zoneaudio 發表於 2013-9-6 21:06

大家講下 TDA1543 NOS DAC

1543是無超取樣 ( NOS )的16bit DAC 芯片,國內外DIYER已經玩左好內,
有玩過既師兄請講下感受,制作過程要注意D嘜,聽CD係咪真係原汁原味呢,
而單粒,雙並,4並,8並,16並,32並,要點樣處理,並管有嘜好處呢,
LPF咩野線路會好D呢

zoneaudio 發表於 2013-9-7 12:37

好啦,等我地睇下佢既真身,
DIP8封裝唔好以為係opamp,
佢真係一粒完整兩聲道DAC,

jastudio 發表於 2013-9-7 16:32

zoneaudio 發表於 2013-9-7 12:37 static/image/common/back.gif
好啦,等我地睇下佢既真身,
DIP8封裝唔好以為係opamp,
佢真係一粒完整兩聲道DAC,

1543 好耐以前系台湾DiY网站買過一個套件,不過而家無线路系手,迟DPo。 不過佢系以前既低皆機而已, 不如玩1541啦。。。?
(Post76 Android 手機版送出)

zoneaudio 發表於 2013-9-7 16:39

jastudio 發表於 2013-9-7 16:32 static/image/common/back.gif
1543 好耐以前系台湾DiY网站買過一個套件,不過而家無线路系手,迟DPo。 不過佢系以前既低皆機而已, 不如玩 ...

一粒可能係;流;左小小,但係8粒,16粒又係咩野環境呢,
唔得又無理由紅極一時咁多人玩

jastudio 發表於 2013-9-7 16:42

zoneaudio 發表於 2013-9-7 16:39 static/image/common/back.gif
一粒可能係;流;左小小,但係8粒,16粒又係咩野環境呢,
唔得又無理由紅極一時咁多人玩
...

我個时並做4粒。。。無试过单粒。好像有個电阻要换的。。。。
我想佢红系因为简单易玩, 因为得8只脚,需要既周边野,电容,接收,等等。。。。都简化好多。 我晚点找找线路图和照片。。。。
(Post76 Android 手機版送出)

zoneaudio 發表於 2013-9-7 16:56

做實驗都要一步一步來,師兄們有意見請補充,
首先攪左數位部份既電源先,6-8v可調比1543,
5v比Xmos板上的數位隔離芯片用,1543是行 I2s介面,
須然是洞洞板制作都要排得靚靚仔仔,
三支led顯示3部份來電正常

zoneaudio 發表於 2013-9-8 15:35

多謝師兄加分{:6_162:}

現在考慮使用比較少人用既差動式解碼,
主要是想降低噪音擴闊頻宽(唔知得唔得)
當然要將I2S當中一些訊號轉換才能達成

zoneaudio 發表於 2013-9-9 19:51

因為手頭只有一粒1543所以試下一粒開聲先,
試聽比佢嚇左一跳{:6_200:}
發聲十分輕鬆自然完全無壓縮感,
只是一粒8pin的東東,真係估不到,
現在對"飛記"dac芯片真係另眼相看,
比起什麼8741,1955只是動態場面輸了一圈,
而想舒舒服服聽音樂我會推薦1543,

制作要關注的是芯片對工作電壓十分敏感由5v-8v,
這個會直接影響整體表現,要慢慢調整,
而輸出電容由4.7uf去到100uf都可以,
視乎自家系統,喜好來調整

jastudio 發表於 2013-9-10 00:39

jastudio 發表於 2013-9-7 16:42 static/image/common/back.gif
我個时並做4粒。。。無试过单粒。好像有個电阻要换的。。。。
我想佢红系因为简单易玩, 因为得8只脚,需要 ...

呢個1543差唔多有5,6年前台灣 diyzone 既套件(該網站已經關閉了{:6_197:} )。。。當時貪佢細塊,塞得入部 cdm 9 pro 入面。。。好多野一直都無改過到而家。。。有時都會用黎聽下

可以留意它們建議R8R9同 R10 在並聯4/8粒時的建議。 其實都係output L/R 同Vref 的變化。。。

jastudio 發表於 2013-9-10 00:47

jastudio 發表於 2013-9-10 00:39 static/image/common/back.gif
呢個1543差唔多有5,6年前台灣 diyzone 既套件。。。當時貪佢細塊,塞得入不 cdm 9 pro 入面。。。好多野 ...

4粒玩層層疊都有D熱,我系上面會加多塊散熱,拍照先拿開

我部1543 比起 1541 d 聲鬆D,低音多d,但係聲音粗少許。 正因為甘,又覺得佢有幾分原始味, 唔似而家dac 收飾得甘靚。。。

1541就多d野玩。。。淨系玩個14粒電容配對同試唔同牌子已經有排你玩啦
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 大家講下 TDA1543 NOS DAC

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。