎?
    如用此連接方法係咪要兩條長hdmi?(一組blue-ray直出,一組amp到投影)

BDP出或者AV AMP出就視乎你AV AMP係咩機, 如果用旗艦機梗係AV AMP好啲, 小弟都係AV AMP出. 不過投投畫面幾好其實條HDMI重要過你邊度出, 因為距離太長咁LOSE會好大: 1. HDMI線既距離越短越好; 2. 搵條好少少既HDMI線入牆, 因為你好難再有得換...

以上純為個人意見, 希望幫到CHING~~!! {:8_387:}

YYSKY 發表於 2013-10-12 12:22

五組獨立電要用五組電處電瀘好貴喎!
造兩組,省下三組線錢夠買一隻電處喇,如做兩組無需獨立電箱,除非你用HiFi靚電箱。

HDMI線造線槽入牆,每個轉彎造生口,日後可以換啦,仲可買原裝頭穿入去免焊。
盡量走直線最短路程。

plnl88 發表於 2013-10-12 12:42

YYSKY 發表於 2013-10-12 12:22 static/image/common/back.gif
五組獨立電要用五組電處電瀘好貴喎!
造兩組,省下三組線錢夠買一隻電處喇,如做兩組無需獨立電箱,除非你 ...

天蛇,六爺住獨立屋,情況同住大廈有啲唔同。
入屋電線少左 部 LIFT 的污染。
但走唔甩大氣中的 EMI/RFI,入屋前一樣做左天線。

大陸 D 電壓穩定情度唔知合唔合格。
如果係差的話,樓主師兄可能要搵隻 有穏壓的電處了。

除非樓主師兄你崇尚自然,唔介意與訊噪同在。
否則,就算裝左獨立電,一樣要用電源處理。
獨立電只能減少 differential mode noise,
對 common mode line noise 的干擾是無能為力的。
有組 30A-40A 的 RCCB出 三組 MCB/RCBO 的獨立綫已足夠。

學 Keke323 師兄咁,由大電箱拖一條線去牆插位附近
先入隻細箱出線比牆插會慳到線錢的。

YYSKY 發表於 2013-10-12 12:58

plnl88 發表於 2013-10-12 12:42 static/image/common/back.gif
天蛇,六爺住獨立屋,情況到住大廈有啲唔同。
入屋電線少左 部 LIFT 的污染。
但走唔甩大氣中的 EMI/RFI ...

仲要攪被雷。
頁: [1] 2
查看完整版本: 獨立電安裝&喇叭線佈置

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。