jastudio 發表於 2013-9-10 01:26

jastudio 發表於 2013-9-10 00:47 static/image/common/back.gif
4粒玩層層疊都有D熱,我系上面會加多塊散熱,拍照先拿開

我部1543 比起 1541 d 聲鬆D,低音多d,但係聲 ...

剛剛其它網站搵到整張圖!!

另外一提,一粒1543 大概draw 2.3mA current, 4粒就約10mA
電壓我調到差不多7V開始好力(其實散熱夠既話我試過去到差不多9V都未有事,不過聲音無太大改善所以安全D調低D個電壓)。。。。接近5V就鬆軟D

jastudio 發表於 2013-9-10 01:29

zoneaudio 發表於 2013-9-9 19:51 static/image/common/back.gif
因為手頭只有一粒1543所以試下一粒開聲先,
試聽比佢嚇左一跳
發聲十分輕鬆自然完全無壓縮感,

同意,1543系幾舒服既DAC。 不過聽佢既話唔應該同D 4399, 9081 比高清。聽既時候享受就OK{:6_212:}

zoneaudio 發表於 2013-9-10 11:27

多謝師兄寶貴經驗分享^_^

遲點著手攪四粒差分再加牛出睇下又係點,
8粒,12粒,都會試,
純粹當一個課題研究一下無須論成敗,哈哈

jastudio 發表於 2013-9-10 14:20

zoneaudio 發表於 2013-9-10 11:27 static/image/common/back.gif
多謝師兄寶貴經驗分享^_^

遲點著手攪四粒差分再加牛出睇下又係點,

非常赞成!!{:6_193:}{:6_193:}
用牛出原理系咪好似胆機甘? 小弟未试过{:6_229:}想學吓野。。。有咩好处?
(Post76 Android 手機版送出)

zoneaudio 發表於 2013-9-10 19:28

jastudio 發表於 2013-9-10 14:20
非常赞成!!
用牛出原理系咪好似胆機甘? 小弟未试过想學吓野。。。有咩好处 ...

牛出就唔洗用電容輸出,同埋差分會產生L+L-,R+R-訊號噪音會相互抵消,
應該會有好處

zoneaudio 發表於 2013-9-10 20:29

之前驚住單粒1543發聲會比較暗(好多人咁講)
所以落粒超薄聲(偏向中高)電容做輸出,
音效須然不錯,但係聽聽下覺得over左dd,{:6_188:}
今次上粒古董油浸,{:6_183:}
嘩,即時飽滿番厚度適中有血有肉呢(恐怖片咩),{:6_192:}
高中並無顯著衰減,反而滑一滑真係爽{:6_193:}
低頻一浸浸不胡不過火,只係分離度係差dd影響不大,
但係就聽得好舒服,過引過引{:6_236:}

zoneaudio 發表於 2013-9-10 21:00

補充一下,
當年CAS並不盛行,
大部分1543都是用CS84xx做S/PDIF接收,
而USB只有PCM27xx對整體表現有一定影響,
現在由Xmos I2S 直入1543又是另外一個天地,

我等新手成日聽人地講Software Player點樣出bit perfect,
用1543呢類16bit原始dac播放cd既16bit訊號又萛唔萛係硬件bit perfect呢,
用24bit,32bit芯片播放16bit又係咪有優勢呢,
大家諗下16bit在24bit/32bit環境,當中又經過幾多轉換同補插呢,哈哈{:6_238:}

zoneaudio 發表於 2013-9-11 21:57

9-11更新四粒疊羅漢
訂左幾十粒1543番來玩,順便訂埋I2S buffer ic,差分ic,
有咩野變化呢,並聯首先電阻要改一下啦,
行6.8v開聲無論定位結像都比單粒好,
微調電壓對音色好大幫助,
其一可以將結像放大收緊,完全掌握在你手中,{:6_238:}
其二速度感比多bit dac解碼來得干淨利落,反應快絕不拖泥帶水,{:6_193:}
粒1543真係好熱,到8粒12粒24粒要再考量散熱問題,{:6_207:}

jastudio 發表於 2013-9-13 13:02

zoneaudio 發表於 2013-9-11 21:57 static/image/common/back.gif
9-11更新四粒疊羅漢
訂左幾十粒1543番來玩,順便訂埋I2S buffer ic,差分ic,
有咩野變化呢,並聯首先電阻要改 ...

系呀,4粒都已经好热
(Post76 Android 手機版送出)

zoneaudio 發表於 2013-9-13 17:57

13-9更新:風繼續吹1543_12粒並聯!!{:6_235:}
實在太熱測試其間要用風扇吹住,{:6_207:}

頁: 1 [2] 3
查看完整版本: 大家講下 TDA1543 NOS DAC

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。