buji 發表於 2013-10-1 09:55

YYSKY 發表於 2013-10-1 09:40
集中資源先換條2至3K被BDP,再聽三個月,話唔定其他唔使換⋯⋯
咁快

我部bdp 都係入門pionner 450 不過就左半年左右用,有咩推介3k左右

YYSKY 發表於 2013-10-1 10:50

buji 發表於 2013-10-1 09:55 static/image/common/back.gif
晶爺 我部bdp 都係入門pionner 450 不過就左半年左右用,有咩推介3k左右

尼樣我都想知,

不過師兄「若要聽歌好,定要飛利蒲」,對我這種又窮又身痕的人計,9700真係平靚正,

接好一開制,嘩,咁屎㗎⋯⋯呢部舊咁屎㗎

buji 發表於 2013-10-1 12:17

我唔係咁鐘意飛利蒲 我鐘意oppo多D

plnl88 發表於 2013-10-1 13:42

YYSKY 發表於 2013-10-1 10:50 static/image/common/back.gif
尼樣我都想知,

不過師兄「若要聽歌好,定要飛利蒲」,對我這種又窮又身痕的人計,9700真係平靚正,

天空 Sir,以下為你而貼的。等你身痕不已。{:6_176:}
是三對耳的綜合結論。(你知邊三對,同乜器材)
聽感人人不同,分享只供參考。

禽晚係某師兄隻少摩鉑金105度 a/b 左三條線。
1) 美式 WWSE + OCC 頭尾
2) 美式 Audio Note ISIS, 屈機300i ag+4781 鍍銀尾
3) 英式 冰紅, 古河英銠頭尾

音場闊度: SE 最闊,冰紅同 ISIS 略窄 SE 一呎。

音場厚度: ISIS 最有肉地,次為冰紅,SE 最薄。密度得對手的三份一。

分析力: ISIS 最好,好多細微的 notes 都好明顯。次為 SE,冰紅第三。以分析力計,其實三條都已非常好。

音樂感: Audio Notes 果然名不處傳。 ISIS 有令人追聽的本事。
            冰紅有冰鮮鉑金屎的幫助,整體聽感非常悦耳。
            SE 排等三,聲音比對手略歉呆板,機械化左 D。

畫質: SE 最好,冰紅次之,ISIS 排第三。(用《功夫熊貓》試)

我地三條盲毛發現:無一條線會係萬能的。如果得一部碟機,又有畢直,聽歌,睇戲各一條最好。
AV 則以 紅腸 最抵玩。樣樣都有不錯表現。睇戲氣氛最好。
要畫,要音場闊,要分析力,唔介意肉地少左D的話, SE 係一個不錯的選擇。
聽歌,睇音樂會多的,Audio Note ISIS 會是不二之選。

天空 Sir,痕唔痕呀?{:6_176:}

OT: a/b 比較最好,太多報喜不報憂的分享會失去參考性。
其實無人可以夾硬強迫其他人信佢講。
所以,我一樣會講紅腸,鉑金屎,金蛇,PF30,Wave,PPP 的缺點所在。
亦歡迎任何人講佢地乜野唔好。因各位都有言論的自由。
否則,就會〝失去論壇是提供正,反觀點的地方〞這一個原則及意義。
各自各精彩對我個人黎講只是一份不完整的資料片段。

YYSKY 發表於 2013-10-1 14:15

plnl88 發表於 2013-10-1 13:42 static/image/common/back.gif
天空 Sir,以下為你而貼的。等你身痕不已。
聽感 ...

襯我唔得閒您地做咁場大龍鳳,偷步要被張皇牌給您地啦。

多謝您地咁毒啲貢獻,不過,要安排再次演出有被我及(觀眾)欣賞認識咁所出努力之芧白費㗎。

cmlee 發表於 2013-10-1 14:19

plnl88 發表於 2013-10-1 13:42 static/image/common/back.gif
天空 Sir,以下為你而貼的。等你身痕不已。
聽感 ...

晶爺,條冰紅個尾都係 古河銠

睇戲我都會用反冰紅,
聽歌真係有可能入返條 Isis.佢會令你追住聽,果種感覺真係好正{:6_193:}

YYSKY 發表於 2013-10-1 14:25

buji 發表於 2013-10-1 12:17 static/image/common/back.gif
我唔係咁鐘意飛利蒲 我鐘意oppo多D

OPPO 就要105啦,103輸比9700架又貴過佢唔抵。

plnl88 發表於 2013-10-1 14:43

cmlee 發表於 2013-10-1 14:19 static/image/common/back.gif
晶爺,條冰紅個尾都係 古河銠

睇戲我都會用反冰紅,

噢,改返先。
唔該哂,志文。{:6_162:}

buji 發表於 2013-10-1 16:24

YYSKY 發表於 2013-10-1 14:25
OPPO 就要105啦,103輸比9700架又貴過佢唔抵。

好就買佢

buji 發表於 2013-10-1 16:31

9700同105原來差好遠價錢。。。。小弟剛入門唔識世界。。。咁9700同105相差左咩?本人只要求聲好 畫方面普通就ok
頁: 1 2 [3] 4 5 6 7
查看完整版本: 電源線

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。